"מהיום אין יותר גלולות!" הודיעה עדי לבעלה תומר, איש מערכות מידע, שמיד התחיל לשקול את האופציות שעומדות לפניו: להתעלף, לצרוח או להפסיק לקיים יחסי מין ליתר ביטחון. ילד נוסף בהחלט לא היתה אחת האופציות. הוא התפלל בליבו שאישתו לא החליטה פתאום שבא לה רק עוד אחד – אחרון ודי.

"אז החלטת לשים התקן? לחזור לימי הקונדומים" הוא ניסה לשמור בכל זאת על טונים רגועים. "לא", היא ענתה. "החלטתי לא להשתמש בשום אמצעים, אבל אתה יכול להיות רגוע. אני לא אכנס להריון". היא התחילה להסביר לו משהו על ספירת ימים, מדידות חום ומוּדעוּת לפוריות. פוריות? הוא תהה. זה לא נשמע מרגיע בכלל.

באותו זמן בבית אחר, שלי הגיעה הביתה עם אותו ג'וק בדיוק. בעלה יוני, מנהל סניף בנק, דווקא מאוד רצה ילדים, אבל כששמע שאישתו רוצה לעזוב את כל השיטות שניסו עד כה ולנסות להרות באמצעות אותה שיטת מודעות לפוריות – גם הוא שקל להתעלף.

"זה מה שאמור לעשות לי ילד?" נחנק יוני. "זה מה שאמור למנוע את הרחבת המשפחה למימד לא רצוי?" השתנק תומר.

"כן", חרצו השתיים. "מודעות לפוריות - זה כל מה שצריך".

השליטה בידיים שלך

מודעות לפוריות היא שיטה שמאפשרת לנו הנשים לזהות בבטחה את "חלון הפוריות" שלנו, את הימים בכל חודש בהם אנחנו פוריות. בימים אלה נשקיע בקיום יחסי מין אם אנחנו מעוניינים בהרחבת המשפחה ונימנע מקיום יחסי מין בלתי מוגנים אם איננו מעוניינים בילד נוסף כרגע או בכלל.

"החלטתי לא להשתמש בשום אמצעים, אבל אתה יכול להיות רגוע. אני לא אכנס להריון"
מספר הולך וגדל של נשים עובר לשיטת המודעות לפוריות, חלקן כדי להשיג הריון נכסף וחלקן כדי למנוע הריון בלתי רצוי. תמי ורדי, מדריכה מוסמכת בשיטת המודעות לפוריות, מסבירה כי נשים עלולות להיתקל בקושי להרות פשוט משום שאינן יודעות לזהות את הימים הפוריים בחודש ולעומתן, נשים רבות מגיעות ללמוד את השיטה משום שקצו באמצעי המניעה הקיימים כיום.

"הגעתי ללמוד את שיטת המודעות לפוריות משום שחיפשתי אלטרנטיבה בטוחה, שפויה ובריאה לאמצעי המניעה הקיימים", מסבירה רונית, המשתמשת בשיטה. "מתברר שאני אישה מאוד פורייה. הריתי אפילו עם התקן תוך רחמי ואילו גלולות פשוט לא עושות לי טוב ואסור לי ליטול אותן. השיטה נתנה לי פתרון מעולה שמשאיר את האחריות אצלי כמו שאני אוהבת, בלי לפגוע בבריאותי".

גם רינת הגיעה לשימוש בשיטה מסיבות דומות: "לאחר לידות ילדיי הרגשתי שגלולות והתקנים פשוט לא באים בחשבון מבחינתי. סכנות השימוש בהם עולות עם הגיל, כשמדובר בהתקן הורמונאלי או בגלולות ואילו התקן תוך רחמי רגיל יוצר פגיעה תמידית ברירית הרחם שהיא איבר חשוב בעיניי ולפגוע בו על בסיס יומיומי נראה לי פשוט לא נכון ולא בריא, אפילו אם איני מעוניינת בילדים נוספים".

ימים בטוחים? לא ממש

שיטת המודעות לפוריות מבוססת על עובדה מדעית פשוטה: כל אישה יכולה להיכנס להריון רק מספר ימים בכל חודש. ימים אלו כוללים את הביוץ ומספר ימים לפניו, בהם מתקיימים תנאים המאפשרים לזרע לשרוד ולהמתין לביצית. השיטה מאפשרת לכל אישה לזהות את חלון הפוריות שלה בכל חודש, כלומר את אותם ימים שרק בהם היא יכולה להיכנס להריון.

"השיטה נתנה לי פתרון מעולה שמשאיר את האחריות אצלי כמו שאני אוהבת, בלי לפגוע בבריאותי"
בימים הפוריים בלבד - כל זוג בוחר כיצד לנהוג - בין אם להימנע ובין אם להשתמש באמצעי מניעה אחרים. השיטה פועלת לשני הכיוונים - היא משמשת נשים למניעת הריון אך גם לכניסה להריון.

אחד המיתוסים על השיטה הוא שהיא שיטת ה"ימים הבטוחים", אבל למעשה היא שונה ממנה מאוד: שיטת הימים הבטוחים מבוססת על ניבוי סטטיסטי של חלון הפוריות, בעוד ששיטת המודעות לפוריות אינה עוסקת בחישובים או בניחושים, אלא בודקת את הסימנים בכל יום לגופו.

לפי ההלכה: אין סיכוי להריון

שרון, בת 32, ניסתה אף היא להיכנס להריון מזה כמה חודשים. היא ובעלה נהגו לקיים את הלכות טהרת המשפחה, לשמור נידה ו"שבעה נקיים" ושרון טבלה במקווה.

