החורף הישראלי אמנם עשוי להיראות לעיתים כמו מין אביב קריר או סתיו חמים, אבל רק בגלל שלא יורד שלג אין פירושו שנעים לשבת בחוץ ולעסוק בפעילויות מעניינות עם הילדים. אם גם אתם מוצאים את עצמכם עם זאטוטים משועממים שמאסו בכל הצעצועים שבחדר, למה לא תצאו איתם לטבע ותחזרו עם חומרים ירוקים (וחומים) ליצירות שמתאימות במיוחד לסתיו?

עוד יצירות לילדים בערוץ עשו בעצמכם

>> הכנת הדפסים מעלים

>> בניית ערים ודמויות מניירות

>> יצירות ממנקה מקטרות

מדע זה משחק ילדים

לענבל אשכנזי ישראל, שמתמחה ביצירה משולבת מדע לילדים, יש כמה רעיונות מקוריים, שלא רק ישאירו לכם מספיק עודף בארנק, אלא גם יעוררו בילדים סקרנות לגבי עונות השנה והעולם שמחוץ למסך.

"מהנסיון שלי, כשנותנים לילדים ליצור זה פותח בפניהם עולם שלם ומפתיע שמגרה אצלם המון סקרנות ומעורר הרבה יצירתיות. כל דבר חדש שהם לומדים עושה חשק ללמוד עוד", משוכנעת אשכנזי ישראל.

כאם לשלושה שעובדת עם ילדים "מאז שאני זוכרת את עצמי" (היא בעלת תואר ראשון ותעודת הוראה ובמקצועה מורה למדעים), ההשראה לרוב הפרויקטים מגיעה מהשטח. לדבריה, רוב ההדרכות מתאימות לטווח רחב של גילאים: "ילד בן שלוש לא יצבע או יגזור כמו ילד בן 10 והתוצאות יהיו שונות, אבל ההנאה והכיף משותפת לכולם. גם בניסויים המדעיים, ילדים בגילאים שונים יוכלו להבין יותר ופחות לעומק, אבל גם הקטנים מסתקרנים ומופתעים בדיוק כמו הגדולים - ולפעמים אפילו יותר".

"אני מגיעה מעולם המדע וזו האהבה שלי", היא מספרת בראיון. "רוב ההדרכות מורכבות מניסויים מדעיים שכיף לעשות עם הילדים בבית, בגן או בכיתה. הדרכות היצירה הירוקה באות להראות שלא צריך להשתולל עם חומרי יצירה יקרים כדי לעשות דברים מקסימים עם הילדים".

אשכנזי ישראל, המשווקת ערכות יצירה מוכנות, מציגה באתר האינטרנט ובערוץ היוטיוב שלה מגוון רחב של מדריכים, ניסויים מדעיים ורעיונות יצירתיים לפעילויות עם הילדים. "אני מתמקדת ביצירות ירוקות - יצירות מהטבע או מחומרים ממוחזרים ובשימוש חוזר, ואני ממליצה בחום לאסוף איתם יחד את הציוד ליצירה או לניסוי. הרבה יותר כיף לצאת עם הילדים יחד לאסוף עלים ליצירה מאשר להביא להם אותם ורק לתת להם להדביק", היא מהסבירה. "אני מאמינה שמדע הוא משחק ילדים וחושבת שאם נותנים לילדים לגלות ולנסות בעצמם הם גדלים להיות סקרנים יותר ומתעניינים בעולם סביבם".

הנה 3 הדרכות פשוטות לילדים, שאשכנזי ישראל מציעה לתקופת הסתיו והחורף:

ציורי עלים

 ציורים מעלי שלכת (צילום: ענבל ישראל - כשיצירה פוגשת במדע)
ציורים מעלי שלכת (צילום: ענבל ישראל - כשיצירה פוגשת במדע)

השלכת היא תופעה שבה צמחים משירים את עליהם, כדי לשרוד את חודשי החורף הארוכים והקרים. בחודשי החורף הקרים השמירה על עלים ירוקים גוזלת מהעץ אנרגיה וכוח רבים ולכן העץ "מעדיף" לוותר עליהם. כאשר הימים מתחילים להתארך ומתקרב האביב, העצים מלבלבים ומצמיחים עלים חדשים ורעננים. יש לשים לב להבדל בין עלי שלכת לעלים יבשים: עלי השלכת הם עלים שבעודם מחוברים לעץ איבדו את צבעם הירוק (הפסיקו לייצר חומר שנקרא כלורופיל) והפכו לצהובים או אדומים. עלי השלכת אינם יבשים ואם תנסו למעוך אותם, יתנהגו כמו העלים הירוקים. העלים היבשים הם עלים שהתנתקו מהעץ והתייבשו. אם תנסו למעוך אותם יתפוררו.

מה עושים?

איספו עלים יבשים, הניחו אותם על דפי בריסטול וצרו את התמונה שתרצו. כאשר הציור מוכן היעזרו בדבק רגיל והדביקו את העלים. המהדרין יכולים לקשט עם עיני פלסטיק ולהדביק על היצירה המוגמרת טפט שקוף, כדי שתישמר והעלים היבשים לא ייפגעו.

פרצופי שלכת

  פרצוף שלכת מאיצטרובלים (צילום: ענבל ישראל - כשיצירה פוגשת במדע)
פרצוף שלכת מאיצטרובלים (צילום: ענבל ישראל - כשיצירה פוגשת במדע)

אם תצאו לטייל בסתיו, תוכלו לראות סביבכם אצטרובלים, בלוטים ותרמילים רבים. הידעתם שכל אלה הם פירות? מתברר שפרי לא חייב להיות עסיסי וטעים. אם תאספו את כל אלה ותוסיפו קצת דמיון, תוכלו להכין פרצופים מקסימים.

מה עושים?

אספו אצטרובלים, בלוטים ותרמילים. הצטיידו בשקית של עיני פלסטיק ובדבק וצרו פרצופים ודמויות כיד הדמיון.

חותמות מעלים

 חותמות באווירת הסתיו מעלים  (צילום: ענבל ישראל - כשיצירה פוגשת במדע)
חותמות באווירת הסתיו מעלים (צילום: ענבל ישראל - כשיצירה פוגשת במדע)

כבר בגיל שנתיים בגן הילדים מתחילים לקשר את הסתיו לשלכת. בגיל מבוגר יחסית גיליתי שהשלכת אינה תופעה ישראלית כלל, וכל העצים העומדים בשלכת בישראל בסתיו אינם עצים שמקורם בישראל, אלא 'עולים חדשים' מהארצות הקרות יותר. הנה רעיון ליצירה עם עלים באווירת הסתיו".

מה עושים?

אספו עלים (יבשים או טריים), הצטיידו בצבעים וגשו לעבודה:

1. הניחו את העלים על נייר אחד ליד השני, כשהם הפוכים (החלק העליון של העלה פונה אל השולחן)

2. הדביקו אותם עם מעט נייר דבק והניחו מעל נייר חלק.

3. קלפו את הצבעים ואחזו אותם לרוחב (לא רק עם הקצה, כמו בציור רגיל). יש לעבור על כל הדף פעם או פעמיים עד לקבלת התוצאה הרצויה.