הנקה היא הדרך הבריאה והטובה ביותר להזין את התינוק בחודשי חייו הראשונים. חלב אם מכיל את כל מרכיבי המזון ומשנה את הרכבו בהתאם לצרכי התינוק בגילאים השונים. לדוגמא, רמת החלבונים בחלב יורדת לאחר כחודש. להנקה יתרונות רבים נוספים אשר יפורטו בהמשך.

בדרך כלל ההנקה היא חוויה נוחה ונעימה. חשוב להדגיש כי אישה אשר איננה מסוגלת להניק או בחרה שלא להניק, יש באפשרותה להשתמש בתחליפי חלב אם והתינוק יקבל את כל המרכיבים הדרושים לו לגדילה והתפתחות תקינים.

הרבה נשים בהריון יודעות ובטוחות שהן הולכות להניק את תינוקם מיד לאחר הלידה ולהמשיך בכך מספר חודשים. לעומתן, נשים רבות בטוחות שהן לא יניקו או שהן מתלבטות. בשביל המתלבטות, הנה כמה דברים שכדאי לדעת על היתרונות של הנקה לתינוק:

קולוסטרום

זהו נוזל טרום חלב המצוי בשדי האישה, המספק את התינוק בשלושת הימים הראשונים שלאחר הלידה. הוא נוצר בכמות קטנה, בעל ערך תזונתי גבוה ועשיר בנוגדנים. לאחר 3-6 ימים מופיע החלב בשדיים. לאור ערכו התזונתי הרב של הקולוסטרום, מומלץ שגם נשים הבוחרות בהזנה מבקבוק, בכל זאת יניקו בימים הראשונים שלאחר הלידה ורק לאחר מכן יעברו להזנה בבקבוק או לפחות ישלבו הנקה עם הזנה בבקבוק בימים הראשונים.

עוד בנושא:

>>> כל מה שאת צריכה לדעת בנושא במדריך הנקה

>>> אמהות, אל תוותרו על הנקה / אור אלתרמן

>>> כך תגבירי את כמות החלב

>>> מה לאכול כשאת מניקה?

>>> כל השקרים שמוכרים לך בענייני הנקה

מתלבטת? תני צ'אנס

כאשר מתעייפים מהנקה, ניתן לעבור לבקבוק, אך הרבה יותר קשה לעבור מבקבוק להנקה ולכן כל מי שמתלבטת לגבי הנקה, כדאי לתת לזה צ'אנס, כי אולי זה ילך בקלות ותיהני כמו הרבה אמהות אחרות שנהנות מהנקה. אך אם תתחילי עם בקבוק, קלושים הסיכויים שתעברי אחר כך להנקה.

בקשי עזרה

הנקה דורשת מיומנות. לא כל אחת מצליחה להניק באופן טבעי כמו שזה נראה. קיימים מצבים של אי נוחות לאם, כאב, גודש ופצעים בפטמה, אולם יש להדגיש שאם טכניקת ההנקה תהיה נכונה, אז ניתן להימנע ולהתגבר גם על בעיות אלו. הדרכה מתאימה ניתן לקבל ע"י אחות ההנקה בביה"ח, אחות טיפת חלב או על ידי מתנדבות של ארגון לה-לצ'ה (La Leche League). כולן תשמחנה ללמד אותך ולהראות לך טכניקות שונות להצלחה בהנקה. ניתן לפנות גם ליועצות הנקה בתשלום.

נסי לשלב

ניתן להתגבר גם על הבעיה לכאורה של תלות התינוק באם וחופשיותה לנוע בלעדיו. קיימות מספר דרכים לעשות זאת, ע"י שילוב הנקה עם הזנה בבקבוק, כך:

  • לאחר תקופת הנקה של 3-4 שבועות, ארוחה אחת פעם ביומיים / שלושה ע"י הזנה מבקבוק לא יפגמו ביכולתך להניק. יש באפשרותך לשאוב חלב ולתת לתינוק לשתות אותו בבקבוק וכן לשמור במקרר לזמן מאוחר יותר (בקירור עד ארבעה ימים. תא ההקפאה במקרר עד ארבעה חודשים ובמקפיא עד שישה חודשים).
  • יש באפשרותך גם לתת תחליפי חלב, כך שאם ברצונך לצאת לבלות או לקניות, אינך צריכה להיות לחוצה מכך שתינוקך יתעורר ולא יהיה לו מה לאכול. מי ששומר עליו באותו רגע יוכל להציע לו את הבקבוק.
  • יתרון נלווה לשימוש בבקבוק מדי פעם הוא שבשלב מאוחר יותר התינוק יוכל ביתר קלות להיגמל מההנקה.

הדרכה

יום לאחר השחרור שלך ושל תינוקך מבית החולים, כדאי שתגיעו לטיפת חלב לצורך שקילה, כדי לבדוק את קצב העלייה במשקל ואיך את ותינוקך מסתדרים עם ההנקה. אם את נתקלת בקושי כלשהו בהנקה ובעיקר בימים הראשונים, צרי קשר מיידי עם אחות טיפת חלב או מתנדבת מארגון לה לצ'ה, שידריכו אותך ויעזרו לך להצליח בהנקה.

תוספות תזונתיות

חשוב להקפיד על תוספות ברזל, ויטמין A+D ופלואור וכן תזונה מגיל חמישה חודשים.