>> בואו להיות חברים של Xnet בפייסבוק

המילים פריז ואופנה היו מאז ומתמיד כל כך שזורות זו בזו, עד שלעתים נדמה כי מדובר בשני מושגים נרדפים לשיק, סטייל ואלגנטיות. שבוע האופנה שנפתח היום (שלישי) בעיר האורות, הוא החשוב והבולט ביותר מבין שבועות האופנה המתקיימים בעולם. ככזה, הוא גם חותם את חודש התצוגות בארבע בירות האופנה. אבל פריז היא עיר שחוגגת אופנה גם מחוץ ללוחות הזמנים של תצוגות המסלול. לצד בתי הכלבו הגדולים בון מארשה וגלארי לפאייט, העיר משמשת כמשכנם של מעצבי ההוט קוטור, רשתות אופנה, חנויות וינטג' וחדרים נסתרים של תפירה עילית. נסו לשים את היד על מדריך פריז של בית האופנה לואי ויטון, שמבטיח לכם את הספוטים הכי שווים וטרנדיים בעיר. את מדריך שיחור או לונלי פלנט השאירו לחבריכם המוצ'ילרים. לפניכם עשר נקודות חובה למבקר האופנתי בעיר.

המלון: מאמא שלטר

למרות מיקומו הצדדי ברובע ה-20, מלון Mama Shelter, שנפתח בתחילת 2009, זכה לשלל פרסי עיצוב על חזותו המצודדת והשתחל לרשימת 50 המלונות המומלצים של מגזין העיצוב וולפייפר. המלון בעיצובו של פיליפ סטארק, ממוקם על רחוב בניולט, לא הרחק מבית הקברות פר לאשז ומתחם המסעדות ברחוב שרון. בשנים האחרונות הפכו הרבעים 20 ו-11 לשכונות טרנדיות מלאות דיירים צעירים, בוטיקים קטנים של פריטי יד שנייה וברים עמוסים לעייפה. המלון הוא ספוט מוביל בשבוע האופנה, הודות לבר ולמסעדה המגה-אופנתיים שלו. אז נכון, זהו לא מלון הריץ המפואר או ה-Le Meurice האגדי, ובכל זאת, במחיר של לילה באחד ממלונות היוקרה, תוכלו להתאכסן למשך שבוע במאמא שלטר. החל מ-79 אירו ללילה לחדר.

פיליפ סטארק. אחראי על העיצוב על מלון מאמא שלטר (צילום: gettyimages)
פיליפ סטארק. אחראי על העיצוב על מלון מאמא שלטר (צילום: gettyimages)

הקפה: קפה לה פרל

כולם מדברים על קפה דה פלור האגדי, אבל פריז עמוסה בבתי קפה אחרים ואופנתיים לא פחות. פרשת ג'ון גליאנו, שהתפוצצה בקפה לה פרל (La Perle) ברובע המארה בפריז, הפכה את בית הקפה השכונתי ועמוס אנשי האופנה מתחנת חובה לעכברי העיר הסטייליסטים ליעד תיירותי ממדרגה ראשונה. לה פרל הוא בית קפה פינתי, לא גדול במיוחד, עם בר מעוגל בו תוכלו לשתות קפה או-לה וקרואסון שקדים בבוקר, ולדגום ארוחה קלילה בשעות הצהריים. מיקומו של הקפה בחלק העליון של המארה (החלק האופנתי יותר והתיירותי פחות) מביא למקום אוכלוסייה שכונתית, שעוצרת ללגום משהו בדרך לשופינג או סתם לרביצה יומית.

הבוטיק: קולט

הבוטיק קולט הנודע בפריז הוא כבר מזמן לא רק בוטיק, אלא יעד תיירותי מספר 1 עבור חובבי קניות וסוג של מכה עבור קהל של יפנים צעירים, שלידם אתם עלולים להרגיש כאילו הגעתם לפריז ישירות מהרפת בקיבוץ. ועדיין, קולט הוא מקום חשוב לבקר בו בפריז, גם אם מעולם לא התעניינתם באופנה. הקניינות בבוטיק משלבת בגאוניות בין פריטים של מעצבים צעירים לכאלה של בתי אופנה ותיקים, לצד שיתופי פעולה מרתקים בין מעצבים לחברות מסחריות. בנוסף, המקום מכיל חנות משובחת של ספרים ומגזינים, וגלריה עם תערוכות מתחלפות, לרוב של אמנים צעירים. למרות המחירים השערורייתיים הנהוגים במקום, הקופה הרושמת פועלת ללא הפסקה. הרגישו בנוח להיכנס להתרשמות בלבד.

