השעה 22:23, אתם בסלון, צופים בתוכנית אהובה או מארחים חברים ולפתע מהחדר של התינוק, שהרדמתם לפני כמעט שלוש שעות, נשמע קול חבטה ומיד אחריו בכי קורע לב. אתם רצים בבהלה לחדרו של הבונבון ומוצאים אותו למרגלות המיטה, מרימים אותו בחשש, מחפשים סימני פציעה ומביטים זה בזה בפליאה. איך הוא הצליח לצאת מכלוב העץ הגבוה – מיטת התינוק?

מיטה שכבר אינה כלוב (צילום: CC abbybatchelder)

רגע זה עשוי להפתיע אתכם בדיוק כמו הצעדים הראשונים או המילה שהראשונה שילדכם פולט לחלל האוויר, אבל לעומתם הוא עלול להסתיים בצורה הרבה פחות נעימה.

מהרגע שילדכם הצליח להיעמד עצמאית הוא המשיך להתפתח ולפתח את כישוריו המוטוריים ולחזק את ידיו וחגורת הכתפיים. רק הזמן, ומציאת שילוב הצעדים הנכון, הפרידו בינו לבין הסקרנות והרצון להצטרף לחגיגה בסלון.

תמיד יהיה מישהו שישמח לרשת את מיטת התינוק (צילום: CC lmcreglow)

סימני אזהרה

על פי התקן, המעקה במיטת תינוק צריך להיות לפחות 50 ס"מ מעל גובה המזרן, בהנחה שזכרתם כבר להנמיך אותו מיד כאשר הילד התיישב עצמאית. בגיל שנה וחצי רוב התינוקות מזדקרים כבר לגובה של למעלה מ-80 ס"מ. המשמעות של אותם 30 ס"מ מעל המעקה היא היכולת של התינוקות להעביר את ידיהם לצידו השני של המעקה, להניח את השכמות מעליו ולמשוך עצמם החוצה.

נכון, נדרשים בגיל הזה כישורים אתלטיים לא רעים, אבל גם למסורבלים יותר השאירו הורים רבים במיטה עזרים טכניים כמו מגן הראש. כן, אותו מוצר מיותר, שמאז נכנסה התקינה הנוכחית למיטות תינוק כל תפקידו הוא לעטר את המיטה ובוודאי לא למנוע פגיעות או להגן. כיום הוא מהווה גורם סיכון האסור בגיל זה לשימוש על פי התקן המחייב לשאת את הכיתוב: "אזהרה: בדוק את מגן הראש באופן שוטף כדי לוודא את בטיחותו. הסר את המגן כאשר הפעוט יכול להתיישב ללא עזרה".

המגן הקשור לדופן המיטה משמש מדרגה המסייעת לו להתרומם עוד מספר ס"מ משמעותיים וזאת בהנחה שלא הסתייע בשמיכה, כרית, בובת פרווה ועוד מפגעים במיטה שהופכים את הניסיון להצלחה כואבת. כאשר אתם ההורים מתחילים להבחין בניסיונות ראשונים של ילדכם לעבור את המשוכה הזו, זה הזמן לעבור למיטת מעבר או מיטת נוער.

"לי דווקא יותר נוח לישון כאן" (צילום: abbybatchelder CC)

יגיע, לא יגיע

החשש המלווה הורים לפני המעבר למיטה הוא היכולת של הפעוט לטפס ולצאת עצמאית למיטת נוער. כיום מיטות עץ המצוידות בארגז מצעים ומיטה נוספת הנשלפת לעוד חבר, מתנשאות לגובה של 50~60 ס"מ (מהרצפה עד גובה פני המזרן), כלומר ממש אותו גובה כלוב שממנו הצליחו כבר תינוקות מסוימים להיחלץ. שרפרף רחב ויציב, כמו מהסוג שניתן לרכוש באיקאה ב-12 ₪, יגשר על הפער.

