חופשת הקיץ החלה, והחל החיפוש אחרי אטרקציות לילדים שיעסיקו אותם, ישמרו על שפיות ההורים ויוסיפו קורטוב של חינוך וידע.   בבית התפוצות בקמפוס אוניברסיטת ת"א, נולדה תערוכה אינטראקטיבית חדשה.  יצאנו עם שלושת ילדינו לבדוק במה מדובר.

דרך ילדי (גילאים: 3, 7 ו-9) יש לי זכות לגלות שלל מיזמים מדהימים שנועדו לתת ערך מוסף מעבר לכיף שבמשחק ובחשיפה לגירויים רבים, שיש הטוענים שחיינו רוויים מהם יתר על המידה גם כך.

שם מבריק לתערוכה גאונית (צילום: אבי ורון)

המיזם המרשים ביותר לילדים, שנתקלתי בו בישראל עד כה הוא מוזיאון הילדים בחולון, שם תמצאו 5 מסלולים מודרכים המותאמים לגילאים 2.5 עד 11, שבכל מסלול עוברים הילדים מסע בעלת אופי הרפתקני-בלשי בממלכת הטבע או האגדות.  אבל למי שבאמתחתו מספר ילדים, ייתקל שם לא פעם בבעיה.  כל מסלול מותאם לתחום צר של גילאים (2.5~4, 4~7, 5~8, 8~12), והורה יחיד יגלה לעתים ששני ילדים אינם נופלים יחד לאותו טווח ואין ביכולתו ללוות את שניהם בו זמנית.

מעבר לכך הסיורים יקרים (45~62 ₪ לאדם, גם עבור המלווה) וכעבור מסלול של 1.5~2 שעות, שבו לא ניתן להתעכב ולמצות כל "תחנה", אתם כבר בחוץ.

מחפשים משהו מרתק שבו כל ילדיכם (גילאים 3 עד 12) יכולים לקחת חלק יחד?
ללא מגבלות כמו זמן או מסלול קבוע וסופי?

קבלו את המיזם החדש והראשון של עמותת מוזיאון הילדים של תל אביב ביוזמת אפרת אדיב ותמר הדר:
' א – ב – גע – דע '  (או באנגלית: A B See Do).

תערוכה אינטראקטיבית, ייחודית מסוגה, סביב נושא השפה העברית, שהיא תוספת מתבקשת וחדשנית למבנה בית התפוצות, הנושא בתוכו מטען היסטורי אדיר מימדים עבור העם היהודי, והשפה העברית כשורדת יחידה של גלות של 2000 שנים, הינה חלק ייחודי ובלתי נפרד ממנו.

הכניסה לבית התפוצות מקבלת צבעים עליזים (צילום: אבי ורון)

התערוכה המשתרעת על פני שטח של 500 מ', מזמינה ילדים והורים, סבים ודודים לחקור, לגלות, להתנסות, לשאול שאלות ולהשתולל -- כי מותר.  זו תערוכה צבעונית, עשירה, מלאת המצאות, איורים משעשעים ודמויות מזמינות.

חולצים נעלים

ממש כמו במשחקיות חולצים כל האורחים את נעליהם וסנדליהם בכניסה ומניחים אותם במדפים יעודים תחת הספסלים בכניסה.

ברחבת הכניסה מקבל את פנינו גלגל אור שעליו מתרוצצות אותיות עבריות, כאשר דורכים על אות זהה לזו שבמרכז, האות מתנפחת לבועה ועליה מופיעה מילה המתחילה באות.

'תופסת אותיות': משחררים מרץ כבר בכניסה (צילום: אבי ורון)

החלל הגדול מופרד בעשר מחיצות למעין פרוזדורים שבכל אחד מהם ממתינות הפתעות מרשימות, שלכל אחת מטרה להביא עוד היבט מקורי על השפה שלנו, שירתק גם את ההורים, שלא ממש נופלים לאוכלוסיית היעד בפרסומים.

ארבע מדריכות לא מפסיקות לסייר בשטח ומסייעות למתקשים ועל פי הצהרתן, בעיקר דואגות שהשובבים לא יסכנו את עצמם בחלק מהמתקנים, שנועדו לאתגר גם את הילדים הגדולים, דבר שאינו מונע מילדתי בת השלוש לנסות את כוחה, כמו בקיר טיפוס גבוה למדי.

פעוטות בגיל 3 נענים לאתגרים חדשים (צילום: אבי ורון)

הרצון ליצור מקום שיעניין תחום כה רחב של גילאים, יצר גם אתגרים שבהחלט לא סבירים לג'ימבורי המתאים לגילאי טרום-חובה, בדומה למתקנים הגבוהים המוכרים שבגינה הציבורית הדורשים השגחה צמודה.
וזה המקום להדגיש כי סיור עם ילדים בגילאים רכים יכול להתגלות להורה כמסע התרוצצות אחר הפעוט שיכול להיעלם בשניות דרך החללים והמוצגים, ובהחלט עלול להביא אותו לנפילה לא נעימה עד מסוכנת.

שיפוע לא מרופד: חשוב להשגיח היטב על הקטנים (צילום: אבי ורון)

האטרקציה המרכזית היא ללא ספק המסוע של האותיות, בו נעות לאיטן אותיות ולצידיו תלויות מילים בהן יש לשבץ את האותיות.

