מה המילה "וסת" עושה לך? האם היא מזכירה לך לילות ללא שינה? רגישות בחזה? מצבי רוח משתנים? בכי בלתי מוסבר? כאבי בטן וגב? חשק מיני גבוה? אולי כל אלה גם יחד?

>> בואו להיות חברים של Xnet בפייסבוק

אין אישה שהמחזור החודשי לא משפיע עליה. יותר מזה, אם אנחנו רוצות להסביר לעצמנו מדוע מצב הרוח שלנו נוטה לכיוון מסוים, או למה אנחנו מרגישות כך או אחרת מבחינה פיזית ונפשית, אנחנו בדרך כלל בודקות באיזה שלב של החודש מדובר: האם אנחנו במחזור, האם אנחנו לפני המחזור, האם אנחנו בתקופת הביוץ, או שאולי אלה כמה הימים בחודש שבהם הכול בסדר ואין לנו תירוצים.

אנחנו אולי לא יכולות לשלוט בהורמונים ובמצב הרוח ההפכפך, אבל יש דבר אחד שאנחנו כן יכולות להיות מודעות אליו ולהקדיש לו את מלוא תשומת הלב: האופן שבו המחזור משפיע על עור הפנים שלנו.

כן, גם עור הפנים "סובל" מהשינויים ההורמונליים היומיומיים. רוב הנשים לא מרגישות בשינוי דרמטי במהלך החודש, אבל אם בכל זאת חשוב לך לשמור על עור פנים מושלם, הנה מה שאת צריכה לדעת כדי למנוע השפעות ארוכות טווח של תנודות ההורמונים על מראה פנייך.

אין אישה שהמחזור החודשי לא משפיע עליה (צילום: Kalim/shutterstock)
אין אישה שהמחזור החודשי לא משפיע עליה (צילום: Kalim/shutterstock)

ימים 5-1 למחזור (ימי הווסת)

האם את מרגישה שבימי הווסת עור הפנים שלך יבש יותר מתמיד, רגיש למגע ואדמומי? ובכן, את לא לבד.

ד"ר אינס ורנר, מומחית לרפואת עור במרפאה לרפואת עור בקריית אונו, מסבירה: "בימים הראשונים של הווסת רמת ההורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון בגוף נמוכה, ולכן גם ייצור החלב על ידי בלוטות החלב פוחת. זו הסיבה שבזמן הווסת העור הופך לקצת יותר יבש.

"בעלות עור שומני עשויות לחוש שהעור דווקא מתאזן בימים אלה, אבל בעלות עור רגיל עד יבש עשויות לחוש ביובש מוגזם.

"כשהעור יבש הוא גם מגורה יותר, ובמקרים מסוימים נשים עלולות לפתח דלקת עור שקשורה ליובש. אגב, זה מצב דומה לזה של נשים בגיל הבלות שהמחזור החודשי שלהן נפסק. רמת ההורמונים הנשיים בגוף צונחת, העור הופך ליבש יותר ואלסטי פחות והקמטים לא מאחרים להגיע".

אז מה עושים?

"מומלץ להשתמש במוצרים בעלי לחות מוגברת המיועדים לעור יבש, אבל חשוב להימנע מקרמים שומניים שחוסמים את הנקבוביות. בנוסף, בזמן הווסת העור חיוור יותר כיוון שיש פחות זרימת דם בעור. כדי לפתור את הבעיה הזאת אני ממליצה לעסות את העור כדי להמריץ את הדם".

הקוסמטיקאית הרפואית מימי לוזון מסכימה ומוסיפה: "הכול תלוי כמובן בסוג העור, אך רוב הנשים אכן סובלות מעור יבש בזמן הווסת. כדי לא לייבש אותו עוד יותר חשוב לנקות את העור בעדינות.

"נשים רבות שואלות אם אפשר לעשות פילינג בזמן הווסת. התשובה שלי היא שאפשר, אבל לא פילינג אגרסיבי מדי. יש היום מוצרי פילינג מצוינים שמתאימים אפילו לעור אדמומי ורגיש. אגב, תכשירי טיפוח שמכילים ויטמין C עלולים לגרות את העור, וכדאי להימנע משימוש בהם בימים אלה".

לצד הטיפול המיוחד בעור הפנים, יש טיפולי יופי אחרים שלא כדאי לקבוע לימים הרגישים. ד"ר להבית אקרמן, מומחית ברפואת עור ומין, 'שירותי בריאות כללית' מחוז דן פתח תקווה, מסבירה: "מומלץ לחכות עם טיפולים כואבים להסרת שיער, כמו לייזר או שעווה, ולא לבצע אותם בזמן הווסת, פשוט כי זה כואב יותר".

