כשם שחלב אם מספק לתינוק היונק סביבה עשירה בחיידקים פרוביוטיים שתורמים להבשלת מערכת העיכול ולחיזוק ההגנה הטבעית שלו, חשוב שגם תינוקות הניזונים מתחליף חלב יקבלו את התוספת הזו בתזונה היומית שלהם, כבר מגיל לידה. הורים, לתשומת לבכם.

משמעותה של המילה פרוביוטיקה היא "למען החיים" והיא מתייחסת למזון ולתוספי מזון המכילים חיידקים ידידותיים, התורמים לאיזון אוכלוסיית החיידקים במעיים, המהווים, למעשה, את האיבר החיסוני הגדול ביותר בתוך גוף האדם.

הגוף האנושי מהווה מעין כלי קיבול לחיידקים המצויים בו, אשר כמותם גדולה פי עשרה ממספר התאים שבו. אוכלוסיית החיידקים האנושית מכילה מעל 400 סוגי חיידקים פרוביוטיים והיא מתחילה להיווצר במערכת העיכול שלנו כבר בשבוע הראשון לחיינו ומושפעת מאופן הלידה (רגילה או ניתוח קיסרי) ומתזונת התינוק (הנקה או תחליף חלב).

בחודשי החיים הראשונים מתפתחות מערכות רבות בגוף התינוק, ביניהן מערכות העיכול והחיסון ולפרוביוטיקה יש תפקיד מפתח בהתפתחותם התקינה. פרוביוטיקה מסוג ביפידוס היא הדומיננטית בקרב תינוקות יונקים והיא מעודדת את הבשלת המעי ותורמת להפעלת המערכת החיסונית. המחקר המקיף שנעשה בשנים האחרונות, הוכיח שורה של השפעות מיטיבות נוספות לנוכחות חיידקים פרוביוטיים במערכת העיכול של התינוק, כגון: יצירת ויטמינים, מניעת שלשולים וקיצור משכם, הפחתת משך זמן הבכי של תינוקות עם קוליק ואף מניעת השמנה.

מחקרים מצאו כי כבר בתוך שבוע מהלידה, תינוק היונק חלב אם מפתח אוכלוסייה שונה של חיידקים במעיו ועשירה יותר בחיידקים פרוביוטיים, לעומת תינוק הניזון מתחליף חלב וזאת משום שבחלב אם מצויים חיידקים פרוביוטיים. עוד נמצא במחקרים, כי לתינוקות שנולדו בניתוח קיסרי יש פחות חיידקים פרוביוטיים במעי, לעומת אלה שנולדו בלידה רגילה, מכיוון שבמהלכה גופם כבר רכש את ההרכב הראשוני של חיידקי המעי. לכן, לתינוקות שנולדו בניתוח קיסרי ולאלו שאינם יונקים, מומלץ לבחור בתחליף חלב המכיל פרוביוטיקה וזאת כבר מגיל לידה.

אחד המחקרים המעניינים מהעשור האחרון הוא מחקר שנעשה בארץ במטרה לבחון את ההשפעה של תוספת פרוביוטיקה לתחליף החלב על תחלואה בקרב תינוקות בריאים השוהים במעונות יום, והאם לצריכה יום-יומית של פרוביוטיקה בתחליף החלב יש אפקט של מניעת תחלואה. ואכן, הוכח כי תינוקות בריאים שניזונו מתחליף חלב המועשר בפרוביוטיקה מסוג ביפידוס לקטיס, חלו פחות באופן משמעותי במחלות כדוגמת מחלות חום ושלשולים, לעומת תינוקות שניזונו מתחליף חלב ללא פרוביוטיקה.

זיכרו: מכיוון ששלבי הלידה והינקות הם רבי משמעות בהתפתחות ההגנה החיסונית של התינוק, מומלץ לוודא שהמרכיב הפרוביוטי יהיה חלק יום-יומי בתזונת התינוק שאינו יונק כבר מגיל לידה, בשל תרומתו הרבה למערכות העיכול והחיסון.

רננה מזרחי, דיאטנית קלינית, מנהלת מדעית, מטרנה.