המתחם: פאלה רויאל (Palais Royal)

מארק ג'ייקובס, ריק אוונס, סטלה מקרטני, אקנה ופייר הארדי, הם רק חלק מהמעצבים והמותגים שמאכלסים את מתחם פאלה רויאל - גן מקורה מוקף בוטיקים ומסעדות, השוכן בסמוך למוזיאון הלובר בלב העיר. בשל מיקומו המוצפן, מקנה המקום תחושה של ביקור מחוץ לעיר ומאפשר שיטוט נעים נטול הרעש והתזזית המאפיינים רחובות שופינג טיפוסיים. האווירה הנעימה במקום חודרת גם אל הבוטיקים עצמם, ותאמינו או לא, הסטיגמה הנפוצה על המוכרות המתנשאות של פריז, לא חוצה את מפתן הדלת. ברחוב הסמוך נמצאים שני הבוטיקים של מרטין מרג'יאלה, וממול נמצא המוזיאון לאמנות דקורטיבית של הלובר, בו מוצגות תערוכת מתחלפות של אופנה, טקסטיל ועיצוב. עד ה-13 בנובמבר מוצגת שם תערוכת יחיד של מעצב האופנה הקונספטואלי חוסיין שלאיין. אל תחמיצו.

קולקציית קיץ 2011 של איזבל מארה. הסטייל של פריזאיות אמיתיות (צילום: gettyimages)
קולקציית קיץ 2011 של איזבל מארה. הסטייל של פריזאיות אמיתיות (צילום: gettyimages)

המעצבת: איזבל מארה

בתי האופנה הגדולים בפריז הם אומנם שם נרדף לקלאסיקה ויוקרה, אבל פריזאיות אמיתיות לא באמת לובשות כריסטיאן דיור, שאנל או נינה ריצ'י כשהן יוצאות מהבית. הסגנון הפריזאי, כפי שהשתרש משנות ה-60 המוקדמות של המאה שעברה, הוא שילוב בין גבריות לנשיות, בין סקסיות לפרקטיות, או בשתי מלים: איזבל מארה (Isabel Marant). מאז השיקה את המותג הנושא את שמה בשנת 1994, מארה הפכה לאחת המעצבות הפריזאיות המצליחות בעולם, עם בוטיקים בפריז, ניו יורק, הונג קונג, ביירות, בייג'ין ומדריד. ברשימת הסלבריטאיות שלובשות את עיצוביה נמצאות סיינה מילר וג'וליאן מור, המעריצות את נגיעות הרוק'נרול והשיק האנדרוגיני שלה.

  (צילום: gettyimages)

המוזיאון: בית איב סאן לורן

בבית ברחוב אבניו מרסו מספר 5 בפריז שכן בעבר הסטודיו לתפירה עילית של מעצב האופנה המנוח איב סאן לורן. מאז הניח את המספריים בשנת 2002, משמש המקום כבית "קרן איב סאן לורן" שהקים בן זוגו לשעבר ושותפו העסקי פייר ברז'ה, ובו גם מוזיאון קטן וצנוע שנפתח כשנתיים לאחר מכן, המציג מדי חודשיים תערוכה מתחלפת על עבודתו של סאן לורן. בקומה העליונה ממוקמת ספרייה קטנה, שהכניסה אליה נעשית בתיאום מראש בלבד, וכן חנות מזכרות קטנה, המאגדת את כל הספרים, הסרטים והמאמרים שפורסמו אודות המעצב בחייו ולאחר מותו. התערוכות במקום אינן אחידות ברמתן, אבל אל תתנו לפרט הזה למנוע מכם לפקוד אותו ולפספס את החבירה אל רוחו של סאן לורן המהלכת במקום.

