מהרגע שבו פורסם שבני ובנות ה-11 עד 15 בישראל זכו במקום ראשון בכמות הזמן שהם מול מסך המחשב ובמקום שני מול מסך הטלוויזיה, החלה תחרות מי יאשים יותר את ההורים הישראלים.

זאת אומרת - אותנו.

הכותרות זעקו שההורים הנוראים אשמים, שהם הולכים לעבודה ומשאירים את הילדים האומללים מול המסך, כאילו שיש להורים לילדים בישראל ברירה אם ללכת לעבודה או לא. כאילו, כמו שהייתה אומרת סבתא ציפורה, כסף גדל על העצים.

וזה נכון. הילדים שלנו באמת נמצאים המון שעות מול המסכים. הם נמצאים המון שעות מול המסכים כי הם נמצאים המון שעות בבית. פעם דיברתי עם אמא צרפתייה שסיפרה לי כמה מסכנים ילדיה, שיוצאים בחושך לבית הספר וחוזרים בחושך, כי הלימודים בבית ספר צרפתי מסתיימים בחמש אחר הצהריים.

ברוב המדינות זה ככה. ואם לא מסיימים בחמש, אז בארבע.

בהשוואה למדינות המערב, יום הלימודים בישראל הוא מהקצרים ביותר וחופשות בית הספר הן מהארוכות ביותר. תלמיד בית ספר תיכון בישראל לומד 665 שעות בשנה. פחות מאשר בארצות הברית, באוסטרליה, בספרד, בצ'כיה ואף באיראן. כי רק הילדים שלנו, בחטיבה ובתיכון, אחרי כל הרפורמות, הטובות יותר והטובות פחות, חוזרים הביתה באחת. הבן שלי, בשנה האחרונה, פעמיים בשבוע, סיים בית ספר בשעה 11:00.

מישהי כתבה אתמול בזעזוע: הורים כבר לא עושים פזלים עם הילדים. אז יש לי חדשות עבורכם. ילדים בני 14 לא עושים פזלים עם אבא ואמא.

ילדים בגיל הזה צריכים להיות בבית הספר וללמוד מדעים, לבנות רובוט או להיכנס למערכת הפעלה של מחשב ולהבין איך מחדשים בה דברים. ילדים בני 14 צריכים ללמוד אמנות, להפיק הצגה, לצלם סרט, לפסל. ילדים בני 15 צריכים לשבת בספרייה, רחוק ממחשב וטלוויזיה ולקרוא ספר בלי הסחת דעת. אחר כך הם צריכים לכתוב מה הם הרגישו כשהם קראו אותו. רק אם זה יקרה - הם אולי יום אחד יכתבו ספר בעצמם.

הילדים שלנו, בגילאי העשרה, צריכים לעשות דברים שאנחנו לא יודעים ללמד אותם. והם צריכים לעשות את זה בין כותלי בית הספר שלהם, עם המורים שלהם ובחברת חברים שלהם.

ילדים בגיל העשרה לא יושבים עם ההורים שלהם ומציירים פרצוף מחייך. הם הולכים לבית ספר ולומדים שם. לא בישראל, אבל בשאר העולם.

והגיע הזמן להפסיק להאשים את ההורים, את האמהות והאבות, שמנסים להביא פרנסה הביתה, על הזנחת הילדים. ילדינו הם שיאני הישיבה מול מסך, כי ילדינו שיאני העולם בכמה מעט זמן בית הספר פתוח לקראתם. ואת זה צריך לשנות.