ל"ג בעומר הוא חג מאוד מבלבל: מצד אחד,אנחנו עושים עניין גדול מהכיף של לשבת מול המדורה, לצלות עליה דברים ולרוץ ולשחק סביבה ומצד שני, אנחנו כל החיים מרחיקים את הילדים מאש, מזהירים אותם מפניה ואפילו ממציאים המון ביטויים שמבוססים על הפחד מאש, כמו למשל "אין עשן בלי אש", "אתה משחק באש" או "תתרחקי ממנו כמו מאש". בבית אנחנו מחביאים מהם גפרורים ומצתים; כשיש סיר על האש אנחנו מרחיקים את הילדים בבהלה ואם חלילה נראה עשן מרחוק, נחייג מיד למכבי אש.

והנה, יום אחד בשנה, כל האזהרות מתבטלות לאלתר ולמעשה, אנחנו ביוזמתנו מעודדים את ילדינו להדליק מדורה ואפילו מעבר לכך: מנסים לתחזק אותה במשך שעות, נזהרים שהיא "רק לא תכבה" ואפילו צולים עליה מזון תוך כדי סיכון נשימתנו, שיערנו ואיברינו.

השבוע, כשלקחתי את אורי מבית הספר, הוא שאל אותי: "אבא, תגיד, במדורה זו אש לא מסוכנת?" מיד הבנתי שיש כאן מסרים כפולים וכפי שאני עושה תמיד כשאני במצוקה, פניתי לחפש תשובות ברחבי הרשת.

אז קודם כל, ניסיתי להסביר לילדים מה זו אש. עלמה ביקשה להבין איך היא נוצרת. הסרטון הקצר הזה ממחיש באיורים מהי אש. ניתן להוסיף תרגום לעברית ביוטיוב (לחצו למטה על הסימן "כיתובים" ובחרו עברית).

אחר כך ראינו כמה האש מסוכנת ומה אסור לזרוק לתוך המדורה. סרטון חשוב וממש מצחיק.

עכשיו מגיע הקטע שכל הורה בישראל מכיר: צריך להדליק מדורה ממש גדולה ושווה. בדר"כ זה קורה כשאתה נשאר עם 4 גפרורים, 2 פיסות עיתון, סנטימטר של נוזל הצתה שנשאר לך מהמנגל והמון רצון טוב. בסוף, אחרי הניסיונות, אתה מגיע לקטע שבו אתה ממש מזדהה עם מוכרת הגפרורים הקטנה ואפילו קצת מרחם על עצמך – בהשוואה אליה - כי היא לפחות לא הייתה צריכה להרשים 9 זאטוטים מצפים ומרוגשים בגילאי יסודי ומטה. כאן צפינו בהדלקה ממש מהירה. לא ניסיתי בבית ולא ממליץ לכם.

כאן גילינו מה עושים כשהגפרורים נגמרים, המצית הלך לאיבוד ואתה אבוד ביער ללא כל סיכוי לשרוד. הסרטון הנ"ל מלמד כיצד ניתן להדליק אש בעזרת תפוז, אבן ומקל! מדהים.

אורי אמר שהוא מעדיף שוקולד על תפוז. אז מצאנו – לא להאמין – עצות להדלקת אש באמצעות חטיף שוקולד ופחית שתיה קלה.

ואז דיברנו על כל העניין של מים ואש ואיך שהם לא הולכים ביחד. חיפשנו קצת חומר בנושא וגילינו סרטון של אישה שמדליקה מים בעזרת גפרור. פריקי.

מספר חברים החליטו להדליק אש דרך הידיים. זה לא נראה אמיתי, אבל זה בהחלט הגניב את הילדים!

כשהמדורה כבר דולקת, אפשר להירגע, וליהנות. בסרטון הבא תראו מגוון שיטות לסידור העצים במדורה. בכל זאת מדורה זה משהו שצריך לתחזק.

איך צולים מרשמלו בדרך הכי נכונה ללא שהוא יישרף? כמובן שמישהו דאג לעשות על זה סרטון הדרכה.

בהקשר הזה עלמה הזכירה לי שבשנה שעברה שכחנו את שקיות המרשמלו ונזכרנו בהן רק אחרי שהמדורה כבתה... אז חיפשנו ומצאנו סרטון שמראה איך צולים מרשמלו ללא מדורה.

ולגבי תפוחי אדמה, כולנו יודעים איך, אבל אף פעם לא מזיק לגלות שיטות "מקצועיות" הכוללות טיפים טובים.

החלטנו שהגיע הזמן לקצת שירי מדורה, אז סיפרתי לילדים על "אש אש מדורה - תחתונים של בחורה". חיפשנו את השיר ומצאנו גרסה מדליקה של המקור (בלי אזכורי תחתונים).

אח"כ הגענו לשיר של בוב ספוג על המדורה. אולי הוא יכול להחליף את "אש אש מדורה"?

ולמי שבאמת רוצה להיזכר בכמה שירי מדורה – הנה תזכורת מהתוכנית "חיפזון וזהירון" (הילדים מצאו את הסרטון הנ"ל לבד).

והנה כמה חבר'ה יהודים שרים שירי מדורה. קצת גלותי ומוזר, אבל את הילדים השילוב של מבוגרים עם פאות, רמקולים, קצב ומילים בעברית-אמריקאית - קרע מצחוק.

ולסיום, קבלו מדריך מקצועי לכיבוי מדורות בטבע. חשוב חשוב. שימרו על הטבע שלנו.

רועי בן יוסף, מפיק סרטונים לעסקים, מנכ"ל עלמא מדיה.