קיץ. כולם טסים, אבל ממש כולם. מכל מקום קופצות עלינו פרסומות ליעדי טיסה שונים, דילים והנחות בדיוטי פרי. וגם אני רוצה לטוס. מאוד רוצה, אבל יש לי שני קטנטנים (בן שלוש ועוד לא בת שנתיים) והאמת? אני מפחדת לטוס איתם. מפחדת מהטיסה, מפחדת מהחופשה. באמת שאני רוצה לטוס וליהנות בחופשה משפחתית, להתנתק קצת מהחיים השוטפים, לנוח, אבל איכשהו יש לי הרגשה שכיף - זה לא יהיה.

שינה (או חוסר שינה) של תינוקות תמיד היה עניין חם אצל אימהות טריות ולאחרונה שמתי לב שגם עניין השינה בטיסה ובחופשה הפך להיות נושא לא פחות מדובר בחוג ההורים הצעירים, שכמוני - רוצים להימלט מהחום והלחות לחופשה חלומית, במקום רחוק וקריר. ובזמן שאני מפנטזת לי על הדיוטי פרי ועל בית מלון "הכל כלול" מפנק, מתקשרת אלי עוד חברה, שבדיוק אורזת את המזוודה וגם את הילדים (בערך בגילאים של הילדים שלי), כדי לספר לי על התוכניות הנפלאות שלהם לחופשה החלומית.

"את נוסעת עם הילדים?" אני נחרדת. "מה תעשי בטיסה? שלא לדבר על הבדלי השעות וזה שלא תצליחי לעשות שופינג בכלל עם שני ילדים עייפים ועצבניים ועוד לא הגעתי בכלל להסתגלות חזרה..."

אבל דנה חברתי נשמעת רגועה למדי. "לטוס עם הילדים זה לא נורא בכלל", היא עונה לי. ואם דנה אומרת, אז יכול להיות שיש דברים בגו כי דנה היא לא רק אמא מנוסה, אלא גם יועצת שינה במקצועה והיא לא רק מחלקת טיפים ומסבירה להורים מה כן ומה לא לעשות עם הילדים בחופשה, היא גם מיישמת אותם בעצמה. אז מה באמת חשוב לדעת כשטסים עם התינוק וכשיוצאים לחופשה עם הקטנטנים? הנה כמה עצות מדנה מדינה, יועצת שינה מ"אישוני לילה".

בלי ידיים: קחו אתכם מנשא, גם אם הילד כבר קצת גדול (צילום: shutterstock)
בלי ידיים: קחו אתכם מנשא, גם אם הילד כבר קצת גדול (צילום: shutterstock)

כך ישנים בחופשה

  • תנו לילדים לנוח לפני הטיסה: תינוקות ופעוטות לא אוהבים להיות עייפים מדי. זה מפריע להם לישון. אל תנסו "למשוך" אותם ערים עד הטיסה. אתם עלולים למצוא את עצמכם במטוס עם ילדים עייפים מדי מכדי להירדם.
  • סמוך על שמיכי: הביאו מצעים מוכרים מהבית וכל חפץ אחר שיגרום להם להרגיש בבית, גם במיטה זרה.
  • טקס שינה: הביאו את הספרים האהובים וקיימו גם בחופשה את טקס השינה הרגיל. אם אמבטיה היא חלק מהטקס שלכם, התארגנו בהתאם: הביאו דפני ואם אין לכם במלון את הג'קוזי המפנק שהילדים כ"כ רגילים אליו, אפשר לקנות אמבטיה קטנה (או אפילו גיגית).
  • כיבוי אורות גם בעיר האורות: לא משנה איפה אתם בעולם, הילדים שלכם צריכים לקבל את כל כמות שעות השינה המומלצת על פי גילם. נכון שאתם רוצים להספיק לראות הכל, אבל אם הקטנטנים יהיו עייפים מדי, אף אחד לא יהנה.
  • גלגלו אותם: גם אם הילדים שלכם הם מיטיבי לכת, עגלה תאפשר להם לנוח (או אפילו לישון) בימים ארוכים של פעילות.
  • בלי ידיים וקרוב ללב: הביאו מנשא גם אם אתם (או התינוק) לא חובבי מנשאים. יהיו רגעים שלא יהיו לכם ידיים פנויות, שתרצו שהוא יהיה צמוד אליכם, שהעגלה לא תהיה זמינה או שרק כך תצליחו להשכיב אותו לישון.
  • להתחיל את הג'ט לג ברגל ימין: לפני שמסתערים על היעד החדש, קחו לעצמכם יום אחד של רוגע ומנוחה. בלו אותו בחוץ באור היום (כדי שהגוף יסתגל לאיזור הזמן החדש), אבל אל תפחדו לפרגן למשפחה שנ"צ שיעזור לכם להחזיק מעמד עד הערב. לתינוקות אפשרו לישון ע"פ סימני העייפות שלהם, אבל לא בחדר במלון אלא בחוץ, במנשא או בעגלה, תוך כדי הפעילות שלכם.
  • לחזור לשגרה במהרה: בחופשה הגיוני שייתפתחו הרגלי חופשה "מפוקפקים". זה מתאים לחופשה, אבל אם אתם לא רוצים שיתפתחו הרגלים בעייתיים גם בבית – חיזרו לשגרה הרגילה שלכם כבר מהרגע הראשון. הדבר נכון לגבי צורת ההרדמה בלילה ולגבי הסתגלות חזרה לשעות המקומי (ג'ט לג).
  • והכי חשוב:ליהנות.

חן קרופניק היא אמה טרייה לשני ילדים ומנהלת הבית להתפתחות תינוקות .