עיני כולם בתעשיית האופנה נשואות בימים אלה אל סבב שבועות האופנה הבינלאומיים, שייפתח השבוע בניו יורק. בהמשך צפויה סצנת האופנה לנוע אל לונדון, וממנה אל מילאנו ופריז, העיר הנועלת את שבועות האופנה מדי עונה.

אולם לא רק ב"אירופה הקלאסית" חוגגים את הקולקציות החדשות על המסלולים. בעשור האחרון אנו עדים להתעוררות אופנתית מסביב לעולם, כך שגם בערים כמו סאו פאולו, טוקיו, שנגחאי, דנמרק, מדריד, אמסטרדם, מלבורן, לודז' וכמובן, תל אביב, מתקיימים שבועות אופנה מושקעים, שחלקם הגדול אף מציע אלטרנטיבה מעניינת לבתי האופנה הגדולים מפריז וממילאנו.

שבוע האופנה בג'אקרטה, בירת אינדונזיה (צילום: gettyimages)
שבוע האופנה בג'אקרטה, בירת אינדונזיה (צילום: gettyimages)

אל הערים המערביות האלה מצטרפות גם לא מעט כאלה השוכנות במדינות מוסלמיות, שמבקשות לקחת חלק במגרש האופנתי, עם שבועות אופנה המתקיימים על בסיס קבוע בנסיכות דובאי, בבירת מלזיה קואלה לומפור, בג'אקרטה בירת אינדונזיה, ובקראצ'י שבפקיסטן. ביוני הקרוב צפוי להתקיים לראשונה שבוע אופנה בן יומיים אפילו בקאבול שבאפגניסטן, שעד לאחרונה היתה תחת שלטון טאליבן מוסלמי קיצוני.

האם יתגלו כישרונות צעירים מבעד לגלימת הבורקה האפגנית? אם להסתמך על שבועות אופנה שמתקיימים זה מכבר במדינות האיסלמיות, צפויה לעיניים המערביות הפתעה גדולה. שבוע האופנה בקואלה לומפור, למשל, שנוסד בשנת 2003 והוא הוותיק מבין שבועות האופנה במדינות בעלות צביון אסלמי, מציג מדי עונה עשרות מעצבים מקומיים הפורשים את משנתם העיצובית. כמו בשבועות האופנה של אינדונזיה ופקיסטן, גם כאן ניתן להבחין על המסלול בשני ייצוגים שונים של לבוש: לצד מפגן של איפוק ולבוש צנוע של דוגמנית המהדסת על המסלול בחיג'אב המכסה את גופה מכף רגל ועד ראש, תוכלו לראות פה דוגמניות בראש גלוי ובלבוש הכולל זרועות חשופות.

שבוע האופנה בקואלה לומפור, בירת מלזיה (צילום: gettyimages)
שבוע האופנה בקואלה לומפור, בירת מלזיה (צילום: gettyimages)

שבוע האופנה בפקיסטן, שנוסד בשנת 2005, אף עורר בעונת אביב-קיץ 2009 באז תקשורתי בעולם כולו, כאשר מספר מעצבים מבין 32 המציגים העלו אל המסלול קולקציות פרובוקטיביות באופן יחסי, וביניהן תצוגות עם דוגמניות בחזיות סטרפלס צבעוניות, שדין הלובשת אותן ברחוב הפקיסטני יהיה מוות בסקילה. בראיון לדיילי טלגרף הבריטי סיפר המעצב הפקיסטני הצעיר סמאר מהדי כי "החיים חייבים להימשך. זו הדרך לומר לאנשים שרוצים שחיינו ייפסקו, 'לא ניתן לכם את מה שאתם רוצים'". דבריו של מהדי התייחסו לשלטון הטאליבן שכרסם במדינה המוסלמית והביא להקצנה דתית באזורים מסוימים במדינה המאכלסת 180 מיליון תושבים.

בשבוע שעבר, ארבע שנים מאוחר יותר, עבר שבוע האופנה של קראצ'י ללא תקלות או פרובוקציות תקשורתיות. אולי כי לאחר קריסתו של שלטון הטאליבן במדינה, צעירים רבים בה החליטו לאמץ את הגינונים של צעירים בני גילם מארצות המערב. בכתבה שהתפרסמה בסוכנות הידיעות רויטרס לפני חמישה חודשים, הוצגה סצנת האופנה וחיי הלילה המתקיימת במועדוני המחתרת של הערים קראצ'י ואיסלמבאד, ובה דווח על תצוגת אופנה של מעצבת בשם בינה, שהעלתה אל המסלול דוגמניות חשופות חזה. "אנשים חושבים שאני חסרת בושה, אבל אני דתייה אדוקה", אמרה בשיחה שהתקיימה בסטודיו שלה."אמונתי איתנה, אבל מעשיי הם עניין שביני ובין האל".