מעקב בעזרת שיטת המודעות לפוריות הצביע על כך שחלון הפוריות של שרון נפתח מוקדם יחסית, סביב יום 11 ונוטה להיסגר לקראת היום שרק בו היא טובלת. כלומר, בחודשים מסוימים שרון ובן זוגה "פספסו" ימים פוריים בהם יכלה להרות ובהתנהלות לפי כללי ההלכה הרגילים - לא היה סיכוי שיכנסו להריון. בעקבות הלמידה שרון החליטה להקדים את הטבילה והצליחה להיכנס להריון.

ענבר לעומתה גילתה בעזרת הסדנה שיש לה מחזורים ארוכים – של 40 ימים. הביוצים שלה היו תקינים (חום, הפרשות, שינויים בצוואר הרחם), רק שהם התרחשו מאוחר, ביום 25, 26 ואף 29 למחזור. למפגש האחרון של הסדנה כבר הגיעה בהריון, אחרי שזיהתה חלון פוריות שהחל ביום ה-25 של המחזור וידעה לכוון את ניסיונותיה בהתאם.

קמה, מצחצחת שיניים ומודדת חום והפרשות

כדי ליישם את השיטה באופן מיטבי צריך קודם ללמוד אותה ולתרגל אותה במשך מספר מחזורים. לאישה שלומדת את השיטה בסדנה, הלימוד פרוס על פני כ-4 חודשים, במהלכם האישה לומדת לזהות על עצמה את השינויים המחזוריים תוך מעקב צמוד עם מנחה ומיישמת את השיטה באופן הדרגתי וזהיר ככל שהיא רוכשת יותר ניסיון.

במהלך הלימוד האישה מנהלת טבלת מעקב בה היא מתעדת מדי יום את השינויים בהם היא מבחינה (חום הגוף, הִשתנות בהפרשות ועוד) ואותה היא מנתחת יחד עם המנחה. המעקב הזה כולל מדידת חום בכל בוקר (עם היקיצה, מה שלוקח 30-60 שניות) ועוד 2-3 דקות במהלך היום לבדיקת השינויים האחרים ותיעודם בטבלה.

לאישה שמשתמשת בשיטה כבר זמן מה ומנוסה בה, השיטה "גוזלת" עוד פחות זמן ומאמץ, שכן יש ימים בהם אין צורך בניהול מעקב ובימים שיש צורך - זה כבר הופך לפעולה שגרתית כמו צחצוח שיניים.

ויש גם מחקרים

השיטה משמשת מאות אלפי נשים ברחבי העולם ונחקרת על ידי גופים מדעיים רבים, כולל ארגון הבריאות העולמי, אשר מכיר בה כאחד מן האמצעים הלגיטימיים למניעת הריון.

ב-30-40 השנים האחרונות, עם העמקת הידע אודות השינויים ההורמונאליים שעוברת אישה במהלך המחזור החודשי וכיצד הם מתבטאים בגוף, השיטה הלכה והתבססה כמתודה עם סימנים ברורים וכללים מוגדרים וכך היא גם נלמדת היום.

בשנות ה-90 יצא בארה"ב ספר מקיף ומפורט על השיטה שהפך לרב מכר. שמו Taking charge of your fertility והוא עתיד לצאת בקרוב גם בעברית.

98% הצלחה

שימוש נכון, עקבי ומדויק בשיטה מביא נשים רבות לרמות יעילות גבוהות ביותר במניעת הריון, אשר זוכה בספרות המקצועית לשיעור של 98%.

יש גורמים רבים שעשויים להפחית מרמת היעילות המעשית של השיטה: לימוד לא נכון, יישום של השיטה מהר מדי לפני רכישת ניסיון ומיומנות בה, ניהול סיכונים לא נכון במקרה של ספק (השיטה גורסת כי "אם יש ספק - אין ספק"); נטילת סיכונים בתוך חלון הפוריות ("רק פעם אחת... מה כבר יכול להיות?"); שימוש באמצעי מניעה לא מספיק יעילים בתוך חלון הפוריות ועוד.

לגבי רמת היעילות של תרגול שיטת המודעות לפוריות לצורך כניסה להריון - אין נתונים מספריים. יחד עם זאת ידוע שהסיכוי של זוג בריא ופורה להיכנס להריון בכל חודש הוא לא יותר מ-25%. זוג שמתרגל מודעות לפוריות ויודע כיצד לתזמן את ניסיונותיו - יכול להעלות את הסיכוי באופן משמעותי ולקצר את זמן הניסיונות בצורה דרמטית, לעומת זוג ש"יורה באפילה".

במובן זה השיטה עשויה להיות יעילה הרבה יותר מערכות ביוץ, שכן חלון הפוריות רחב יותר מהביוץ עצמו.

ערך מוסף: אבחון בעיות

נקודה חשובה נוספת היא שמאחר והשיטה מציעה מראה למחזוריות של האישה, פעמים רבות היא מאותתת על בעיות שונות ומאפשרת לאישה לבדוק אותן בשלב הרבה יותר מוקדם.

יעל למשל, גילתה בעקבות תרגול השיטה את הקשר בין מצבי הרוח שלה למחזוריות. המעקב המחזורי (כמו אחרי הסימנים הגופניים, גם אחרי הסימנים הרגשיים) נתן לה מנוחה והיא מעידה שהיום היא מקבלת את עצמה יותר בהבנה ובסלחנות וגם יודעת להתנהל בהתאם, להביע את הצורך שלה ביותר זמן עם עצמה סביב הימים האלה, לבקש יותר עזרה עם הילדים ולהסביר את עצמה טוב יותר לבן הזוג.

זהר כרמי, דולה , בעלת האתר "זהר כבר בדקה". מידע נוסף על שיטת המודעות לפוריות ניתן למצוא כאן .