תמיד מעניין לבדוק איך אפשר לקחת מצב בלתי נסבל בעליל ולהפוך אותו לאפילו יותר גרוע. ולמה אני מעלה את הנושא? בגלל הידיעה שפורסמה היום ב-ynet, המספרת לנו כי משרד הבריאות החליט לאסור על שירות מיילדת אישית בבתי החולים הממשלתיים.

רגע לפני שנתחיל, אני חייבת להזכיר כי מצב העניינים הנוכחי בחדרי הלידה בישראל הוא שמיילדת אחת מופקדת על שניים עד שלושה חדרי לידה ואם בחדר לידה אחד זה כבר "תלחצי תלחצי", בואו נקווה שבחדרים האחרים לא יתקדמו פתאום הלידות, כי יש לנו רק מיילדת אחת והיא יכולה לטפל בכל רגע נתון רק ביולדת אחת.

בדיוק מהסיבה הזו, בחלק מחדרי הלידה, חלק קטן יש לומר, יזמו בשנים האחרונות שירות מיילדת אישית, בו אמנם לא יכולה היולדת לבחור מראש את המיילדת שתהיה איתה בלידה, אך היא כן יכולה לדעת שתהיה איתה מיילדת ב"אחת על אחת", כלומר מיילדת אישית.

זה אמנם לא הטוב ביותר, שכן הטוב ביותר, על פי מחקרים ברחבי העולם, הוא מצב שבו לכל יולדת יש מיילדת פרטית שנבחרה על ידה מראש ונמצאת עמה לאורך כל הלידה, אולם זה יותר טוב מהמצב הקיים, בו כאמור מתרוצצות המיילדות בין החדרים, ביחס של מיילדת אחת לשלוש יולדות בדרך כלל, קורסות תחת הנטל ואינן מסוגלות, פר הגדרה, לתת את השירות האישי שאישה יולדת באמת זקוקה לו.

עוד בנושא:

>>> עדיין לא החלטתם איפה ללדת? היכנסו למדריך בתי היולדות שלנו .

>>> עמרי אימבר חלפין: אל תגרשו אותי מבית היולדות .

>>> מה עובר על התינוק שלך עכשיו? בדקי ביומן ההריון .

>>> יובל רפאלי: אל תנטשו את התינוק בתינוקייה של ביה"ח.

העיקר שכולם סובלים

המצב הקיים, במילים אחרות, הוא מצב ישראלי שגור שבו כולם כולל כולם – לא מרוצים. גם המיילדות נופלות מהרגליים וגם היולדות לא מקבלות שירות אישי ואיכותי ואינן מרוצות, וכך נדע כולנו שהכל בסדר. כולם סובלים.

לעומת זאת, אותה יולדת שלקחה בתשלום שירות מיילדת אישית, לא רק שהיא נהנית משירות אישי. היא אף מיטיבה עם אחיותיה, היולדות האחרות במחלקה, אלו שדווקא לא לקחו מיילדת אישית. זאת משום שהמיילדת האישית לעולם אינה חלק ממצבת כח האדם במשמרת בחדר לידה. כלומר, לא רק שהיולדת שלקחה מיילדת אישית אינה גורעת מהשירות הציבורי הניתן באותו חדר לידה. היא אפילו משפרת אותו, שכן חדר לידה אחד פחות יש לנו על הראש, עם אותו מספר מיילדות.

ומתברר שכיוונתי לדעת גדולים, משום שבתגובתו של מנהל המרכז הרפואי "שיבא" בתל השומר, הפרופ' זאב רוטשטיין, אומר הפרופ' בדיוק זאת: "שוב אנו עדים לפגיעה ברפואה הציבורית, הפעם מבית מדרשה של היועצת המשפטית של משרד הבריאות, עוה"ד מירה היבנר. לא די בכך שאין מספיק אחיות מיילדות בחדר לידה והקיימות קורסות מהעומס, הרי שבבתי החולים המפעילים שירות נוסף זה של מיילדות, יפגע כעת גם ציבור היולדות שלא משתמשות בשירות האמור, בשל העובדה הפשוטה שבפועל יקטן המספר הכולל של המיילדות הנמצאות במשמרת לעומת כמות היולדות החל מה-3 באפריל".

