בגיליון פברואר 1955 של מגזין הווג הצרפתי התפרסם תצלום בשחור-לבן של דוגמנית בכובע אלגנטי, כשמעליה תלויים חמישה ראשי שוורים חורצי לשון על אנקולי אטליז. תצלום מטריד, מעורר מחשבה, נועז, בעל קומפוזיציה ייחודית וסגנון יוצא דופן. על התמונה היה חתום צלם צעיר, בן 27 בסך הכול. שמו היה גי בורדן.

השבוע מלאו 20 שנה למותו של בורדן, מצלמי האופנה החשובים במאה ה-20. גישתו הסוריאליסטית בלטה מיד בנוף צילומי האופנה, ומשפיעה עד היום על דורות של צלמים, מנהלי קריאייטיב ובמאיי קולנוע. דיוויד לה שאפל, סטיבן מייזל ומדונה הם רק חלק מהשמות שלקחו השראה מעבודותיו.

בימים אלו גם מתקרבת לסיומה העבודה על הסרט התיעודי "When the Sky Fell Down: The Myth of Guy Bourdin" שמביים שון ברנדט, מי ששימש כעוזרו של בורדן בשנים 1985-1982. הסרט מציג חומרי ארכיון מצולמים ורישומים של בורדן שנמסרו לברנדט על ידי בנו של הצלם, סמואל; לצד ראיונות ומגוון תצלומים מהפקות שצילם בורדן למגזין ווג, למותג האופנה שאנל ולמותג הנעליים שארל ז'ורדן.

בורדן נולד בפריז ב-1928 בשם גי באנארה, וננטש על ידי אמו כשהיה בן חודשיים. אביו הביולוגי, מוריס בורדן, אימץ אותו וגידל אותו בכפר בחבל נורמנדי. בזמן שירותו הצבאי החל לצלם והציג כמה תערוכות בגלריות בעיר. הצלם הנודע מאן ריי, שכתב הקדמה לאחת מתערוכותיו, ציין את האמביציה המופלאה של בורדן הצעיר ואת חיפושו המתמיד אחר רעיונות חדשים. האקלים החברתי והפוריטני ששרר באירופה באותן שנים השפיע על עבודתו, שהתאפיינה במיניות מוקצנת ומתוחה, בהחפצת גוף האישה ובקומפוזיציות מורכבות.

בשנים האחרונות זוכה גוף העבודות של בורדן לתחייה מחודשת הודות לישראלית שלי ורטהיים, הפועלת לשימור הארכיב של הצלם. ורטהיים חתומה על כמה ספרים הבוחנים את עבודתו הוויזואלית של בורדן, ואצרה גם תערוכות נושא ורטרוספקטיבה מעבודותיו. אך למרות שבעבר נרשם ניסיון ליזום תערוכה מתצלומיו של בורדן במוזיאון תל אביב, אף אוצר של מוזיאון ישראלי לא לקח על עצמו את היוזמה המבורכת. נדמה כי הקהל הישראלי מוכן לכך בהחלט.

לציון יום השנה למותו של בורדן בחרנו להציג מגוון נאה מיצירותיו, ובו תצלומי סטילס המשקפים את נקודת מבטו הייחודית וכן ארבעה סרטוני וידאו שיצר – אחד מהם הוא סרטון משנות ה-50 הנחשף כאן לראשונה, ומציג באופן לא שגרתי את דמותו של בורדן עצמו. ועדיין, עם כל הזיכרונות המרהיבים שהותיר אחריו, 20 שנה לאחר מותו, נדמה כי חידת גי בורדן לא נפתרה עדיין במלואה.

התמונות והסרטונים באדיבות: The estate of Guy Bourdin, 2011

Special thanks to A+C