ביוני 2012 עצבן טניסאי הצמרת רפאל נדל הרבה אנשים. זה קרה כשבסוף עוד משחק תחת השמש הקופחת הוא התוודה: "ברור לי שאני צריך להשתמש בקרם הגנה מפני השמש, אבל אני לא מסוגל. בזמן המשחק אני כל הזמן נוגע בפנים ואז מיד מרגיש שהידיים שלי הופכות דביקות או שמנוניות". האמירה הזאת עוררה מיד את זעמם של ארגונים בינלאומיים הנלחמים בסרטן, אבל גם חשפה את הקושי הגדול שעמו מתמודדות חברות שמציעות לספורטאים תכשירי הגנה מהשמש.

ספורטאים הם הלקוחות הכי קשים של החברות האלה. מצד אחד, אין קבוצה שזקוקה יותר למסנני קרינה מאשר ספורטאים - גולשי גלים המבלים את יומם בין גלים המחזירים את אור השמש ומכפילים את עוצמת הקרינה, אתלטים שחורכים מסלולי ריצה חשופים לשמש מגיל ארבע, או שחקני גולף המתחרים בשטחים פתוחים במשך שעות רבות בכל יום.

מצד שני, קשה מאוד לייצר תכשירי הגנה שיעמדו בתנאים הקשים שמציבים בפניהם הספורטאים – בעיקר שעות חשיפה ארוכות והזעה מוגברת - ובמקביל לא יפריע לתפקודם בזמן תחרות. קשה לזכות בווימבלדון כשאתה אוחז במחבט הטניס בידיים שמנוניות מקרם, ומעטים המוצרים שביכולתם להחזיק מעמד בכמויות המים והשמש השוטפות גולשי גלים ביום אימונים שגרתי.

בעוד שנדל התייאש מהתמודדות עם תכשירים להגנה מהשמש, טניסאית אחרת עשתה את הדבר ההפוך והסתערה עליהם במלוא הכוח: לפני כשנה הכריזה מריה שרפובה כי הפכה לשותפה בחברה המפתחת מוצרים שכאלה. "בגיל שבע עזבתי את רוסיה והגעתי לפלורידה כדי להתאמן בטניס, ומאותו רגע העברתי כל יום בחוץ על מגרשים, מבוקר עד ערב", סיפרה ב-2014 למגזין Teen Vogue.

"אמא שלי התעקשה שאגן על העור עם מסנני קרינה, אבל בשום אופן לא הצלחתי להבין מה היא רוצה ממני. הייתי צעירה והעור שלי נראה נפלא, לרגע לא חשבתי שקרם הגנה הוא דבר שיכול לסייע לבריאות ולמראה שלי בעתיד, ושמניעה היא חיונית לעור מדהים בהמשך החיים".

טניסאית נוספת שבטח לא תסכים עם גישתו של נדל לקרם הגנה היא טרייסי אוסטין, שבראשית שנות ה-80 זכתה בשלושה תארי גראנד-סלאם. בראיון שנערך עמה בשנים האחרונות היא הודתה כי רופא העור שלה הבהיר לה שהקמטים הרבים אשר הופיעו על פניה בעשור הרביעי לחייה הם תוצאה ישירה מכך שהעבירה חלק ניכר מהקריירה ללא הגנה מתאימה מפני השמש.

קרם על השיער, דבש על הפנים

מחקרים רפואיים רבים מדגישים את סכנת הקרינה שאליה חשופים ספורטאים, מקצועיים וחובבים כאחד. לאחר שבגיל 41 התמודד כבר שלוש פעמים עם סרטן העור, כוכב הגולף הבריטי בריאן דייוויס הפך לדובר "קרן סרטן העור" (Skin Cancer Foundation). באחד הכנסים שארגנה הקרן הוא הציג מחקר, שלפיו רמת הקרינה האולטרה סגולה (UV) שאליה נחשף שחקן גולף מקצועי בשנה אחת גבוהה פי 217 מהרמה הנדרשת ליצירת כוויית שמש. על במת הכנס הוא דיבר על חשיבותה המכרעת של המודעות וסיפר ש"כמי שבא מאנגליה לא דאגתי בכלל ממה שהשמש יכולה לעולל לבריאות ולחיים שלי, בעיקר מאחר שראיתי אותה לעתים רחוקות כל כך. כשפיתחתי מודעות לסכנה זה התברר כמאוחר מדי והנזקים היו קשים".

