כשמעוניינים לאבחן את הילד, לא בכל עניין ובכל גיל צריך לרוץ לחפש פתרונות פרטיים. בחלק מהדברים תוכלו להיעזר בסל שירותי הבריאות הממלכתי.

מלידה עד גיל 3

אבחון וריפוי בהפרעות דיבור, אבחון רפואי, אבחון הפרעות בתקשורת או סרבול מוטורי, הפרעות ריכוז וקשב או ליקוי למידה. תכנית הטיפולים תיקבע על ידי גורם מקצועי מוסמך מטעם קופת החולים ומספר הטיפולים יינתנו בהתאם לצורך ולפי שיקול דעתו הרפואית-מקצועית ללא הגבלה במספר הטיפולים. משך הטיפול בפיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק או הפרעות בתקשורות יהיה כ45-60 דקות ויכול לכלול גם מתן הדרכה להורים. טיפולים פסיכו-סוציאליים וטיפולים פסיכולוגיים התפתחותיים יינתנו לפי צרכי הילד והם מהווים חלק מסל הטיפולים בתחום התפתחות הילד.

השתתפות כספית: בגילאים אלו ההפניה מקופת החולים פוטרת את ההורה מתשלום. במידה ויש צורך בטיפולים בהיקף העולה על זה שאושר, ייגבה תשלום בהתאם לתעריף משרד הבריאות.

לכתבה המלאה לחצו כאן.

גיל 3-6

מספר הטיפולים לילדים עם נכויות התפתחותיות כמו אוטיזם או הפרעת התפתחות מקיפה אחרת (PDD) יינתנו לפי הצורך, בהתאם לקביעת גורם מקצועי בקופת החולים, ללא הגבלה במספר הטיפולים. שאר הילדים הזכאים לעד 27 טיפולים בפיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק וקלינאות תקשורת, כשסך כל הטיפולים (בכל התחומים) שיינתנו לא יעלה על 54 טיפולים בשנה.

מספר האבחונים: שימו לב - לפי הנחיית משרד הבריאות, הכלל הוא שאין צורך באבחון חוזר יותר מפעמיים במשך שש שנות הזכאות, בנוסף לאבחון הראשון ואין מקום לאבחון חוזר בטרם חלפה שנה מהאבחון הקודם.

השתתפות כספית: 25 ש"ח לטיפול של צוות רב מקצועי במקצועות: פסיכולוגיה, פיזיותרפיה, עבודה סוציאלית, הפרעות בתקשורת וריפוי בעיסוק. טיפולים בהיקף העולה על זה שאושר, יסופקו בתשלום על בסיס תעריף משרד הבריאות. ילד עם נכות התפתחותית סומאטית (כתוצאה מפגיעה במערכת העצבים), יהיה פטור מכל תשלום בעד שירות שניתן בתחום התפתחות הילד. לכן מומלץ להורים לקבל הכרה שלילדם נכות מסוג זה.

מקום האבחון והטיפול: כל הילדים יופנו לאבחון ולטיפול אך ורק במכון או יחידה להתפתחות הילד המוכרת על ידי משרד הבריאות. בהתאם להחלטת צוות המכון, ימשיך הטיפול במקום עצמו או שהילד יופנה לגורמים חיצוניים פרטיים.

חשוב לדעת כי במידה וזמן ההמתנה לתור לאבחון עלה על 4 חודשים, הנכם זכאים לדרוש מקופת החולים החזר יחסי עבור רכישת השירות באופן פרטי באותה תקופה.

גיל 6-9

בגילאים אלו כולל הצוות הטיפולי רופא מומחה בנוירולוגית ילדים והתפתחות הילד, פסיכולוג, עובד סוציאלי, פיזיותרפיסט, קלינאי תקשורת ומרפא בעיסוק. מספר הטיפולים לילדים שאינם אוטיסטים הוא עד 9 טיפולים לפיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק וקלינאות תקשורת ועד למקסימום של 18 טיפולים בשנה לכולם יחד. אם בחרתם לפנות למטפל פרטי, זכרו שגורם מקצועי מוסמך מקופ"ח רשאי שלא לאשר המלצה טיפולית של גורם מקצועי אחר.

השתתפות כספית: כנ"ל (גיל 3-6).

מקום האבחון והטיפול: כנ"ל (גיל 3-6).

גילאי 9-18

בגילאים אלו הזכאים לאבחון וטיפול באמצעות סל שירותי הבריאות הממלכתי הם אך ורק ילדים שאובחנו כמצויים בספקטרום האוטיסטי או בעלי נכות סומטית.