"מי צריך בכלל את הקדאפי הזה? צריך לזרוק אותו לזבל. הוא היה צריך ללכת לעבוד בדיור. כל יום הוא מחליף את האופנה שלו. משקיע אלפי דולרים בכובעים מוזרים ובשמלות מחורבנות", כך התבטא בעבר נשיא המדינה שמעון פרס במפגש עם סטודנטים באכסניית בית וגן בירושלים, שאליה הוזמן כאורח הכבוד. החיבור שעשה כבוד הנשיא בין פרשת גליאנו לרודן מטריפולי היה לא פחות ממבריק. סיכה קטנה וחודרנית שתקע פרס בממלכתיות המנופחת.

לצערו של פרס, לקדאפי היו תוכניות מגלומניות בהרבה מסתם לעבוד בדיור. זמן לא רב לאחר הדברים שאמר נשיא המדינה, פורסם כי זיינב בינת אבו טאליב, עוזרת השר לקשרי תרבות בלוב, פנתה אל הורצ'יו סילבה, עורך האופנה של המגזין T מבית הניו יורק טיימס, בבקשה מוזרה: לעזור בארגון תערוכת תלבושות מאוספו של קדאפי במוזיאון המטרופוליטן בניו יורק בשנת 2013. כידוע, מדי שנה עורך המכון לתלבושות של המוזיאון תערוכת אופנה נושאית.

בשמלה נוצצת. מותח את האופנה לקצה (צילום: REX/א.ס.א.פ קריאייטיב)
בשמלה נוצצת. מותח את האופנה לקצה (צילום: REX/א.ס.א.פ קריאייטיב)

במכתב שדלף לרשת כתבה אבו טאליב כי בארמונו של קדאפי קיים אוסף רחב של 3,400 תלבושות ייחודיות של השליט, שעוצבו ונאספו על ידו ב-42 שנות שלטונו: החל מחליפות מדים של קולונל אימפריאלי ועד לגלימות משי וברוקד מפוארות הנתפרות עבורו בעבודת יד. "קדאפי הוא דמות משפיעה מאוד מבחינה אופנתית", כתבה אבו טאליב. "הוא השפיע על שליטים ונשיאים אפריקאיים, אבל גם על כוכבי פופ כמו מייקל ג'קסון – שבשנות ה-80 לבש מדים בהשפעתו". נו, לפחות הניתוחים הפלסטיים נפקדו מהמכתב.

סגנון הלבוש האקסצנטרי והמתריס של קדאפי בלט על רקע קוד הלבוש המערבי של מנהיגים אחרים – במיוחד באפריקה ובעולם הערבי, שאליו הוא השתייך. גם לא מדובר בבגדי הדישדאשה, אותה גלימה לבנה (או בגוון אבן) שבה מתהדרים שליטי סעודיה ומדינות המפרץ, או במדי הצבא של דיקטטור צפון קוריאה קים ג'ונג-איל. לבושו של קדאפי היה שעטנז השואב את השראתו מקצוות שונים של השפעות – לבוש אפריקאי מסורתי, הוט קוטור צרפתי ומדי גנרל צבאי – בהבדל אחד: קדאפי מתח כל אחד מהם אל גבול האקסטרים.

באחת מפגישותיו עם ראש ממשלת פורטוגל אנטוניו גוטרס, הגיע קדאפי לבוש בשמלה ארוכה עשויה סאטן ורוד עם שרוולים תפוחים. בהופעה משעשעת אחרת, בוועידת המדינות האפריקאיות שהתקיימה באדיס אבבה לפני כשנתיים וחצי, הפציע בשמלת זהב ארוכה עם צווארון סיני מעוטר ברקמה ידנית ומעליה שובל ברוקד ארוג בדוגמאות אוריינטליות. את ראשו כיסה כובע הקופי האפריקאי המסורתי ואת עיניו כיסו משקפי שמש מערביות. אגב, דמותו של קדאפי הלבוש במדים צבאיים ועל ראשו מעין גיבוב של בדים מופיעה גם על שטר של דינר לובי, מזכר אופנתי עבור פשוטי העם.

בתחילת הדרך. מדים סולידיים יחסית (צילום: gettyimaegs)
בתחילת הדרך. מדים סולידיים יחסית (צילום: gettyimaegs)

למרות הטון הגרוטסקי, הבחירה בבידול ויזואלי היא המהלך השיווקי המבריק ביותר שעשה קדאפי בשנותיו כמנהיג לוב. הוא בידל את עצמו מהמערב ומשליטים ערבים שאימצו את קוד הלבוש המערבי, ואף יצר לעצמו הילה אצל בני היבשת האפריקאית. במילים אחרות, קדאפי קנה את מקומו בעולם כסוג של כוכב רוק. מגה סטאר, אם תרצו. לא פלא שבפנייה לניו יורק טיימס לא היססה אבו טאליב להשוות אותו למייקל ג'קסון.

מותו של קדאפי אולי מעלה את הסיכויים שמוזיאון המטרופוליטן ייענה לבקשת לוב ויארח בשנת 2013 תערוכה מאוסף התלבושות שלו. דבר אחד ברור, במידה ויימצא גוף אחר שיציג את אוסף השמלות של קדאפי, זו תהיה אחת התערוכות המדוברות, המשעשעות והמקוריות שהוצגו אי פעם בעולם. אחרי הכול, הבגדים הם הדברים היחידים הטובים שקדאפי הותיר מאחוריו.