>> צפו בכל התוכניות של ערוץ האופנה הישראלי ב-HOT

ים שמלות הסטרפלס והגב החשוף שנצצו על המסלול בשבוע אופנת הכלות, שהתקיים לפני כחודש וחצי בתל אביב, זכו לקריאות התפעלות מהנשים הצעירות והמרוגשות בקהל. רובן ככולן, חולמות כבר שנים על שמלה מפוארת ועתירת נצנצים מתחת לחופה באולמי Avenue. מהצד השני של ציבור הכלות הישראליות, ניצבות הבחורות שחולמות להתחתן בשמלה לבנה פשוטה וכפכפים, מתחת למכסה ביוב בפלורנטין. אלה שני המחנות העיקריים בקהל הכלות הישראלי, אולם בתווך ביניהם ישנו מגזר נוסף, שקט יותר, מסופק פחות - נשות המגזר הדתי-לאומי. בסוף השבוע הבא (31.5-1.6) הן יזכו לאפליה מתקנת, עם פתיחת היריד לכלה הדתייה, שיתקיים לראשונה בישראל על מנת לתת מענה ייחודי וייעודי לצורכיה ולדקדוקי ההלכה שעל פיהם היא חיה.

"השתתפנו בעבר בירידים של 'מתחתנים' ו'חתן כלה' (שני אתרים מרכזיים המאגדים אינפורמציה מלאה לזוגות נישאים, א"י), אך לא מצאנו בהם את עצמנו", מספרת מירב גליס-המלי, מנהלת תחום התוכן והעיצוב במקווה ספא "עבריה" שבגבעת שמואל, בו יתקיים היריד. "אנחנו פונות לכלה הדתית והמסורתית, אך נקבל בזרועות פתוחות גם נשים חילוניות. זה יריד ראשון מסוגו הפונה לכלה הדתייה, ונציע לה כל מה שהיא צריכה לחתונה. הרי בסופו של דבר, בחברה הדתית, הכלה או אם הכלה, הן אלה שמכוונות את הדברים".

היריד לכלה הדתייה. הגברים מוזמנים להמתין בחוץ (צילום: אנטולי מיכאלי)
היריד לכלה הדתייה. הגברים מוזמנים להמתין בחוץ (צילום: אנטולי מיכאלי)

מקווה ספא "עבריה" שהוקם בשנת 2008 על ידי שמרית ביינהורן-קליין ואסתר המלי (אימה של מירב), נולד במטרה לספק טבילה כשרה ונעימה יותר לנשות הציבור הדתי, שעד אז פקדו בעיקר את המקוואות הציבוריים. המקום, המתפרש על פני ארבע קומות, מציע מתחם טהרה, מספר חדרי אמבט, וטיפולי ספא שהפכו לפופולריים גם בקרב חילוניות מוכרות, כמו ריטה, טלי מורנו ומורן אייזנשטיין, כפי שמציינת גליס-המלי. במקום מתקיימים גם טיפולי מניקור ופדיקור, סדנאות טהרה וזוגיות, הכנה ללידה ועוד.

לקראת היריד יהפכו חדרי המקום למשך יומיים לאכסניה למותגי אופנה וכלות המותאמים לכלה הדתית, שיציעו פחות או יותר הכול - משמלות לכלה ועד שמלות לשושבינות, מתכשיטים מעוצבים ועד מטפחות, כובעים והלבשה אינטימית. "מסתבר שבתחום הזה הדתיות לא סגורות כמו שחושבים", מאירה גליס-המלי את עולם הלנז'רי של האישה הדתייה. "בהחלט יש מקום לפתח את נושא הזוגיות והקמת המשפחה. אנחנו מקום שמכבד את החיבור והנשיות".

היריד לכלה הדתייה. ''אנחנו מקום שמכבד את החיבור והנשיות'' (צילום: אנטולי מיכאלי)
היריד לכלה הדתייה. ''אנחנו מקום שמכבד את החיבור והנשיות'' (צילום: אנטולי מיכאלי)

האם הלנז'רי שיימכר ביריד הוא ייחודי לדתיות?

"לא משהו דתי, אבל בהחלט פריטים טרנדיים. אני מניחה שהסגנון והרמה יהיו מעודנים, נשיים ויפים, ופחות לכיוון הזול".

לאחרונה יש יותר ויותר מותגים ייעודיים לדתיים, ואפילו קולקציה מיוחדת של שמלות כלה של המעצבת הילה גאון . את מרגישה שחל תהליך של שינוי בקרב ציבור הכלות הדתיות?

"אני בכלל מרגישה שיש יותר התייחסות בחברה הישראלית ללבוש. הקהל הדתי, שהוא חלק מהחברה הישראלית, לוקח חלק במהפכה הזאת. אם פעם הדגש אצל כלה דתייה היה על יופי פנימי וצניעות בלבד, היום יש גם מקום ליופי חיצוני. הרבנית ימימה מזרחי, שאהובה ופופולרית במגזר הדתי, בהחלט מפרגנת ואומרת שיש מקום ליופי, לתכשיטים, לטיפולי ספא".

אז המשפט "שׁקר החן והבל היופי" כבר לא בתוקף?

"אני מאמינה שיש היום חיבור בין גוף לנפש. זה גם הקונספט עליו בנוי 'עבריה'".

רשימת המעצבים הסופית לאירוע טרם נסגרה, אולם לדברי גליס-המלי, בעיצובים כולם, לרבות שמלות הכלה, יושם דגש על צניעות. והיא מסייגת: "צניעות במובן של אלגנטיות ועדינות. לא מבחינת אורך השרוול".

תסבירי.

"במגזר הדתי ישנם זרמים רבים. אין קו או טרנד אחד. אבל ברור שהאלטרנטיבה שאנחנו מציעות מול ירידים אחרים לכלות היא בבגדים המותאמים למגזר. במקום גם יהיו סדנאות של טהרה וזוגיות, והדרכת כלות. צריך לזכור שאלו נשים שעומדות לפני חתונה וזוגיות".

ומה עם הגברים? מתי הם יזכו ליריד משלהם?

"הגברים מוזמנים להמתין בחוץ. הכניסה היא לנשים בלבד".

היריד יתקיים ביום ה', 31 במאי, בין השעות 23:00-16:00; וביום ו', 1.6, בין השעות 15:00-09:00. מחיר כניסה: 15 שקל. כתובת: גוש עציון 15, גבעת שמואל. טל', 03-5324477. פרטים נוספים באתר עבריה .