מתי שמעתם לאחרונה על אזרחית קטנה שדורשת מהוד מעלתה השופטת להתנצל? לשאלה הזאת יש צד נוסף: מתי שמעתם לאחרונה על שופטת שאומרת לקורבן של התעללות מינית "אם לא היית נכנסת באותו הלילה לבר זה לא היה קורה לך?"

זה לא קרה לפני אלף שנה, במדינה נידחת שאמונה על דיכוי נשים וחירותן. זה קרה בשבוע שעבר, באריזונה, בבית המשפט העליון של מחוז קוקונינו ושמה של השופטת הוא ז'קלין האץ'. בצילומים שהועברו מהמקומונים לרשת היא נראית אישה סימפטית: כבת 60, קצת עגלגלה, ממושקפת, בעלת חיוך רחב. אפשר לשער שהיא אישה חכמה ונאורה, אם נבחרה לתפקיד הנכבד הזה. אפשר גם לשער שהיא אמא לילדות, אולי כבר סבתא לנכדות. אפשר גם לשער שהיא לא היתה רוצה שבתה או נכדתה תיפול לידיו של הגבר שהועמד למשפט – רוב גרי אוונס, בן 45, שוטר בסיירת הכבישים, אשר בקיץ שעבר נכנס לבר שלא במסגרת תפקידו, הצביע על בחורה כבת 20 פלוס, הוביל אותה לחדר צדדי ושם העביר את ידיו על חצאיתה, לאורך ולרוחב מפשעתה. כל זאת, כאילו במסגרת חיפוש סמים.

השופטת האץ': נראית אישה סימפטית וחייכנית
השופטת האץ': נראית אישה סימפטית וחייכנית

את אשמה!

אחרי שהבחורה צעקה והקימה מהומה ובעלי הבר מיהרו לחדר הצדדי וחילצו אותה מידיו, אוונס התנצל וטען שהיה שתוי ומבולבל ושכח שהוא לא בתפקיד. אבל הבחורה, שזהותה נותרה חסויה, תבעה אותו למשפט ודרשה פיצוי כספי על הטראומה הנפשית שנגרמה לה. שנתה נודדת בלילות. היא חוששת שהשוטר יאתר אותה ויחזור לביתה. מגיע לה שהוא ישלם על מעשיו או לפחות שיתנצל.

המשפט התנהל לפי הספר, חבר המושפטים מצא את השוטר אשם והשופטת האץ' – לפני שהטילה עליו שנתיים מאסר על תנאי, 100 שעות עבודות שירות ו-50 שעות טיפול נפשי – פנתה אל הקורבן.

"מה עשית בלילה בבר?" היא שאלה. "אילולא התיישבת שם, בגפך, הקצין הזה לא היה עומד למשפט". ואם לא די בכך, הוסיפה השופטת: "נשים חייבות להיות עירניות. גם נסיעה למכולת אחרי עשר בלילה עלולה להיות מסוכנת". ולקינוח ציטטה השופטת את אמא שלה, שנהגה לומר: "כשאת מטילה את האשמה על אחרים, את מוותרת על הכוח והיכולת שלך לשנות את המצב". במילים אחרות: במקום להאשים את הקצין הנחמד ששלח ידיו וגישש ומישש, כדאי שתפשפשי בעצמך, תחפשי ותמצאי מה לא בסדר בהתנהגותך.

מרוב הלם, הבחורה איבדה את המילים. לעיתונאים שעטו עליה היא אמרה: "קשה לי להאמין ששופט אמריקאי מסוגל להביע דעות כה חשוכות וזה קשה שבעתיים כשהשופט הוא אישה. אילולא נכנסתי באותו לילה לבר זה לא היה קורה לי, אבל זה היה קורה לאישה אחרת. אף אישה אינה מוגנת ולכן, תפקידו של בית המשפט הוא להוקיע את התנהגות הנאשם – לא את נוכחותה של בחורה במקום בילוי הפתוח לשני המינים".

ואם היה מדובר בשופט גבר?

הבחורה, יש להוסיף, ניסתה להנמיך פרופיל. הרי אין לה שום כוונות להפוך לסלב בעקבות המקרה. "אפשר לומר שאני מרוצה מתוצאות המשפט. הוא קיבל את עונשו", אמרה. "אבל הערות הביקורת של השופטת..."

למזלה – או שמא לחוסר מזלה – ארגוני הנשים באריזונה קפצו על העגלה. הם אירגנו עצומה שבה דרשו מהשופטת להתנצל ולהתפטר. גם שופטים ועורכי דין ממין זכר התייצבו לצד הבחורה, הלחץ גבר ואתמול נפל דבר. אמנם כבוד מעלתה השופטת ז'קלין האץ' עדיין לא הגישה את התפטרותה, אבל פירסמה הצהרה: "מוטלת עלי האחריות להבטיח שגם הקורבנות וגם הנאשמים יטופלו בבית המשפט בהגינות ובצורה מכובדת", כתבה. "אני מתנצלת בפני הקורבן על הייסורים שנגרמו לה בעקבות הערותי. מעולם לא היה בכוונתי להחמיר את מצבה". והשופטת סיכמה: "למדתי לקח חשוב".

השופטת למדה לקח חשוב ולפיכך מודה ועוזב ירוחם? הסיפור תם ונשלם?

לא בטוח. על אף שהשופטת התנצלה ועל אף שהקצין כבר פוטר ממשטרת התנועה ועל אף שקורבן האלימות המינית מעוניינת לשמור על פרטיותה ולהשקיע את כל האנרגיה שלה בחזרה למסלול החיים הרגיל, הרוחות מוסיפות לסעור. נשים מכל המעמדות טוענות שאילו יצאה הביקורת מפיו של שופט ממין זכר אולי זה היה נסלח ונשכח מפני שגבר – מה הוא מבין? אך כיוון שהביקורת יצאה מפיה של שופטת ממין נקבה, שאמורה להבין את בנות מינה, חובה עליה לפנות את כס המשפט.

מה דעתכם? האם שופטת ממין נקבה חייבת להפגין התחשבות מיוחדת בקורבן של התעללות מינית? האם עליה להיענש ולהתפטר? ומה שחשוב לא פחות – נראה לכם שדבר כזה עלול לקרות בישראל?