הילד מתחיל להראות סימנים של תחילת גיל ההתבגרות? יש לו מצבי רוח משתנים, הוא מתווכח, לא מקשיב? אתם מופתעים ולא יודעים איך להגיב? הנה כמה המלצות שיסייעו לכם לעבור את גיל ההתבגרות של הילד בשלום.

היכנסו לראש שלו

גם אנחנו ההורים היינו פעם מתבגרים, נכון, זה היה מזמן, אך לכולנו יש זיכרונות מגיל ההתבגרות. נסו להיזכר איך הרגשתם ומה עבר עליכם בגיל הזה. אם תצליחו להתחבר לתחושות, תצליחו להבין קצת מה עובר על ילדיכם.

העצימו אותו

זכרו שהגיל הזה הוא גיל מאד רגיש ואנו רוצים לטפח אצל הילד דימוי עצמי חיובי ובטחון עצמי גבוה. הימנעו מביקורת ושיפוטיות חמורה כלפי הילד. כשקורה משהו, זכרו לפני שאתם מגיבים, שאחת המטרות החשובות בהורות שלכם היא להעצים את הילד כדי שיאהב את עצמו ויחוש ביטחון ביכולתו. כשמטרה זו עומדת לנגד עיניכם, בחרו איך להגיב לסיטואציה.

הזכירו לו את חובותיו

אל תוותרו לו לגמרי והמשיכו לדרוש ממנו לעזור בבית ולמלא את חובותיו. אל תפחדו מהתגובות שלו. היו רגועים, נחושים וברורים בבקשות שלכם והזכירו לו שכדי לקבל זכויות יש למלא אחר החובות.

היו אוזן קשבת

העבירו מסר שאתם נמצאים שם עבורו כדי לשוחח ולהקשיב. התאמנו בלהקשיב לו ללא תגובות קיצוניות. תנו לו להרגיש בנוח לבוא ולספר לכם. עזרו לו להבין שכנות ואמון חשובים לכם יותר מאשר מעשה מסוים שעשה ולא מצא חן בעיניכם. אל תטיפו, אל תעבירו ביקורת ואל תבהילו אותו בתגובות קיצוניות. המטרה שלכם היא לשמור על עצמכם ככתובת שאליה הילד יבוא לספר בעת הצורך, גם דברים לא נעימים. הוא צריך להבין שיש לו מקום בטוח לבוא ולספר ולא לפחד שתכעסו עליו. העבירו מסר שזו לא בושה לבקש עזרה וכי זה בסדר גם לעשות טעויות.

שפרו את האווירה בבית

הגיל הזה הוא לא קל עבור הורים וילדים. זכרו להכניס הומור וצחוק ליחסים ביניכם. הרבה פעמים אנחנו מנהלים את התקשורת עם הילד סביב הבקשות והדרישות שלנו ממנו. "עשית שיעורים? הורדת את הכלב? הכנת תיק למחר?" נסו להכניס קצת הומור. זה עוזר להפיג מתחים ומשפר את האווירה בבית לטובת כולם.

הישארו בעניינים

המשיכו להיות מעורבים ונוכחים בחיי הילד. זכרו שהוא אמנם התבגר, אך חשוב שידע שאתם זמינים אם הוא זקוק לכם ושאתם מעורבים ויודעים לאן הוא יוצא, מי החברים ומה קורה בחייו. ילדים שיודעים כי הוריהם מעורבים ומתעניינים, מקבלים מסר של אכפתיות והגנה הורית ומתפתים פחות להתנהגות קיצונית.

דברו פחות והקשיבו יותר

תקשורת טובה מאוד חשובה בגיל הזה. נסו להקשיב יותר ופחות להטיף ולנאום. אם אתם נותנים הרצאה, אתם מפספסים וחוסמים את התקשורת עם המתבגר. נהלו שיחה בה אתם יותר מקשיבים ופחות מדברים. תנו לילד להרגיש בעל ערך ותורם בכך שאתם מקשיבים לו ומתחשבים בדעותיו וברצונותיו.

נצלו הזדמנויות

מצאו הזדמנויות לבילוי משותף נעים וחיובי. התנדבו להסיע את המתבגר ולמצוא רגעים של ביחד. כל הזדמנות לאפשרות לשוחח ולהיות ביחד עם המתבגר תאפשר לכם להישאר מעורבים ומעודכנים.

הורידו לחץ

הימנעו מאווירה לחוצה ועומס ציפיות ודרישות מהמתבגר. זכרו כי יש לו הרבה עם מה להתמודד. אל תפעילו עליו יותר מדי לחץ להצליח בכל תחום. יש דברים שכדאי להרפות מהם, כדי לא ליצור עומס ולחץ מיותר.

הרגיעו אותו

היו סבלניים למצבי הרוח המשתנים של המתבגר ולדרמות שלו - חלק מהגיל זה השינויים ההורמונאליים והמעבר בין מצבי רוח קיצוניים. היו שם בתפקיד מרגיע ומכיל והזכירו לו כי זה זמני ויעבור.

  • נגה בירן הנה מנחת קבוצות הורים בכירה במרכז להורות ומשפחה של מכללת סמינר הקיבוצים.