מצד שני היכולת של הפעוט לצאת עכשיו בצורה חופשית מהמיטה ולערוך ביקורים בלתי צפויים גורמת להורים רבים למשוך את המעבר, לפעמים עד שזה הופך להיות נדרש מיידית עם לידת אח או אחות ואז השילוב של כניסת בן משפחה נוסף וגזילת הסביבה הנעימה והמוכרת יחדיו, היא מתכון נפלא להתנגדות מתמשכת מצד האח המנושל.

כדאי מאוד לבחור לעשות את המעבר בתקופה רגועה ולהצטייד במיטב הטיפים של חברים מנוסים או יועצות שינה ברשת, כדי להפוך אותו לשדרוג מרגש וציון דרך לבגרות, בדומה לגמילה ממוצץ. כאשר אנו מדברים על שלב הגמילה מחיתולים, החשיבות של יציאה עצמאית מהמיטה בלילה חשובה גם כן.

מעבר למיטה חדשה יכול להיות יום חג (צילום: CC abbybatchelder )

מיטת מעבר או מיטת נוער

לפני שנדון בכך, חשוב להבין מהי מיטת מעבר. מיטה זו, שכינוייה כבר מרמז שמדובר בתקופת ביניים של שנים ספורות לכל היותר, בנויה סביב מידות מזרן הדומה למידות המזרן במיטת התינוק, כך שההבדל המהותי והיחיד שצריך הפעוט להסתגל אליו הוא הפיכת מתקן הכליאה לפתוח יותר. גם מידות המיטה עצמה אינם גדולים משמעותית מהמיטה הקודמת, כך שמבחינת תכנון החדר, הורים רבים מוצאים בו פתרון לשלב בו קיימת "מצוקת שטח דיור".

יתרונות במיטת מעבר:

מידות פיזיות (כמעט מחצית שטח רצפה).

סיכוי לשימוש במזרן התינוק המקורי (חשוב לבדוק התאמה מדויקת של המידות).

שימוש במצעים הקיימים.

מעקה אינטגראלי.

גובה נמוך הכניסה ויציאה נוחים יותר.

חסרונות במיטת מעבר:

הוצאה נוספת המתאימה לתקופה קצרה יחסית ואינה חוסכת רכישה של מיטת נוער.

מידות פיזיות ומשקל מורשה שאינו מתיר להורה לשכב לצד הפעוט לשם הקראת סיפור למשל.

מגוון המזרנים המתאים מוגבל לדגמים ספורים.

אין תקן רשמי בישראל כמו זה הקיים למיטות תינוק.

עם מיטת מעבר הסיפורים קצת פחות אינטימיים (צילום: P Pogo CC)

יתרונות במיטת נוער:

מידות פיזיות סטנדרטיות של מצעי יחיד (אפשר להזמין מידות כרצונכם, 90 * 190 ס"מ למשל).

אפשרות לרכישת כל מזרן בשוק.

הורה, אח או חבר יכול לשכב לצד הפעוט.

יכולה להכיל ארגז מצעים אינטגראלי, מקום אחסון נוסף.

ניתן כאופציה להוסיף מיטה נשלפת נוספת לאירוח אורחים או חברים (או משטח רך לנפילה רכה מהמיטה).

יתכן שיש כבר בבית מיטת יחיד כזו או המתאימה להסבה לנושא.

חסרונות במיטת נוער:

הוצאה גדולה ביחס למחירה של מיטת מעבר.

אין תקן רשמי בישראל כמו זה הקיים למיטות תינוק.

צריך לדאוג למעקה (או מהיצרן המקורי או כמוצר נוסף).

מידות פיזיות המאתגרות חדרי ילדים כשמדובר בשני ילדים ויותר.

מיטת נוער עם מעקה אינטגראלי הניתן להסרה (צילום: אבי ורון)

בטיחות בבית ובטיולים

אם בחרתם לרכוש מיטת עץ מעוצבת, סביר שיציעו לכם תמורת תוספת במחיר, תוספת מעקה אותו תוכלו להרכיב ולפרק כאשר הילד כבר אינו זקוק לו (גיל 5~6) או מרגיש בעצמו שהדבר ילדותי.

הורים לפעוטות עד גיל שנתיים הורגלו לעובדה שבמלונות מקבלים לול וכך נפתרת בעיית השינה. בגיל מתקדם יותר פעוט כבר אינו יכול לישון בלולי הפלסטיק השבריריים הללו ונדרשת מיטה המגיעה לכם במסגרת התשלום עבור ילד נוסף בחדר.

