הנה הוא שוב הגיע. החופש הגדול יוצא לדרך בעוד פחות מ-24 שעות. כמעט חודשיים תמימים של חופש מוחלט לילדים ואתגר ארוך להורים העובדים, אבל האם בכלל נכון להסתכל על זה כך? האם החופש הגדול חייב להיות חופש מוחלט לילדים? האם אין לתקופת החופש חוקים וכללים משלה? ושאלה נוספת היא כמובן, האם החופש חייב להיות כל כך מאתגר להורים?

שאלנו את ההורים ואת המומחים מקבוצת המשפחה בפייסבוק מהם הטיפים שלהם לחופש גדול נעים וקיבלנו את כל הדרכים לעשות סדר בחופשה הארוכה הזאת. איך שומרים על גבולות בתוך הוויה של חופש? קבלו את ששת החוקים לחופש נעים לכולם.

מה עושים בחופש הגדול?

עצה ראשונה: תאמו ציפיות

תיאום ציפיות הוא אחד הבסיסים החשובים בהורות, בטח שבחופש הגדול. דליה אילת, מדריכת ומנחת הורים, מציעה שקודם כל ולפני הכל נבדוק מה הילדים מצפים בכלל לעשות ולהניב מהחופש הגדול ומה אנחנו ההורים מצפים מהם. אחרי שכל אחד אומר מהן הציפיות שלו, אפשר לבדוק איפה הפערים ואיך כל אחד יכול לעשות צעד קטן ולהתקרב לצד השני.

הימים הראשונים של החופש הם הזדמנות נהדרת לערוך שיחה משפחתית על קערת פופקורן ולימונדה וכך להתחיל את החופש באווירה משפחתית מתואמת, שבה לכל אחד יש אפשרות ביטוי.

עצה שניה: תכנון מוקדם

כן, גם בחופשה חשוב שיהיה סדר יום כלשהו. ההמלצה היא לשבת עם הילדים במפגש משפחתי ולהחליט על סדר יום בחופשה וגם על האפשרות לשנות את סדר היום שנקבע בהתאם לרצון הילדים. שמירה על סדר יום כלשהו, מזכירה לנו ההורים שגם בחופש עלינו להגביל שעות מסך, מאפשרת לנו לשמור על התקציב היומי לחופשה ונותנת לילדים תחושת בטחון וידיעה מה הולך לקרות.

זה אכן יכול להיות מעיק להחליט בכל יום מחדש את סדר היום למחר ולכן מומלץ לעשות זאת בסוף השבוע, יחד עם הילדים ואפילו לתלות את התכנית השבועית על המקרר כדי שתהיה ברורה ומובנת לכולם (תודה לדינה ארבל).

עצה שלישית: ישיבת תקציב

אי אפשר לברוח מזה, החופש הגדול הוא אחד מזוללי התקציב הגדולים של השנה. זה הזמן להכין תקציב ידוע מראש ולהבהיר לילדים שאי אפשר לחרוג ממנו ולכן כל תכנון חייב להילקח בחשבון.

לאחר מכן מכינים רשימה של הפעילויות ובודקים אילו כרטיסים לקנות לאילו מקומות. תכנון כזה מאפשר כמובן להתחיל לעשות מחקר ולבדוק איפה אפשר לקנות את הכרטיסים במחירים הנמוכים ביותר, דרך ארגון עובדים או דרך הטבה אחרת (ותודה לליטל ירון).

עצה רביעית: שעות שינה

הרעיון אומר שלא משנה מה עשינו היום או איפה היינו, מגיעה שעה קבועה שבה הכל מסתיים ובה גם הילדים יודעים שהנה הגיע הזמן לחזור הביתה, לאכול, להתקלח ולישון. אנחנו מוסיפים שגם אם ההורים מחליטים ששעת ההשכבה תהיה מאוחרת יותר משעת ההשכבה הרגילה, חשוב שהיא תהיה קבועה, שתיאכף ושהילדים ידעו שמדובר בזכות שהם מקבלים בימי החופש (ותודה למזל לביא).

עצה חמישית: חלוקת עבודה בבית

הילדים שלנו הולכים לבלות חלק ניכר מזמנם בפעילויות בבית וזה דורש הכנה תכופה יותר של אוכל וניקיון תכוף יותר של הבית. במקום לפתוח את החופש במריבות ובתחנונים, זה הזמן להכניס לתכנון החופש גם תורנות ניקיון ובישול.

ברגע שהתורנות רשומה כחלק מפעילויות החופש על לוח שמוצמד למקרר, הילדים יודעים להתכונן אליה ולא מרגישים שמנחיתים עליהם משהו בדיוק באמצע שהם צופים בתכנית טלוויזיה. כך ההורים חוסכים מריבות ווויכוחים מיותרים.

ודבר אחרון: תורנות ניקיון או בישול נשמעת כמו מטלה מעיקה, אבל עבור ילדים משועממים שצריכים להוציא אנרגיות ולהרגיש מועילים גם בחופשה, היא יכולה להיות פעילות מרעננת ואפילו מהנה (ותודה לטניה בר ולליטל ירון).

עצה שישית: עניין של מינון

החוק הזה נכון הן לגבי התזונה של הילדים שלנו בחופש והן לגבי הפעילויות שלהם. אם אתם חושבים לקחת אותם לים, לאכול אחר כך במסעדה, להירגע שעתיים בקולנוע ואז לקפוץ לסיבוב קניות בקניון, יכול להיות שאתם מגזימים. עדיף להתמקד באטרקציה אחת, לאפשר לילדים ליהנות מהחוויה כמו שצריך ואז לחזור לזמן מנוחה ומשחק רגוע בבית.

כך כדאי לנהוג גם עם חטיפים, ממתקים ואוכל רחוב. כדי לא להגיע למצב שבו הילדים שלנו אוכלים מדי יום אוכל עשיר בסוכר ובמלח, כדאי להביא כמה שיותר אוכל בריא לפעילויות מחוץ לבית ולהקפיד על ארוחות בריאות בתוך הבית. כמו שחשוב לשמור על תקציב מאוזן בזמן החופש, כך חשוב לשמור על מינון נמוך של מאכלים לא בריאים (ותודה לעדי לב רן).