מסלול הקניות: רחוב Etienne Marcel

עבור רבים, פריז היא גן עדן של קניות. עבור שופוהוליקים הכושלים בניהול תקציבם - פריז היא גיהינום. אם אינכם משתייכים לחוג הסילון של האלפיון העליון, תתקשו למצוא פריטים שידכם משגת ברחובות הקניות הנודעים ביוקרתם אבניו מונטאן וג'ורג' 5. רחוב אטיין מרסל במרכז העיר, לעומת זאת, מציע אפשרויות לשופינג שפוי יותר. מדובר בציר קניות כיפי, ובו בתי אופנה כיוז'י יאממוטו, מוגלר ופול אנד ג'ו, לצד לא מעט מותגי פרימיום כדיזל, ריפליי, ג'י סטאר ואחרים, כמו גם בית הקפה של המעצבת ברברה בוי. שימו לב שבצדו האחד הופך הרחוב בהמשך למדרחוב Rue Tiquetonne, ובו חנות הספרים ובגדי הווינטג' עמוסת המתבגרים קיליווטץ'והבוטיק קוקון טו זאי. אל תפספסו את קומת המרתף של הבוטיק, ובה פריטים של מעצבים בתחילת דרכם בהנחות של עד 70 אחוז. שווה.

המגזין: פרפל פאשן

מגזין האופנה פרפל פאשן של המו"ל הצרפתי אוליבייה זאהם, מתמצת בין עמודיו את רוח האופנה הדקדנטית בפריז: נשים עירומות בחדרי מלון מפוארים, תצלומי פפראצי מתוך מסיבות אופנה המתקיימות בעיר, וראיונות עם האמנים והאופנאים הקולים בעולם. מגזין פרפל, שראה אור לראשונה בשנת 1992, ניסח את סצנת השוליים העולמית באמנות, בעיצוב ובאופנה, מתוך סטודיו קטן בפריז. הגיליונות הראשונים לא דומים במאומה לעמודי הכרומו המנצנצים של היום, ויש גם מי שטוענים - ובצדק - כי רוח החדשנות של המגזין בשנותיו הראשונות, התחלפה ברוח פורנוגרפית משהו. ועדיין, פרפל פאשן הוא אחד מחמשת המגזינים החשובים בשיח הנוכחי על אופנה, ופריז היא המקום להצטייד במהדורה האחרונה שלו ולהתעדכן.

בוטיק דידייה לודו. פריטי וינטג' של בתי האופנה הגדולים (צילום: rex/asap creative)
בוטיק דידייה לודו. פריטי וינטג' של בתי האופנה הגדולים (צילום: rex/asap creative)

בוטיק הווינטג': Didier Ludot

ישנן מספר חנויות וינטג' טובות בעולם, אבל אין אפילו אחת הדומה לזו של דידייה לודו במתחם פאלה רויאל בפריז. בחנות הגדולה תוכלו למצוא פריטי וינטג' של בתי האופנה הגדולים, דוגמת שאנל, לנוון, פייר קרדן או דיור, לצד פריטי לבוש תקופתיים מהמאה ה-19 ואחורה. בעלת הבית היא דמות צבעונית וידועה בפריז, וביקור בחנותה הוא בגדר חובה. שימו לב: לא מדובר בחנות יד שנייה אלא בפריטים מקולקציות יוקרתיות ישנות, והמחירים בהתאם - כלומר, יקרים בטירוף.

המסעדה: הוטל אמור

אל תתפתו לבלות לילה במלון אמור הטרנדי ברובע פיגאל הידוע לשמצה. החדרים קטנים וחשוכים, ולמרות ההילה האוונגרדית האופפת אותו, עדיף להתעורר בבוקר במלון ידידותי יותר לתייר. מצד שני, אסור לכם להחמיץ ביקור בבר ובמסעדה השוכנים בקומת הכניסה של המלון, שנמצא בבעלותו של האמן הצעיר אנדרה. הספות הנוחות והגן הירוק הפכו לנקודה המרכזת אליה את האוכלוסייה הכי מגניבה בעיר במשך כל שעות היממה. אז נכון, השירות במקום לא ידידותי מדי, אבל כשלצידכם בשולחן מסתודדים במאי הקולנוע התיעודי לואיק פריז'אן יחד עם עורכת ווג פריז החדשה עמנואל אלט, החוויה הפריזאית-אופנתית הופכת למושלמת. ואגב, גם האוכל לא רע.