הבעיה היא שמיטות אלו, שהן בד"כ מיטות שדה משודרגות או כאלו הנשלפות מספות, לא ממש ימנעו מילדכם בגיל שנתיים ויומיים לגלוש ואו ליפול בצורה בלתי רצונית לרצפה במהלך השינה.

מעקה מיטה בטיחותי של לינדם (צילום: ג'ון ריץ')

הפתרון המוצע הוא מעקה מיטה נייד. בהיעדר תקינה בארץ לנושא עבור מיטות נוער (חוץ ממעקה מיטה עליונה מדו-קומתית), ההמלצה היא לרכוש מוצר העומד רשמית או בפועל בתקן 7972:2001 BS הבריטי המחמיר, הפותר גם את הדילמות של אורך המעקה הנדרש ומידות הפתח המינימאלי והמקסימאלי שיש להשאיר כדי שהפתרון יהיה אפקטיבי, נוח ובעיקר בטיחותי.

המעקה על כל חלקיו (צילום: אבי ורון)

מוצר קומפקטי עם שורשים בריטיים הגיע אלינו לבדיקה והוא נבחן כמענה לאותם הורים המחפשים פתרון לבתי המלון אך גם למיטות קיימות בבית שעבורן לא ניתן להתאים מעקה מטעם היצרן.
המעקה של לינדם, ייבוא: הנסיך הקטן (שגם ישמח לספר לכם על חנות בקרבתכם המשווקת אותו).

מחיר לצרכן: 250 ש"ח.

בקופסה שמידותיה 50 * 25 * 8 ס"מ ובמשקל 3 ק"ג בלבד, תוכלו לשאת מעקה מיטה נייד המתאים כמעט לכל מיטה ומזרן מאורך 141 ועד 210 ס"מ (ברוחב 76 ס"מ ועד 100 ס"מ).

המעקה גם יודע להתקפל (צילום: אבי ורון)

ההתקנה דורשת קצת תרגול, אבל תוך דקות ספורות יעמוד לרשותכם מעקה לתפארת שגם יודע להתקפל ולא להפריע בדרך להחלפת מצעים או כניסה קלה יותר של הורה למיטה לצד הפעוט.

המעקה מורכב לצד האריזה (צילום: אבי ורון)

מבנה האלומיניום החזק והתקן המחמיר משרים תחושת ביטחון במוצר וחשוב מכל, יש סוף סוף הנחיות ברורות של צורת ההתקנה הנכונה של מעקות מסוג זה לבטיחות יקיריכם הרכים:

אין להשאיר פתח בין המעקה לדופן המיטה הקטן מ-25 ס"מ העלול ללכוד את גוף הפעוט ולגרום למצב מצוקה או רחב מ-60 ס"מ כי אז אין בו אפקטיביות. גובה המעקה מעל פני המזרן צ"ל לפחות 20 ס"מ ולכן עובי המזרן למוצר זה למשל מוגבל ל-25 ס"מ. בד"כ אנו רגילים להצמיד מיטת נוער לקיר לאורכה, מוצר זה הוא מודולארי ומאפשר רכישת מוצר נוסף והרכבתו אל הגוף הקיים כך שנוצר מעקה יציב משני צדי המיטה המאפשר מיקום המיטה בכל מקום בחדר או בבית המלון.

אם נסכם, מעבר מעריסה למיטת תינוק ראוי להעשות מיד כאשר התינוק מראה סימנים ראשונים להתרוממות עצמאית ממפלס המזרן, לעיתים באמצעות השלבים. גיל מומלץ: 3 חודשים.

מעבר ממיטת תינוק למיטת מעבר/נוער מומלץ לבצע על פי התפתחות הפעוט, לא לפני גיל שנה וחצי ולא יאוחר מגיל שבו הוא עשוי לצאת בצורה עצמאית וכואבת.

מברך את כל קוראיי בברכת התחלות ומעברים קלים בין המיטות, הגנים וביה"ס.