אחרי עשרה ימים של ארוחות חג משפחתיות, 'על-האשים' משפחתיים ועשרות טלפונים משפחתיים, שכללו איחולים, ריכולים וביטולים מהמשפחה הגרעינית, המורחבת והמגה-מורחבת, מצאתי את עצמי גם אני, מתלבטת קשות - כמו רבים וטובים אחרים בתוך עמך ישראל - בשאלה הכל כך מפחידה והכל כך מתבקשת: האם באמת דם סמיך ממים?

  (צילום: shutterstock)

ציניות ואכזריות

כולנו מקבלים את זה כאקסיומה מגיל אפס, מעבירים את זה הלאה ולא מערערים על זה, אבל ברצינות, מישהו בדק את זה פעם, באמת? החלטתי לבדוק את הנושא ממקום מושבי: כיסא המחשב.

"משפחה זה מעל לכל, משפחה זה הכי חשוב. המשפחה תעמוד לצדנו תמיד, במשפחה אנחנו יכולים להיות מי שאנחנו, המשפחה לא תשפוט אותנו, לא תבקר אותנו ותמיד תתמוך בנו" ולמרות כל זה חז"ל קבעו ש"טוב שכן קרוב מאח רחוק". אני ברשותכם, לא חכמה ועדיין לא ז"ל, מתקנת ואומרת 'אח רחוק' = אח/ות שרחוקים ממך, מנפשך.
אני לא יודעת מה אתכם, אבל במשפחה שלי לפעמים עמדו לצדי ולפעמים גם לא. ומתחו עלי ביקורת לא פעם ואפילו עשו זאת באכזריות ובציניות בחלק מהפעמים. ושפטו ולעגו וכעסו והקניטו. והיו גם מריבות וטרוניות וקנאה בין אחים ושמרו טינה והכניסו מתחת לחגורה והוציאו שלדים ישנים מהארון והתחשבֶּנו וניהלו פנקסנות קטנה. וגם אהבו וחיבקו ותמכו וצחקו ופרגנו והתרגשו והתגאו והחמיאו. ולפעמים דיברו יפה ולפעמים גם לא. במשפחה שלי, היה ויש את הכל. את כל מנעד היופי והכיעור של המין האנושי ואת כל מה שביניהם.

ארוחות חג קטסטרופליות

השיטוט שלי באינטרנט מעלה תוצאות דומות ואני לא מדברת על המקרים הקיצוניים של האם המרעיבה או האב המתעלל או ילדים בהזנחה/ ממש לא. אני מדברת על ה"משפחות הנורמליות", הרגילות. תבדקו בעצמכם, תקישו בגוגל את הצירופים: "דם סמיך ממים" ו"משפחה לא בוחרים" ותגלו המוני סיפורים, שמוכרים לכולנו מחיי היומיום על הבן/ת שחזרו בתשובה וניתקו את הקשר עם ההורים ולהיפך, על הכלה והחותנת, על קנאת אחים/יות, על מריבות ירושה וכסף, על התחשבנות עם ההורים, על אלו שלא באו לחתונה, אבל מצפים שיבואו לאירוע שלהם, על השריטות הייחודיות שיש לילד הבכור, לילד הסנדוויץ' ולבן הזקונים, על ארוחות חג קטסטרופליות, על שתיקות מביכות, על אחוזי הגירושין ועל אלו שלא הצליחו ללדת ואימצו ואפילו שאין שם קשר דם יש שם משפחה למופת ועל עוד ועוד.

אין כמו אמא?

אפילו הרחקתי לכת ומתוך סקרנות פניתי לגוגל אדוורדס – כלי ניתוח של גוגל, המאפשר לך לגלות אילו מילים/ביטויים אנשים מחפשים באזורים מסוימים וכמה. התוצאות, מפתיעות ולא מפתיעות כאחד. הביטויים "משפחה תומכת" ו"משפחה אוהבת" – מחופשים בגוגל 22 פעמים בחודש, לעומתם "אלימות במשפחה" – 880 פעמים. "נישואין" – 480, לעומת "גירושין" – 4,400 פעמים. "אחי" - 260, "אחותי" - 590, "אבא" - 3,600 ו"אמא" - 4,400 ולעומתם "חברה" - 2,900 ו"חבר" – 135,000. תודו שהייתם מצפים שלמילה "אמא" לפחות, יהיו הרבה יותר חיפושים...

