ל"דובי לירי" נשברו גם היד וגם הרגל. אלה בת ה-7 מקרית מוצקין, בעליו המסורים, מיהרה איתו לבית החולים, שם קיבל טיפול מקצועי על ידי צוות מיומן, הכולל צילום רנטגן, איתור השבר וגיבוס היד והרגל.

אלה לא היחידה. ביום שני הקרוב יוקם במתחם הפקולטה לרפואה של אוניברסיטת בר-אילן בגליל "בית חולים לדובים". מדובר במיזם חינוכי-קהילתי שמתקיים כבר שנה שלישית, שמטרתו להפיג פחד וחרדה בקרב ילדים בגילאי גן (3-6) מטיפול רפואי בכלל ומבית חולים בפרט. הילדים מוזמנים להגיע למקום עם דובים או בובות חולים כדי להעניק להם טיפול במקום.

"המטרה היא קודם כל להפחית את הפחד אצל ילדים מפרוצדורות ורופאים, באמצעות מבט מהצד, תחת אווירה נעימה, המלווה במוזיקה נעימה וליצנים רפואיים", אומרת סולי אלמקייס, מארגנת הפרוייקט בצפת וסטודנטית שנה שניה לרפואה. "בנוסף, לאפשר להם להכיר מקרוב את הציוד הרפואי, עם יצירת שיח מלמד ומעשיר על רפואה מונעת ומודעות לבטיחות ולהפגיש את הסטודנטים לרפואה עם אחת מקבוצת הפציינטים העתידיים שלהם – הילדים".

מיון, מחלקות וגם חדר המתנה

הפרוייקט החל בסקנדינביה ואומץ על ידי פקולטות לרפואה ברחבי העולם. בשנת 2000 הוא עשה עליה הישר לבית חולים סורוקה בבאר שבע ומאז הוא כאן. השנה זו תהיה השנה השלישית לקיומו בצפון. "אנחנו זוכים לגיבוי של העיריה ולשיתוף פעולה של הגננות, שמשוחחות עם ההורים והילדים ומחלקות להם פלאיירים המזמינים אותם להגיע", אומרת אלמקייס.

ביום האירוע הפקולטה מתקשטת בבלונים וסטודנטים בחלוקים לבנים מקבלים את הילדים, שמגיעים קודם כל לקבלה ולמיון. שם הם עונים על שאלון, הכולל את פרטי הדובי ופרטי הבעיה ממנה הוא סובל. לאחר תהליך ההרשמה הם עוברים ל"חדר ההמתנה", שם הם מעבירים את הזמן בעזרת ציורים, מוזיקה וליצנים רפואיים, עד שהדובי נקרא להגיע למחלקה הייעודית, בהתאם לבעיה ממנה הוא סובל: רנטגן, אורטופדית, כירורגית, שיניים, אף אוזן גרון, חדרי ניתוח ועוד.

אלמקייס מדגישה שההתיחסות עניינית, רצינית ומסבירת פנים ומייצרת ידע וחשיפה לרפואה מונעת. למשל, דובי שמגיע עם כאב שיניים מקבל מברשת שיניים ולומד איך לצחצח ואיך לשמור על הגיינת הפה. דובי שמגיע עם כאב בטן מופנה לתזונאית, שמתעניינת בהרגלי האכילה שלו, מודדת לו גובה ומשקל ומסבירה לו על תזונה בריאה. ולא פחות חשוב, מיצרת ציפיות מותאמות. "אם הדובי צריך לקבל זריקה והילד שואל אם זה יכאב לו, אנחנו אומרים שזה יכאב לרגע ויעבור מיד", מדגישה אלמקייס.

תעודת בוגר "בית ספר לדובים" משנה שעברה: אלה, הדובי לירי וסולי אלמקייס (באדיבות דוברות הפקולטה לרפואה בגליל)
תעודת בוגר "בית ספר לדובים" משנה שעברה: אלה, הדובי לירי וסולי אלמקייס (באדיבות דוברות הפקולטה לרפואה בגליל)

הניתוח הסתיים בהצלחה

הילדים אומנם לא עוברים בכל המחלקות, אבל יכול מאוד להיות מצב שבדיקה תעלה עוד בעיה שיש לטפל בה דחוף. בדיוק כמו שקרה עם 'דובי לירי', שהתלונן פתאום על מיחושים בבטן. בצילום הרנטגן גילו שהוא בלע גוף זר והוא נלקח בדחיפות לחדר הניתוח, שם פתחו לו את הבטן ושלפו ממנה לעיני אלה נייר סגול שנמצא מתחת למילוי הספוג שלו, שהוכנס רגע לפני ברגע של הסחת דעתה. אלה נשמה לרווחה ועזרה בתפירת הבטן והנחת התחבושות מעל. החולה הבריא חזר להתלוצץ עם רופאיו. אלה צוידה במרשם לרכישת תרופות (סוכריות) בעמדת 'בית המרקחת' עבור ה"חולה", עם הסבר מפורט להמשך הטיפול בבית. ביציאה, כל ילד זוכה לתעודת בוגר "בית ספר לדובים".

מה אומר הצילום? מה יש לדינו? (צילום: דרור מילר)
מה אומר הצילום? מה יש לדינו? (צילום: דרור מילר)

הפחתה ניכרת ברמת החרדה

ללא ספק, אחת התחנות הפופולאריות והמסקרנות באירוע היא תחנת האמבולנס של מגן דוד אדום, שממתין בכניסה ל"מיון" והוא הדבר הראשון שהם רואים עם הגעתם למקום. הרכב עמוס הציוד והתרופות, שבדרך כלל מעורר חרדות, הופך להיות ידידותי למתעניין והסיטואציה הידידותית מסירה את מחסומי הפחד כשהילדים נכנסים פנימה ושואלים המון שאלות על הציוד שבפנים. "הילדים משכיבים את הדובי על המיטה, אנחנו מניחים על פניו מסכת חמצן ומסבירים תוך כדי שזו מסיכה ששמים אותה למי שקשה לו לנשום", אומר שגיא גלייטמן, סטודנט לרפואה ופראמדיק במד"א. "אחר כך מחברים לו שקית עירוי ומסבירים שהיא עוזרת למי שקשה לו מאוד לשתות. הילדים מקשיבים לזה מרותקים ולרוב חוזרים לסיבוב נוסף, הכולל צילום כמובן".

הפרוייקט מוכיח את עצמו ומחקרים שנעשו בעקבותיו העידו על הפחתה ניכרת משמעותית ברמת החרדה אצל ילדים שנבדקו לפני הביקור במקום ושבוע לאחריו. ואם אתם רוצים לדעת ממה סובלים דובים? ברוב המקרים הבעיות המוצהרות השכיחות הן שברים בגפיים, כאבי שיניים, כאבי בטן ולעיתים יש בעיות יותר יצירתיות, כמו הילדה שהגיעה עם הבובה שנשבר לה הלב. וגם אלה תגיע ביום שני, הפעם עם דובה הסובלת משבר ביד. אנחנו מאחלים לה הרבה בריאות.

  • "בית חולים לדובים" יתקיים ביום שני, 4.5, בין השעות 16:00-19:00, בפקולטה לרפואה בגליל, ברחוב הנרייטה סאלד 8, צפת.

העיקר הבריאות (צילום: דרור מילר)
העיקר הבריאות (צילום: דרור מילר)