מחקר שנערך כבר ב-1997 באוניברסיטת באפלו בניו יורק מצא שכיחות גבוהה בהרבה מהממוצע של סרטן עור בקרב גולשי גלים צעירים בחופי מפרץ טקסס. מחקר נוסף, שנערך ב-2014 באוניברסיטת בונד שבאוסטרליה, גילה כי סיכוייהם של גולשי גלים לחלות בסרטן מסוג מלנומה גבוהים פי שלושה מאלה של שאר האוכלוסייה.

ואכן, התדלדלות שכבת האוזון מעל אוסטרליה הביאה בעשורים האחרונים לעלייה חדה בחדירת קרני UV מזיקות – וכתוצאה מכך לעלייה בשיעור מקרי הסרטן ביבשת, שהוא מהגבוהים בעולם. הגולשים האוסטרלים הם הסובלים העיקריים מהבעיה, מפני שכאשר שקרני השמש פוגעות בים הן מוחזרות, ובכך מעלות באופן דרמטי את החשיפה לקרינה. עקב כך, הפכו הגולשות האוסטרליות הבכירות למרואיינות מבוקשות במגזינים לאופנה, שם הן חולקות עם הקוראים טיפים לשימור מראה העור ובריאותו תחת השמש הקופחת.

"לפני שאני נכנסת למים אני מורחת על השיער קרם עם מסנני קרינה", סיפרה למגזין Elle הגולשת האוסטרלית סטפני גילמור, שהוכתרה שש פעמים כאלופת העולם. "זה שומר על הקרקפת מפני נזקי עור, ומונע מהשיער להתייבש ולהישרף. העצה הכי טובה שלי לגולשות מתחילות היא לצאת אל הים עם כובע ובגדי גלישה מצוידים בשרוולים ארוכים. לצערי אני אוהבת לגלוש עם ביקיני, ולכן מקפידה להשתמש במסנני הקרינה הכי טובים שיש.

לגילמור יש גם משנה סדורה לגבי הטיפול בעור הפנים: "אני שונאת שעור הפנים שלי כל-כך חיוור בגלל השימוש במסנני קרינה, אבל עדיין מעדיפה להשתמש באיפור מאשר לחשוף את עצמי לסכנות שכרוכות בשיזוף. אחרי החשיפה לשמש אני ממהרת להסיר מהפנים את קרם ההגנה – בהתחלה בעזרת מגבון לח ואז עם סבון עשיר בלחות – ולעתים קרובות מסיימת את התהליך במריחת דבש על הפנים. זה הטריק הסודי החביב עלי: הדבש מספק לעור שלי לחות מדהימה ומכיל הרבה חומרים מזינים ואנזימים שנפגעים בשמש והעור מתקשה לייצר לבדו מחדש. גיליתי שהדבש יעיל במיוחד גם לטיפול בכוויות שמש קלות, ואני משתמשת בו במקום באלוורה".

שמרו על העיניים שלכם

אז נכון שספורטאים חשופים במיוחד לנזקי השמש, אבל החדשות הטובות הן שהטכנולוגיה מאפשרת כיום להעלות באופן ניכר את רמת ההגנה מבלי לפגוע בביצועים הספורטיביים. מדפי חנויות הפארם גדושים במוצרים ייעודיים המותאמים לצרכיהם של אתלטים מקצועיים וחובבים. לפני שאתם רוכשים מוצר מהסוג הזה כדאי שתבדקו שהוא עונה על הדרישות הבאות:

