>> בואו להיות חברים של Xnet בפייסבוק

יום רביעי, ארבע אחר הצהריים, ודרך השער הראשי של שנקר – שמוקף בדרך כלל בצעירים אקסצנטריים למראה – חולפות אחת אחר השנייה נשים בחצאיות ארוכות וכיסויי ראש. אלה הן תלמידות קורס הסטיילינג האישי לנשים דתיות, שנוסף לאחרונה למחלקת לימודי החוץ של המוסד. השיעור השלישי של הקורס עומד להתחיל, והן נראות נרגשות.

"יש לנו קורסים בנושאי סטיילינג כבר שמונה שנים, ולאחרונה הבנו שיש פלח אוכלוסייה רחב שרוצה אינפורמציה ספציפית על סטיילינג לדתיות", אומרת מנהלת תחום הסטיילינג מאיה מילשטיין. "היו בנות דתיות בקורסים אחרים, אך הן רצו עוד ידע שיתאים במיוחד להן, וחלקן אף התקשו לחלוק חלל עם גברים. לאחר שפרסמנו ידיעות בעיתונים דתיים הקורס התמלא, ויש כבר רשימת המתנה לקורס הבא".

שירותי סטיילינג לנשים דתיות אינם דבר חדש, אך מדובר במגמה מתעצמת. הקורס של שנקר נמשך 12 שיעורים, והנרשמות הרבות אינן נרתעות גם ממחירו – 2,300 שקל. 15 המשתתפות בשיעור מגיעות מזרמים שונים של היהדות הדתית – חלקן חוזרות בתשובה, חלקן דתיות לאומיות, וחלקן חרדיות (שביקשו לא להתראיין ולהצטלם לכתבה). גם מגוון המקצועות רחב: עורכות דין, מורות, תופרת ואפילו שדרנית רדיו אחת – כולן מעוניינות לפתח את סגנון לבושן האישי ואף להפוך את הסטיילינג למקצוע.

קורס הסטיילינג לדתיות בשנקר. התלמידות מגיעות מזרמים שונים של היהדות הדתית  (צילום: נעמה רונה)
קורס הסטיילינג לדתיות בשנקר. התלמידות מגיעות מזרמים שונים של היהדות הדתית (צילום: נעמה רונה)

למרות שלכאורה נראה כי יש סתירה בין האמונות וסגנון הלבוש של נשים דתיות לעיסוק בסטיילינג ובאסתטיקה חיצונית, המשתתפות בקורס מרגישות נוח עם בחירתן להקדיש את זמן השיעור לעיסוק בבגדים ובמראה. "חז"ל אמרו שאישה נאה, דירה נאה וכלים נאים מרחיבים את דעתו של האדם. ואם חז"ל אמרו, מה אגיד אני?", אומרת ג'ואל ליכטר, 40, חוזרת בתשובה, עורכת דין במקצועה ואם לארבעה, המתגוררת במודיעין.

גם שירה כץ, 45, אם לשלושה המתגוררת בירושלים, לא רואה בעייתיות בשילוב בין אופנה להלכה. "הגעתי לכאן כי בנוסף לעיסוקיי בגיוס כספים ביד ושם, חיפשתי חיבור לאמנות. סטיילינג זה משהו שאשמח מאוד להפוך למקצוע", היא אומרת. עם תואר בצורפות מבצלאל, כץ אינה זרה לתחום האופנה, והיא משלבת בלבושה את חוקי הדת עם אלמנטים אישיים הייחודיים לה. את ראשה, למשל, מכסה כיפה בוכרית מנצנצת. גם כשהיא נשאלת על הדרת נשים מהמרחב הציבורי – הנושא החם בתקשורת בתקופה האחרונה – לכץ יש דעה נחרצת. "התקשורת לוקחת את זה למקומות אחרים", היא אומרת, "אבל אנחנו עושות מה שאנחנו רוצות. למרות שאנחנו מכסות את הראש לפי חוקי ההלכה, חשוב לנו איך אנחנו נראות, ואנחנו מקבלות כבוד רב".

במה שונה קורס סטיילינג לדתיות מכל קורס סטיילינג אחר?

"70 אחוז מהתכנים זהים לקורסי סטיילינג אחרים", מסבירה מילשטיין. "נושאים כמו היכרות עם עולם האופנה, איך יוצרים תחזית אופנה, התאמות צבעים, מבנה גוף, עבודה עם לקוחות וכדומה. 30 האחוז הנותרים עוסקים בפאות וכיסויי ראש, תספורת שהולמת את מבנה הפנים ועוד. בנוסף, יש דגש על לבוש לאירועים – במגזר הדתי יש אירועים רבים, ולכן אנחנו מתמקדות בבגדים חגיגיים גם לכל המשפחה. הנושא האחרון שהוספנו הוא איך להפוך מלתחה חילונית לדתית. כלומר, להתאים פריטים מרשתות אופנה וחנויות מעצבים לצו הדת. רצינו לפתוח למשתתפות את הראש ולהכיר להן חנויות המוגדרות כ'חילוניות'".

''העניין כאן הוא להשביח את המשובח'', אומרת לאה שקלר (צילום: נעמה רונה)
''העניין כאן הוא להשביח את המשובח'', אומרת לאה שקלר (צילום: נעמה רונה)

אחת משתי מנחות הקורס היא מיה קרמר, העוסקת באופנה כעשר שנים – חמש מתוכן בסטיילינג אישי והדרכה – וזו הפעם הראשונה שהיא ניצבת מול קהל דתי. "מכיוון שהנושא חדש לי, עשיתי מחקר לפני התחלת הקורס", אומרת קרמר. "פעם חשבתי שלנשים דתיות יש מראה אחד סטנדרטי, אך ההפך הוא הנכון. כיף לראות כמה הן מבינות באופנה ומשקיעות. מאתגר לעשות סטיילינג לדתיות כי יש להן יותר כללים וחוקים, ואני כל הזמן לומדת בזכות הבנות".

לאה שקלר, סטודנטית נוספת, נראית ממבט ראשון כחילונית לגמרי. בת 54, אם לשלושה וסבתא לשלושה נכדים, היא מגיעה לשיעור מהיישוב עפרה שביהודה ושומרון בשמלה שחורה שקנתה בלונדון, חולצה מקום איל פו, צעיף רקום מנחלת בנימין, מגפיים של דניאלה להבי וכובע פדורה אפור שרכשה בזארה.

  (צילום: נעמה רונה)

"לבוש הוא סוג של שפה המקנה ביטחון להיות מי שאנחנו", אומרת שקלר, העובדת כשדרנית רדיו, משתתפת בתוכנית בערוץ הכנסת ומנחה קורסים להעצמה אישית ונשית במשרד החינוך. "כל אישה מחפשת אישור וחשוב לה מה יגידו מסביב, על אחת כמה וכמה אישה מהמגזר הדתי. היא חלק ממשפחה, מקומה ברור יותר, ולכן קשה לה יותר לשחק בין האינדיבידואל לשייכות הקבוצתית. אך אני חושבת שסטיילינג למגזר הדתי הוא מתנה מיוחדת. לנשים דתיות יש קושי מובנה לקנות מקום לעצמן. הסטיילינג ישדרג אותן למקום המתבקש".

האם העיסוק בחיצוניות לא נתפס כתפל ורדוד בקרב הציבור הדתי?

"אכן יש תפיסה כזו, ולכן במשך זמן רב הרגשתי לא נוח להתעסק בתחומים האלה, המוגדרים כרדודים. אבל העניין כאן, לדעתי, הוא להשביח את המשובח".