נכון נשמע הגיוני? שאלנו את מי שעומדת מאחורי ההודעה הזו, עוה"ד מירה היבנר, היועצת המשפטית של משרד הבריאות. "העניין הוא שלפי חוק", היא מסבירה. "אין להעניק שירות רפואי פרטי במסגרת בית חולים ציבורי ממשלתי". זה שהשירות הזה מיטיב עם היולדות, גם אלו שנעזרות בו בתשלום וגם אלו שנהנות משירות ציבורי קצת פחות עמוס, לא רלבנטי כנראה לדיון.

אבל למה בעצם, התעקשתי. למה לא לאפשר ליולדת לקבל שירות אישי בתשלום? לטענתה של עוה"ד היבנר, "הגיעו אלינו תלונות מנשים שעברו לידה וטענו שהן קיבלו שירות פחות טוב בחדר לידה, בגלל שנשים אחרות באותו זמן היו עם מיילדת פרטית". אני לא הצלחתי עדיין להבין את החישוב כאן כי לי עדיין יוצא שהשירות טוב יותר לכל היולדות במחלקה. היבנר מוסיפה, בכל מקרה: "וגם נתקלנו בפרסומים של בתי החולים על השירות של מיילדות אישיות".

אגב, אני לא רוצה להיות קטנונית, אבל אם החוק מדבר על שירות רפואי פרטי (שר"פ) ועל כך שהוא אסור, אז כאן הרי מדובר בשירות סיעודי. מיילדות הן אחיות. לא רופאות. אם כך, מדוע בכלל להחיל עליהן את החוק הזה, המדבר על רפואה פרטית? תקראו לי חתרנית ופמיניסטית משוגעת, אבל לדעתי זה פשוט הרבה יותר קל לפגוע בשירות שמעניקות נשים (מיילדות) לנשים (יולדות).

  (צילום: shutterstock)

רפואה לעשירים בלבד?

ישנם טיעונים בנוגע לשירות המיילדת הפרטית, על כך שמדובר ברפואה לעשירים בלבד, בתוך בתי החולים הציבוריים, אז תרשו לי לומר משהו על אותן נשים שפונות לקבל את אותו שירות. בסך הכל מדובר בנשים שמעוניינות בחוויית לידה טובה ובריאה עבורן ועבור תינוקן. לא מעטות מהן כבר חוו חוויות טראומטיות בלידות קודמות ומבקשות לעצמן חוויה מתקנת. הלוואי שלא היה מה לתקן, אבל כל זמן שהשירות שמשרד הבריאות שלנו חושב שמגיע לנו כשאנחנו יולדות הוא שירות של מיילדת אחת לשלוש יולדות, ימשיכו להיות לידות טראומטיות בכל חדרי הלידה, כל הזמן.

זה פשוט לא סטנדרט מיילדותי טוב ואת זה אנחנו לא צריכות שמחקרים יגידו לנו (למרות שהם אומרים!). אנחנו יודעות את זה לבד ואם לא אנחנו אישית, אז חברות שלנו.

ומילה אחרונה, למבולבלות. מיילדת ודולה זה לא אותו דבר. וכן, אולי יהיו יותר לידות עם דולות בעקבות ההחלטה (ואני הרי דולה) ולמרות זאת אני עומדת על דעתי, גם כדולה ויותר מכך – כאישה, שזאת החלטה אומללה. להיטיב עם נשים היא לא תיטיב. לא עם אלו שלוקחות מיילדת אישית ולא עם אלו שלא לוקחות.

  • זהר כרמי, מומחית למדיניות חדרי לידה, דולה ומכשירת דולות. עוד מידע בנושאי הריון ולידה .