שבוע ועוד שבוע עוברים חולפים להם מאז הלידה; אפילו החשק המיני מתחיל לחזור לעצמו ואפילו מצאתם זמן איכות רק לשניכם, בין הריצות, העייפות, החיתולים וההנקות. אפשר לחזור לקיים יחסי מין. ואולי לא? לא תמיד זה הולך כל כך בקלות.

אחת השאלות השכיחות ביותר בביקור אצל רופא הנשים אחרי הלידה היא מתי אפשר לחזור לפעילות מינית רגילה. ה"כלל" מדבר על שישה שבועות של תקופת החלמה לגוף האישה, שלאחריהם - אם הכל בסדר - ניתן לחזור לפעילות מינית, אך לא פעם קיימים גורמים שונים המפריעים לקיום יחסי מין מהנים, גם חודשים אחרי הלידה. העייפות, העומס הרגשי והטיפול בתינוק, בהחלט לא עוזרים ליצירת החשק והאווירה, אך מה קורה כשיש חשק ויש אווירה – אבל ישנם כאבים פיזיולוגיים המונעים את מימוש החשק?

למרפאה מגיעות מטופלות רבות אחרי לידה, המתארות כאבים בזמן קיום יחסי מין. הכאב מפריע להן עד כדי כך שהן לא מסוגלות לאפשר לבן הזוג שלהן חדירה מלאה לנרתיק או אפילו מגע בלבד. יש שאצלן החדירה "עוברת בשלום", אך הן מרגישות כאב או צריבה או תחושה כללית של אי נעימות במהלך הסקס עצמו או אחריו.

בכל אופן ובכל דרך שלא נסתכל על זה: יחסי מין לא אמורים להכאיב. אם הם כואבים, סימן שמשהו אינו כשורה. ה"משהו" הזה יכול להיות רגשי, פיזיולוגי, הורמונלי – אך מה שבטוח, צריך לאבחן ולטפל, אחרת הבעיה לא נפתרת מאליה ולעתים קרובות אף מחמירה.

מה יכול לגרום לכאבים? אלו הגורמים הנפוצים לכאבים במהלך יחסי המין אחרי לידה (גם אם עברה כבר שנה מאז הלידה):

דלקת או זיהום בנרתיק

אחרי לידה עולה שכיחותם של מצבים כגון פטרייה או דלקת בנרתיק. האישה לא תמיד מזהה את הזיהום או שהיא מקבלת טיפול שאינו מתאים והוא מחמיר וגורם לכאב בזמן היחסים.

איך תדעי אם זו דלקת? אם מופיעה הפרשה חריגה, אם יש לך תחושת צריבה, גרד או ריח חריג. יש לאבחן במדויק את הדלקת / הפטרייה, על סמך בדיקה פנימית ותשאול. לעיתים יש צורך בלקיחת משטח על מנת לשלול זיהומים מסוימים.

הטיפול: על פי האבחנה יותאם מרשם לתרופה שהיא לטיפול ולמניעה.

יובש בנרתיק

אחרי לידה, ובעיקר אצל נשים מניקות, יורדת רמת האסטרוגן ועקב כך הלחות הטבעית של הנרתיק נפגעת. היובש גורם למספר תופעות, ביניהן כאבים בזמן החדירה. היובש מופיע כמספר שבועות לאחר הלידה ובדרך כלל, עם הזמן ועם הפסקת ההנקה, המצב חוזר לקדמותו.

איך תזהי יובש בנרתיק? תחושת חיכוך לא נעימה בזמן יחסי מין, קושי בהחדרת טמפון, רטיבות מופחתת בזמן יחסי מין וכו'.

הטיפול: לרוב יש צורך להשתמש במסככים כגון ג'ל ייעודי על בסיס מים או שמן שקדים.

כאבים בתפרים בעקבות חתך החיץ

התפרים עצמם מורגשים בשבוע הראשון שלאחר הלידה ובהדרגה נעלמים. עם זאת, למרות היעלמותם של התפרים, כאבים באזור התפר עדיין מורגשים והם מתחזקים בזמן יחסי מין. הסיבה לכך היא שהשרירים הטבעתיים המקיפים את איבר המין, מתכווצים בעקבות התפירה ובכך מקשים על החדירה.

איך תדעי שהתפרים החלימו? במסגרת הבדיקה שנערכת עם תום תקופת משכב הלידה, הרופא בודק את מצב התפרים ואת החלמת האזור כולו. במידה והבדיקה תקינה, מקור הכאב אינו התפרים ולא הצלקת, אלא מעצם כיווץ השרירים.

הטיפול: ראשית, יש לאבחן במדויק שאכן זהו מקור הכאב. אם זהו הגורם, אז יש להתחיל שגרה של עיסויי פרינאום עם שמן שקדים טבעי. בדיוק כמו העיסוי שעושים לקראת הלידה ובדיוק לאותה תכלית: ריכוך הכניסה לנרתיק ושחרור השרירים המכווצים. בפגישות עם מטופלות אני מדריך אותן באמצעות מספר תרגילי פיזיותרפיה לבית ומנחה אותן כיצד לעסות את האזור (ניתן להסתייע גם בבן הזוג שבוודאי מבין את חשיבות העיסוי).

וגיניסמוס משני – הגורם הרגשי

לחץ או חרדה מפני קיום יחסי מין, עלולים לגרום גם הם לכיווץ בלתי נשלט ובלתי רצוני של השרירים המקיפים את פתח הנרתיק. מצבים אלה יכולים להתרחש על רקע טראומה בלידה, התערבות מכשירנית או כירורגית, זיכרון כאבי הצירים וכיוצא בזה. לעומת המצב שתואר קודם, בו כיווץ השרירים נבע מגורם פיזיולוגי – כאן נובע הכיווץ מגורם רגשי.

הטיפול: מתחיל באבחון. לאחר מכן, בהתאם לממצאים, ממשיכים עם שיחות לפי הצורך, תרגילי הרפיה ופיזיותראפיה של רצפת האגן, בדיוק כמו בכל מקרה של וגיניסמוס אחר.

לסיכום, כאבים בעת קיום יחסי מין, גם תקופה ממושכת לאחר הלידה, עלולים להיגרם כתוצאה מסיבות שונות. כל אישה צריכה לקבל את הטיפול המתאים לה, בהתאם לאבחנה של הבעיה ולכן אין פתרון אחיד וגורף לכולן. חשוב להימנע מקיום יחסים כל עוד זה כואב. ה"תרגול" לא יביא להחלמה ולשיפור ולעתים קרובות גם יגרום ליותר נזק ולהחמרה. כל הסיבות באשר הן – ניתנות לטיפול. כל הזוגות יכולים לחזור לתפקוד מיני מלא ולפעילות מינית מספקת ומהנה לשני הצדדים.