לוזון מוסיפה: "יש נשים שקצב צמיחת השיער שלהן מהיר יותר בימים אלה, ולכן חשוב לחכות עם הסרת השיער עד לאחר הווסת".

מוצרים מומלצים:

בזמן המחזור החודשי העור יבש ורגיש, ולכן זקוק לתכשירים עשירים בלחות (שאינם מכילים ויטמין C, העלול לגרום לגירוי העור):

1. קרם לחות ליום וללילה (מוצר משולב): ד"ר קליין, מחיר: 248 שקל

2. קרם לחות ליום וללילה (מוצר משולב): פבוניה בוטניקה, מחיר: 268 שקל

3. קרם ניקוי לעור יבש: גרנייה, מחיר: 45 שקל

4. ג'ל גרגירים לניקוי עור יבש ורגיש: Avene, מחיר: 170.74 שקל

5. סרום לעור רגיש ויבש: ג'ייד, מחיר: 219.90 שקל

ימים 13-6 למחזור (הימים שלקראת הביוץ)

בימים שאחרי הווסת, ההורמונים מתחילים להתאזן וזהו זמן אידיאלי לטיפולי פנים אינטנסיביים יותר. לטיפוח יומיומי כדאי להשתמש בתכשירים קלילים ובמייק־אפ נוזלי ולתת לזוהר הטבעי לצאת החוצה, ובמילים אחרות: פחות זה יותר.

"אחרי הווסת רמות האסטרוגן עולות, ואז רואים שיפור במראה העור, שמקבל פתאום חיות וברק", מסבירה ד"ר ורנר. "רמת האסטרוגן בעור משפיעה לטובה על בניית הקולגן, ובזכות כך עור הפנים נראה יפה יותר ואחוזי הלחות בו גבוהים יותר. גם רמות הייצור של בלוטת החלב עולות מעט.

"יש מחקרים שמראים כיצד ההורמונים הנשיים משפיעים על יופיו של העור. זה הופך לאטרקטיבי יותר בימים שאחרי הווסת, בעיקר לקראת יום הביוץ (היום ה־13 למחזור החודשי). ביום הביוץ רמות האסטרוגן גבוהות מאוד ויש זרימה טובה של הדם, ולכן העור בוהק יותר ומקבל צבע ורדרד. גם רמות השומן מאוזנות בשלב זה.

"אגב, סמוך לביוץ הגוף פחות רגיש לכאב, ולכן כדאי לייעד טיפולים קוסמטיים עמוקים או כל הליך כואב אחר לימים אלה".

"יש נשים שיום הביוץ עושה להן טוב, אבל יש גם מי שסובלות בו כאילו הן שוב במחזור", מסייגת מימי לוזון. "עם זאת, אין ספק שמיד אחרי הווסת העור נראה טוב מאוד, וזה זמן טוב לא רק להסרת שיער אלא גם לטיפולים מפנקים למיניהם. מסיכות מחממות, למשל, עוזרות לזרימה טובה יותר של הדם והופכות את העור לחי ובוהק אפילו יותר. רוב הנשים גם ישנות טוב יותר בימים אלה, ולכן מומלץ להשתמש בקרם לילה אינטנסיבי שיעבוד בשבילך בזמן שאת ישנה".

מוצרים מומלצים:

הימים שאחרי המחזור החודשי. זמן טוב לטיפולי פנים עמוקים ואינטנסיביים יותר:

1. מסכה מחדשת: כריסטינה, מחיר: 179 שקל

2. מסכה טיפולית בעלת הגנה מקיפה: Dr Payot, מחיר: 210 שקל

3. סרום אינטנסיבי: גרלן, מחיר: 2,431 שקל

4. ג'ל לניקוי עמוק ואינטנסיבי: לנקום, מחיר: 195 שקל

5. קרם לילה פעיל: חוה זינגבוים, מחיר: 360 שקל

מוצרים מומלצים ליום ה-13:

היום של הביוץ. העור נראה במיטבו, ולכן כדאי להשתמש במוצרים קלילים:

1. מסכה עם מברשת לזוהר מיידי לפני השימוש במייק־אפ: איב סאן לורן, מחיר: 350 שקל

2.סרום למראה מבריק ובוהק: קרליין, מחיר: 180 שקל

3. מייק־אפ נוזלי: איל מקיאג', מחיר: 238 שקל

4. מסכה לאזור השפתיים והעיניים: דקלאור, מחיר: 297 שקל

5. בסיס למייק־אפ: OFRA, מחיר: 340 שקל

6. קרם פנים עשיר במינרלים: וישי, מחיר: 120 שקל

היום ה-13
היום ה-13

ימים 28-14 למחזור (הימים שלפני הווסת)

אלה הימים שבהם העור הופך מבוהק וזוהר למבריק ושומני. בנוסף, נשים רבות סובלות בתקופה זו מכאבי ראש ומתחושה כללית לא טובה. לפעמים תחושה זו גורמת לנו להפסיק להתאמן, לרבוץ על הספה ולזלול, ואין ספק שכל אלה משפיעים לרעה על עור הפנים (מצד שני, הכי מגיע לנו).