תצוגת האופנה של רדזואן רדזווילי בשבוע האופנה בקואלה לומפור (צילום: gettyimages)
תצוגת האופנה של רדזואן רדזווילי בשבוע האופנה בקואלה לומפור (צילום: gettyimages)

הביקורות סביב תצוגות האופנה אינן מתייחסות רק לצניעות הלבוש. כך למשל בצנעא, בירת תימן, התקיימה בשבוע שעבר תצוגת אופנה ראשונה תחת מעטה אבטחה כבד. במדינה בעלת צביון מוסלמי כתימן, נשים המציגות בגדים על מסלול אינן עניין מקובל בחברה המסורתית ברובה. המעצבות חנה אל-מטרי, אישרק אל-צנעני ונוריה ג'אסר, הציגו בשבוע האופנה המקומי תלבושות מסורתיות עם טוויסט מודרני, לעיני פקידי ממשל בכירים ונשות שגרירים זרות. "אני חושבת שכולם יעריכו את הנסיבות המיוחדות בהן הצגנו", סיפרה אחת ממארגנות התצוגה לאתר האינטרנט של אל ערבייה. "בחברה שמבוססת על מסורת שבטית, לקחנו כאן סיכון גדול".

שבוע האופנה בג'אקרטה, בירת אינדונזיה (צילום: gettyimages)
שבוע האופנה בג'אקרטה, בירת אינדונזיה (צילום: gettyimages)

אחד המהלכים המעניינים שקורים בשנה האחרונה בתעשיית האופנה המוסלמית (על פי הגרדיאן הבריטי תעשיית האופנה הפונה במובהק אל השוק המוסלמי מגלגלת בשנה כ-96 מיליון דולר) היא חדירתה אל מדינות המערב. כך קרה שבמרץ 2012 התקיים בלונדון "שבוע האופנה המוסלמי", שכלל יריד אופנה ויופי לצד מספר תצוגות בהן פיזזו על המסלול דוגמניות מכוסות חיג'אב ולבוש על פי דקדוקי הקוראן. זאת ועוד, במסגרת שבוע האופנה האחרון של ניו יורק בספטמבר, התקיימה תצוגת אופנה קטנה (מחוץ ללוח התצוגות הרשמי) של המעצבת האמריקאית-מוסלמית נזינגה נייט למותג Harlem. חלק מהדוגמניות בתצוגה היו מסוכנות הדוגמנות החדשה Underwraps שהוקמה השנה בברוקלין, אשר בה מסתופפות יחדיו דוגמניות מוסלמיות ולא-מוסלמיות, המיועדות בדיוק עבור תצוגות בעלות צביון דתי מוסלמי.

המעצבת האמריקאית-מוסלמית נזינגה נייט. ''הבגדים שלי מאפשרים מראה צנוע ואופנתי ליום ולערב, עבור האישה העסוקה והמודרנית'' (צילום: gettyimages)
המעצבת האמריקאית-מוסלמית נזינגה נייט. ''הבגדים שלי מאפשרים מראה צנוע ואופנתי ליום ולערב, עבור האישה העסוקה והמודרנית'' (צילום: gettyimages)

נייט שיגרה אל המסלול שמלות צבעוניות בגזרות רחוקות מן הגוף עם שרוולים ארוכים, שהצליחו בו לשמר את רוח הצניעות, אך יחד עם זאת להיות בעלות ניחוח אופנתי. לצד דוגמניות שצעדו על המסלול בראש גלוי, טופפו עליו גם כאלה שלראשן כיסוי הראש המסורתי. "הקו החדש שלי נועד למלא את החלל שנוצר, לפיו נשים מוסלמיות לא מוצאות בגדים אופנתיים אצל מעצבים רבים, או נדרשות ללבוש בגדים בשכבות", סיפרה נייט בראיון לגרדיאן. "הבגדים שלי מאפשרים מראה צנוע ואופנתי ליום ולערב, עבור האישה העסוקה והמודרנית".