מה זה אומר? אני לא יודעת ואני בטח לא בונה תיאוריות פסיכולוגיות על סמך גוגל אדוורדס, אבל כשמצרפים את זה לסיפורים שכולנו מכירים מהמשפחה שלנו, מהשכנים ומהחברים שלנו, יחד עם כל מה שקוראים בעיתונים ובאינטרנט, מבינים שהקשר בין האקסיומות הללו על המשפחה לבין המציאות בשטח, הוא מקרי בלבד. כי הרי אם כל האקסיומות הללו היו נכונות לפסיכולוגים לא היתה עבודה. הם היו פושטים את הרגל מזמן. ויכול להיות שהאקסיומות הללו הן בכלל משאת הנפש של כולנו, של המשפחה שהיינו רוצים לגדול בה וזו שהיינו רוצים לבנות. ועצם זה שאנחנו משתמשים כל כך הרבה בביטוי 'משפחה לא בוחרים', ביטוי שנכון ככל שיהיה מלמד, בעיקר על תחושת ה"אין ברירה" שבתוכו. זה כבר אומר משהו, לא?

כי יכולנו למשל לומר משהו בסגנון: 'משפחה לא בוחרים וטוב שכך'. משפט כזה היה משקף את העובדה האמיתית שאנחנו אמנם לא בוחרים, אבל איזה כיף שזאת המשפחה שלי. אבל לא, זה לא מה שאנחנו אומרים. גם לא משהו דומה לזה.

החלטתי לבלות עם מי שנעים לי

אז למה דם סמיך יותר ממים? למה הגנטיקה אמורה לנצח את הכל ועד איפה? היכן עובר הגבול? אם מישהו הוא 'משפחה' שלי אז אני אמורה לספוג ממנו הכל בלי פילטרים כי הוא 'משפחה'? והרי יש לי ברזומה חברים/ות שלעתים עשו והיו עבורי הרבה יותר ממשפחה וכמוהם יש לי ברזומה בני משפחה שראו אותי נאנקת וכורעת תחת משבר כזה ואחר ולא הנידו עפעף מעבר לשיחת טלפון נימוסית, רק כדי לשאול מה שלומך, כשהיה ברור שהדבר האחרון שהם רוצים לדעת זה מה שלומי באמת, ובטח גם להם או לאחרים יש טענות דומות כלפיי ויכול להיות שגם בצדק. ומהצד השני, אין כמו החיבוק של אמא וזיכרונות ילדות שמחים עם אחותי. לא פשוט הענין הזה של הדם והמים.
הבת שלי למשל, מורכבת מהגנים שלי ושל אבא שלה, אבא שלא ראה אותה כבר 13.5 שנים ולא נמצא עמה בקשר מרצונו ומבחירתו. אם הם חולפים אחד על פני השניה ברחוב היום, אין להם שום מושג שהם משפחה וכמוה יש עוד רבים אחרים. האם מישהו יכול לומר לבת שלי שגם כאן דם סמיך יותר ממים?
ריצ'רד באך אמר פעם שהקשר שמאגד משפחה הוא לא קשר דם, אלא הכבוד והחדווה שהם מרגישים אחד כלפי השני. בפסח הזה החלטתי שאני יוצאת מעבדות למשפט הזה – דם סמיך ממים - לתוך החירות של מי טוב עבורי ומי לא. כי לפעמים יש דם שמתנהג כמו מים ואפילו כמו גז, ממש אדים. ולפעמים יש מים שהם סמיכים יותר מדם, מוצקים ממש כמו במצב צבירה של קרח. והמדד היחידי הוא מי עושה לי טוב ומי לא. את הזמן הפנוי שלי, את החגים, השבתות, הכאבים והשמחות, אני מעדיפה לבלות עם מי שנעים לי ומי שנעים לי הם בחלקם משפחה ובחלקם לא. כי אחרי הכל, משפחה לא בוחרים, אבל עם מי להיות בקשר ומה איכות הקשר, את זה בוחרים לגמרי, בכל יום מחדש.
אז האם דם באמת סמיך ממים? ובכן, תלוי את מי שואלים ובאיזה מצב צבירה הם נמצאים באותו רגע, הדם והמים.