  • מקדם הגנה: לספורטאים, יהיה אשר יהיה סוג העור שלהם, מומלץ להשתמש במוצרים בעלי מקדם הגנה גבוה – 45 SPF לפחות.
  • כיסוי ממושך: את רוב תכשירי ההגנה יש למרוח מחדש בכל שעתיים כדי לזכות בהגנה מלאה. אבל רוכבי אופניים, למשל, לא יכולים לעצור באמצע טיפוס במעלה ההר כדי להימרח. לכן רכשו מוצרים שעל אריזתם מצוין שהם מספקים הגנה לטווח זמן ממושך ככל האפשר.
  • מרקם וספיגה: ספורטאים זקוקים למוצר שאינו שמנוני ונספג בעור בקלילות ובמהירות. כל תחושה דביקה תפגום ביכולת הספורטיבית.
  • עמידות למים וזיעה: כמות הזיעה הניגרת במהלך פעילות גופנית, או לחלופין שהייה ממושכת בבריכה או בים, מחייבת הגנה בעלת עמידות גבוהה במיוחד לפי התקנים שקבע ה-FDA (מינהל התרופות האמריקאי).
  • גירוי בעיניים: ספורטאים צריכים להקפיד להשתמש בתכשירים שאינם מעוררים גירוי בעיניים כשמתחילים להזיע, כדי שלא יגרמו לצריבה, אודם ואף טשטוש ראייה.
  • מרכיבים היפואלרגניים: חשוב לוודא שהתכשירים נבדקו דרמטולוגית והותאמו לעור רגיש. בספורט צריך לנטרל את הגורמים העלולים להטריד ולפגום בריכוז, ואתם לא רוצים להתחיל להתגרד שנייה לפני יריית הזינוק.
  • מרכיבים מסוכנים: ספורטאים שומרים על אורח חיים מוקפד ובודקים שבע פעמים כל מזון שהם מכניסים לפה. כדי לתחזק את הגוף הבריא מומלץ להשתמש במסנני קרינה שאינם מכילים חומרים מזיקים כמו פראבנים (חומר משמר) ומוצרי לוואי של תעשיית הנפט (כמו שמן מינרלי).
  • מרכיבים בריאים: עם העלייה בחשיפה לשמש עולה גם הצורך לתחזק את העור ולסייע לו להתחדש מנזקי הקרינה המצטברים. בחרו רק במוצרים המכילים מרכיבים נוגדי חמצון הנלחמים ברדיקלים החופשיים (למשל, ויטמין E), מרככים את העור, שומרים על גמישותו ומזרזים את קצב התחדשותו.
  • נוחות שימוש: לספורטאים אין הרבה זמן להימרח בזמן אימון או תחרות, ולפעמים הם צריכים לעשות זאת בתנועה ובתנאים המקשים לשמור על כיסוי הגנתי מלא. לכן, חשוב שהמוצר שאתם רוכשים יספק תשובה לבעיה. יש מוצרים שהבקבוק שלהם מעוצב כך שיהיה קל לאחוז בו גם בזמן תנועה ובידיים מיוזעות, וישנם תרסיסים. אם בחרתם בתרסיס ודאו שהוא מאפשר התזה רציפה בכל זווית שהיא, המסייעת בהשגת כיסוי מהיר ונוח גם באזורים שקשה להגיע אליהם.
  • ערך מוסף: זו אינה חובה או נקודה הכרחית לשמירת הבריאות שלכם, אבל יש מוצרים שמציעים תכונות שהרבה ספורטאים ישמחו להיעזר בהן – למשל, כאלה המסייעים בצמצום כמות הזיעה ובהפחתת ריחות הגוף, או מקררים מעט את העור ומספקים לגוף המאומץ תחושה רעננה.
  • לא רק תכשירים: זכרו שהגנה יעילה מפני השמש אינה יכולה להסתמך על תכשיר כזה או אחר, יעיל ככל שיהיה. כדי להיות מוגנים באמת הקפידו להתאמן במקום מקורה בין 10 בבוקר ל-4 אחה"צ - השעות המסוכנות שבהן קרינת השמש בשיאה. בנוסף, חפשו תמיד צל והגנו על עצמכם עם כובע ומשקפי שמש. השתדלו להתאמן עם בגדים ארוכים ומבדים כהים – רצוי כאלה שעשויים מחומר מסנן קרינה.