הקולקציה המנצחת. מימין לשמאל: דפנה פילוסוף, דושי לייטרסדורף, לאה פרץ ורות דיין. צלם: סשה שרבקוב

אני אומנם כותבת את הפוסט באיחור של כמה ימים, אבל אחרי שתצפו בווידאו המרגש שהקדיש מעצב האופנה המוביל אלבר אלבז לפיני לייטרסדורף, בטקס הענקת הפרס לבוגרת שנקר המצטיינת, דפנה פילוסוף, תסכימו איתי שהיה שווה לחכות לאישור המיוחד לפרסם את הווידאו ב-Xnet.

משפחת לייטרסדורף היקרה החליטה להעניק פרס בשווי 50,000 ש"ח, על מקוריות ויצירתיות בעיצוב קולקציית הגמר, לבוגרת מצטיינת ממגמת האופנה של שנקר. לרגל המאורע, התכנסו אנשי תעשיית האופנה המקומית בחצר הקסומה של וילה דלאל בנווה צדק. מארגנת האירוע, אנדריאה (דושי) לייטרסדורף, נכדתה של המעצבת המנוחה פיני לייטרסדורף, אירחה מספר יחסית מצומצם של חברים ואנשי אופנה, שבאו לחגוג עם משפחתה ועם הזוכה המאושרת, בערב מכובד ואינטימי.

העתיד של "משכית". מימין לשמאל: אני, שרון טל ורות דיין. צילום: סשה שרבקוב

אחד הרגעים המפתיעים והמרגשים ביותר בטקס היה כאשר על מסך ענק הוקרן סרטון שערך ושלח במיוחד עבור האירוע מעצב בית האופנה לנוון, אלבר אלבז. אלבז, שלמד גם הוא בשנקר, בירך את הזוכה המאושרת ואת דושי על היוזמה, וסיפר על ההיכרות שלו עם פיני, שמשיכה ללוות אותו עד היום, כשהוא מביט במראה. "יום אחד כשתהיה מעצב אתה כבר לא תצטרך ללבוש צבעים, משום שהצבעים גונבים את תשומת הלב של העין במראה", ציטט אלבז את שאמרה לו פיני. "מה שמעצב צריך ללבוש תוך כדי עבודה, משום שאנחנו עובדים מול מראה, זה שחור ולבן. אלו שני הצבעים שגורמים לנו להיעלם במראה. כי לא חשוב מי אנחנו, אלא חשוב מה אנחנו עושים". את האמירה החזקה הזאת של פיני, אלבז מיישם לדבריו עד היום בעיצוביו: "גיליתי שלא רק אני צריך להיעלם, לפעמים הבגדים הכי יפים שאנחנו עושים גם צריכים להיעלם. כי הדבר היחיד בעצם שצריך לראות הוא האישה שאנחנו מלבישים, ולפעמים אני אומר שזה לא כל כך משנה מה היא לובשת, משנה מי היא".

אדולפינה (פיני) לייטרסדורף היתה חלוצה באופנת הקוטור בישראל, שזכתה להכרה גדולה מאוד בארץ ובעולם, כמעצבת המותג משכית בראשותה של רות דיין. את השראותיה היא שאבה מארץ ישראל, מהמדבר, מהאקלים המקומי ומהסביבה. בשנים האחרונות תרמה משפחת לייטרסדורף רבות לעולם האופנה הישראלי בשמה של פיני. בשנה שעברה אצרה דושי לראשונה תערוכת מחווה לסבתה, בה הוצגו שמלות מאוסף המשפחה הפרטי, תמונות, קטעי עיתונות מקוריים, סרטונים ותכשיטים, לצד ציורי השמן של בעלה, האמן יוחנן סימון, מהם שאבה השראה לעיצוביה היחודיים.

מתוך תערוכת המחווה לפיני לייטרסדורף בוילה דלאל, אוגוסט 2011

מאוד התרגשתי לשמוע כשאלבר דיבר על גלובליות ועל כמה פיני היתה גאה שהשראותיה היו מישראל ולא מ"פריז, ניו-יורק ורומא...או ממעצב כזה או אחר". אני חושבת שאלבר חלק איתנו דבר כל כך פשוט אבל עם הרבה משמעות. למרות שהיום אנחנו נמצאים בעולם דיגיטלי בו המדיה חושפת בפנינו הכל באופן מיידי, יש משהו כל כך יפה, מרשים וטהור בשמירה על אותנטיות. בשמירה על המקורות.