"לאחר הביוץ ולקראת הווסת הבאה יש ירידה הדרגתית של האסטרוגן ומתחילה הפרשה של ההורמון פרוגסטרון", מסבירה ד"ר ורנר. "לקראת הימים האחרונים לפני המחזור החודשי ניכרת עלייה משמעותית בשומניות העור, בלוטות החלב עובדות באופן מוגבר בשל השפעת ההורמונים, ולכן העור מבריק יותר ונוטה לפצעונים. מי שסובלת מאקנה תבחין לרוב בהחמרה במצב, ובעיקר בפצעים באזור הסנטר".

"60-50 אחוז מהנשים יסבלו מפצעונים בשבוע שלפני המחזור", אומרת ד"ר אקרמן. "זה נתון גבוה מאוד, שכן לא מדובר בהכרח בנשים שסובלות מאקנה בימים כתיקונם. במצב כזה חשוב להשתמש לטיפול בפצעים בתכשירים מקומיים שמכילים ויטמין A, וכן להתרחק מתכשירי איפור או טיפוח שומניים. אפילו קרם הגנה עשוי להחמיר את האקנה, כך שחשוב לבחור את הקרמים שאנחנו משתמשות בהם בקפידה.

"חשוב לא פחות להימנע מחיטוט בפצעים. החיטוט עלול ליצור כתמים וצלקות, ואלה יישארו איתך הרבה אחרי שהשומניות בעור תיעלם. טיפולי פנים יכולים גם הם לעזור. אני ממליצה לבקר אצל קוסמטיקאית פעם בשלושה חודשים, וכמובן להקפיד על ניקיון יומי של העור".

"אם את הולכת לקוסמטיקאית, חשוב שתיידעי אותה שאת בימים שלפני הווסת", מוסיפה לוזון. "אין מניעה לעשות טיפולי פנים, אבל מומלץ לבחור בטיפולים עדינים יותר. בבית כדאי לבחור בחומרים מקררים ולא במסיכות או בקרמים מחממים, שממריצים את מחזור הדם.

"לגבי הסרת שיער, טיפולי גוף וצלוליט ושאר טיפולים מכאיבים, אני ממליצה לא לבצע אותם בימים הסמוכים לקבלת הווסת, כי כאמור אין סיבה לסבול. אגב, ללא מעט נשים יש הפרעות שינה בימים אלה, וזה עלול להשפיע על העור שמתחת לעיניים. מספיק להיות מודעת לכך ולהשתמש בקרם עיניים טוב - לרוב זה יפתור את הבעיה".

"בימים שלפני הווסת יש הצטברות של נוזלים בגוף ונשים רבות סובלות ממצב רוח רע, וגם זה, כמובן, משפיע על מראה העור", משלימה ד"ר ורנר. "בתום הימים המדוברים יש ירידה חדה ברמת ההורמונים ואחריה מופיע הדימום. מכאן שוב נוצר היובש וחוזר חלילה".

מוצרים מומלצים:

התקופה שלפני המחזור. בימים אלו בלוטות החלב עובדות יותר והעור הופך שומני. עשויים להופיע פצעונים והאקנה עלולה להחמיר:

1. מקלונים לטיפול בפצעים: קלרינס, מחיר: 115 שקל

2. קרם לחות נטול שומן: רבלון, מחיר: 120 שקל

3.קרם לחות לעור שומני או לעור הסובל מאקנה: שיסיידו, מחיר: 350 שקל

4. מייק־אפ לעור עם פצעונים: קליניק, מחיר: 175 שקל

5. מסכת טיהור וניקוי: קרליין, מחיר: 100 שקל

6. מוס לניקוי יסודי של עור פנים שמן: לה רוש פוזה, מחיר: 95 שקל

7. מי פנים לניקוי העור: ניוטרוג'ינה, מחיר: 85 שקל

___________________________________________________________________________________________________________

עוד במגזין GOstyle: