>> צפו בכל התוכניות של ערוץ האופנה הישראלי ב-HOT

ישראלים ודאי לא יבינו זאת, אבל הטרדות מיניות בשעות העומס ברכבת התחתית הן מטרד יומיומי עבור נשים במדינות רבות בעולם, בין אם בשל הצפיפות הגבוהה בקרונות, ובין אם בשל נוכחותם האינטנסיבית יחסית של טיפוסים מפוקפקים בסביבה. ברכבת התחתית של מקסיקו סיטי, למשל, מהערים הסואנות בעולם, מצאו לכך פתרון בדמות קרונות מיוחדים לנשים, בשעה שבתחתית של טוקיו, מטרופולין עמוס לא פחות, מציעים החל משנת 2009 קרונות לנשים בלבד בשעות השיא. בניגוד לקווי המהדרין של אשדוד, בני ברק וירושלים, שמדירים את הנשים לחלקו האחורי של האוטובוס, בטוקיו ובמקסיקו החליטו להדיר דווקא את הגברים.

חברת הרכבות: ''אם תתלבשי כך, הסיכוי שתוטרדי ברכבת גבוה''
חברת הרכבות: ''אם תתלבשי כך, הסיכוי שתוטרדי ברכבת גבוה''

ברכבת התחתית של שנחאי, לעומת זאת, שמשרתת מדי יום למעלה מ-20 מיליון בני אדם, בחרו בפתרון יצירתי יותר ומקומם הרבה יותר – לעודד נשים להתלבש בצניעות כשהן מגיעות לרכבת התחתית. לפני מספר ימים פרסמה חברת הרכבות של שנחאי פוסט בבלוג הרשמי שלה, ובו תמונה של אישה בגבה למצלמה, לבושה בשמלת שיפון שקופה החושפת את עורה ותחתוניה, ולצדה הכיתוב: "אם תתלבשי כך, הסיכוי שתוטרדי ברכבת גבוה". עוד נכתב בסינית: "יכולים להיות סוטים ברכבת התחתית וקשה להיפטר מהם. ליידיז, דאגו בבקשה לכבודכן העצמי".

באקלים הפוליטי והחברתי בסין, מדינה שזכויות האדם מופרות בה על בסיס יומי והגבלות האינטרנט החלות על האזרחים הן עניין שבשגרה, אין פלא שחברת רכבות הפועלת בחסות השלטון מאפשרת לעצמה להגביל את חופש הלבוש, אחד האמצעים הבולטים לביטוי עצמי.

מיליארד סינים לא טועים? (צילום: gettyimages)
מיליארד סינים לא טועים? (צילום: gettyimages)

התגובות ברשת הסינית לא איחרו להופיע. בבלוג Little Bunny נכתב: "אם אתה חושב שאישה לבושה באופן לא הולם - אתה יכול לקרוא למשטרה, אבל זה לא אומר שאתה יכול לגעת בה! מדוע כשמתרחשות הטרדות (מיניות), הקורבן היא הראשונה להיות מואשמת?". בבלוג אחר נכתב: "על פי הלוגיקה הזאת - האם גברים יכולים להטריד נשים בבריכות שחייה?".

ביומון China Daily נכתב כי בתגובה לפרסום הגיעו לקו מספר 2 של המטרו שתי נשים שכיסו את פניהן ברעלה שחורה והניפו שלט עם הכיתוב: "אני יכולה להיות זנותית, אבל אתה לא יכול להטריד אותי!"."הפעולה שלנו היא מאבק כנגד ההצהרה של החברה שמפעילה את הרכבת", סיפרה ליומון אישה שהזדהתה בשם Xiangqi. "אנו מאמינות כי לנשים יש את החופש לבחור מה ללבוש. האופן שבו אנשים מתלבשים לא צריך להיות תירוץ להטרדה מינית".

רחובות שנחאי. הרכבת התחתית משרתת מדי יום למעלה מ-20 מיליון בני אדם (צילום: gettyimages)
רחובות שנחאי. הרכבת התחתית משרתת מדי יום למעלה מ-20 מיליון בני אדם (צילום: gettyimages)

תגובת חברת המטרו מקוממת לא פחות. דובר החברה, צ'ן קואנג, מסר ל-CNN כי כוונתם לא היתה לגנות נשים, אלא לחנך אותן. לא פחות. לדבריו, בחודש האחרון עלו מספר ההטרדות המיניות שחוו נשים ברכבת התחתית, ובהם ניסיונות לצלם את חצאיות הנשים מלמטה, או חשיפת איברים מגונה לעיניהן. "המניע הראשוני מאחורי ההודעה היה להילחם בהטרדה מינית ולהזכיר לנוסעים כיצד להתלבש כראוי במקומות ציבוריים, על מנת למנוע בעיות מיותרות", מסר קואנג.