במציאות המורכבת בה אנו חיים כשברקע קולות אזעקה, יותר מתמיד חשוב ליצור סביבה מרגיעה. הגוף אינו נפרד מהנפש, בזמן מתח וחרדה עולה קצב הלב והדרישה לחמצן, העורקים מתכווצים, הורמון האדרנלין מעלה את הדופק ואת לחץ הדם שמכין אותנו לפעולה פתאומית. הדם נוטה להיקרש מהר יותר ולכן הסכנה ללב עולה.

ריכזנו עבורכם מספר טיפים שימושים שיסייעו לכם להתמודד בצורה המיטבית ולהפיג את תחושות הלחץ, המתח והחרדות.

שתיית מים

שתייה נותנת מענה מיידי להרגעה במצבי לחץ וחרדה. לא סתם מקובל להגיד "שתה כוס מים ותירגע". שתיית מים מתבטאת בהשפעה על התפקוד שלנו מבחינה רגשית, מנטלית ופיזית. הגוף עשוי מ 50%-70% מים, כתלות בגיל ובמין, כל תפקודי הגוף קשורים במים החל ממערכת העיכול וכלה באחרון התאים בגוף. גם המסרים התוך מוחיים עוברים מתא עצב למשנהו במעבר של סביבה מימית, ולמעשה כל מערכת העצבים עובדת על מים.

המסרים מהמוח לגוף מועברים דרך תעלות עצביות הזקוקות לסביבה מימית כדי לעבוד, כשיש מספיק מים בגוף המערכת הכימית החשמלית יעילה יותר בניהול הקשר בין המוח ומערכת העצבים, הריכוז, האחסון ושליפת המידע מהמוח משופרים, ישנה בהירות מחשבתית וערנות טובה יותר, רמת האנרגיה בגוף עולה וכך ניתן להתגבר על תחושה של איטיות ורמת המתח בגוף יורדת.

אמבטיה מרגיעה

למים יש אפקט מרגיע לא רק בשתייה אלא גם בתחושת המגע שלהם על הגוף. השהות בתוך המים מרגיעה, משחררת ומאזנת אותנו. ניתן להוסיף שמנים ארומטיים הידועים בערכם הרב בהפגת מתחים. בין השמנים שמרבים להשתמש בהם מצויים לבנדר, שמן אתרי לבונה וקמומיל להרגעה ולהרפיית השרירים. הקפידו על דילול השמנים האתריים במים לפני הכנסתם לאמבטיה.

תרגילי נשימה

נשימה נכונה מהווה חלק חשוב בשחרור הגוף מלחצים. בצעו תרגילי הרפיה קצרים על בסיס נשימות מרגיעות בקצב איטי: עצמו את העיניים ושאפו אוויר לריאות לאט לאט, הרגישו איך כל טיפת אוויר עוברת את השפתיים ונכנסת לריאות. החזיקו את האוויר בריאות למשך לפחות 5 שניות ואז הוציאו אותו לאט לאט כשאתם נותנים תשומת לב מלאה לכל הנשיפה. חזרו על הפעולה במשך מספר דקות עד שתרגישו איך הלחץ מתפוגג.

מדיטציה ודמיון מודרך

לתהליך המדיטטיבי השפעה מחקרית מוכחת על על מערכת העצבים בגוף. באמצעות העברת דימויים ומסרים חיוביים אל תת- המודע שלנו, מגיע הגוף להרפיה ולרגיעה.

מוזיקה

האזינו למוזיקה שאתם אוהבים. מוזיקה משנה גלים במוח, ממריצה, מרגיעה, ממקדת את הריכוז, משפרת את הקואורדינציה ועוזרת בשחרור לחצים.

פעילות גופנית

מחקרים רבים בעשורים האחרונים מצאו שפעילות גופנית עוזרת להתמודד עם מצבי לחץ, חרדה, מתח ודיכאון. בעת פעילות גופנית משתחררים כימיקלים טבעיים במוח כמו אנדרופינים שמייצרים בין היתר תחושה טובה. מוליך עצבי חשוב נוסף שמשתחרר הוא הסרוטונין המוביל לתחושת הרפיה ויכולת להירדם.

טעות לחשוב שפעילות גופנית מאומצת תעודד ערנות, למעשה היא מאפשרת לגוף להיכנס למצב של רגיעה ושל הרפיה. סרוטונין ידוע כהורמון שאחראי על מצב הרוח וכמות גבוהה שלו בדם מקושרת עם אופטימיות וחיוביות. שחרורו של הסרוטונין בעת פעילות גופנית פירושה יכולת להביא את הגוף למצב רגיעה בצורה יעילה יותר וחיובית יותר.

בנוסף "תאוריית ההסחה" המקובלת בקרב חוקרים רבים בתחום פסיכולוגיית הספורט, טוענת כי העיסוק הספורטיבי מאפשר הסחה מגורמי הדחק (סטרס) היומיומיים, ולפיכך הספורט גורם להנאה ותחושות חיוביות.

שיהיו לכולנו ימים שקטים ורגועים במהרה.

שירין אלבק M.Sc, היא טכנולוגית מזון ומנהלת תחום איכות ובריאות ב"מי עדן".