יותר מעניין מלחכות למזוודות בנתב"ג: מסוע האותיות (צילום: אבי ורון)

בגן לא נתקלת במילים כאלו מורכבות, נכון?! (צילום: אבי ורון)

אותיות שלא נחטפו מהמסוע נופלות בסופו לדליים (צילום: אבי ורון)

ההורים יכולים גם לעזור (צילום: אבי ורון)

אמרנו אטרקציה מרכזית?  הנה זו שהתחבבה במיוחד על ילדיי.
את הכלבה מרתה מזינים בעוגיות של אותיות, והיא "נובחת" מילים המתחילות באותה אות.
האות מחליקה לתחתית החרוט שעליו יש לטפס כדי להמשיך ולהאכיל את ההולכת על ארבע.

כאן גם בעלי החיים מדברים (צילום: אבי ורון)

הבחירה בהחלט קשה, המגוון והתחכום מאחורי המוצגים, גורם גם לי כמהנדס, התרגשות והערכה עמוקה לרעיונות ולמימוש המבריק.  נדמה ששעתיים חלפו ובקושי הצלחנו לטעום מכל השפע המרתק הזה.
ספרתי כ-50 מבקרים, כשליש מהם מבוגרים, ועל פי המדריכות במקום, מדובר בשעה הנחשבת עמוסה.

מקלידים את השם ומקבלים את מקורותיו (צילום: אבי ורון)

התחושה רחוקה מכך, כאשר המבקרים מתחלקים לתריסר חללים, די באצבעות יד אחת כדי לספור את מספר הילדים בכל מסדרון, והמחיצות האקוסטיות גם מצמצמות את הרעש המציק, שכה אופייני למשחקיות מסדר גודל כזה.   מספר המבקרים מוגבל לכ-200, ושעות אחה"צ המוקדמות הם השעות המומלצות ביותר אם אתם מחפשים את השעות השקטות ביותר.

היכן נולדים הצלילים של כל הברה (צילום: אבי ורון)

לא נחסכו כאן כספים כדי להביא את השפיץ הטכנולוגי בכל הקשור לאינטראקציה עם קהל הילדים התובעני, שלא ממש מלטף את המוצגים בעדינות.

מכונת מזל: לא רק בלאס ווגאס (צילום: אבי ורון)

נדנדה אינטראקטיבית (צילום: אבי ורון)

בני הבכור אהב במיוחד את המשגר האוטומטי של הקפסולות, המטיס אותן מצד אחד של החלל הגדול לעברו השני ומשם בחזרה.  המתקן מחנך לתקשורת, לא ניתן לשגר בו זמנית לשני הכיוונים, ולכן הילדים חייבים לתקשר דרך צינור (ממש כמו באוניות) כדי לתאם והעביר את המילים בצורה מהנה זה לזה.

משגר קפסולות (צילום אבי ורון)

קפסולה במעוף (צילום: אבי ורון)

אם לא תתקשר - לא תוכל לשגר (צילום: אבי ורון)

לא חייבים טכנולוגיה של המאה ה-21 כדי להפעיל ילדים בהנאה,  משחק הקוביות 'מגדל בבל', מושך אליו ילדים לעבודת צוות מהנה.  ובסופו של יום צריך גם לסדר ...

קוביות: הקלסיקה של המשחקים (צילום: אבי ורון)

לקראת שעת הסגירה: סידרה לבד לתשואות המדריכות במקום (צילום: אבי ורון)

שפת תקשורת אינה רק דיבור.   מול מסך בו הילדים מופיעים כחלק מתמונה וירטואלית, מחקים הקטנים את הדמות ולומדים להציג בשפת הסימנים משפטים שכיחים.
בתי האמצעית, שחברתה הטובה דוברת בצורה שוטפת את השפה עם משפחתה החירשת, מתרגשת מאוד לגלות ולנסות.

לומדים את שפת הסימנים: הילדים מחקים את הדמות במסך (צילום: אבי ורון)

לסיכום, התערוכה בהחלט מציבה סטנדרטים חדשים לתערוכות בכלל ותערוכות ילדים בפרט, וזהו ככל הנראה העתיד, בכל הקשור לריתוק קהל המוגדר רשמית בחלקו בעל קשיי קשב וריכוז, שנעלמים כליל במקום בו הלמידה היא חוויה רב חושית.   השילוב של חלל ממוזג היטב, ומקום תחום שבו ההורים יכולים לשבת שלווים בזמן שילדיהם אינם יכולים לצאת ולהיעלם ללא ליווי הוא מנצח, בעיקר בחודשי הקיץ החמים.
החוויה בהחלט משובחת ומשאירה טעם של עוד, אבל בעלות של 40 ₪ לכרטיס, משפחה בת 5 נפשות כמו שלנו משילה 200 ₪ מארנקה בכניסה, ומאוד חבל שלפחות ההורים, שנדרשים ללוות פעוטות, אינם נכנסים חינם או לפחות מסובסדים בצורה משמעותית.

התערוכה מנקודת מבטה של אות (צילום: אבי ורון)

ניפרד בצפייה בסרטון המציג את התערוכה בשפתם של היוזמים והשותפים לה

שעות פתיחה: יום א' 14:00 – 19:00; ימים ב' – ה' 10:00 – 19:00; יום ו' 9:00 – 14:00

מומלץ להזמין כרטיסים מראש 03-7457808  bhtours@post.tau.ac.il

מתאים (בהחלט) לילדים מגיל 3 -  12

www.abagada.co.il