כל מי שגר בבית פרטי עם גינה או טיפח עציצים במרפסת יודע, שלטבע יש יכולת פלאית להשרות עלינו תחושה של רוגע ולהזריק לנו כוחות חדשים, שיאפשרו לנו להתמודד עם העולם המודרני. "כשאנחנו מכניסים את הטבע אלינו הביתה, אנחנו מכניסים לחיינו איזון נפשי, רוגע ושמחת חיים", משוכנעת חנה ליפשיץ, הנדסאית אדריכלות נוף. לדבריה, "גינה יפה ומטופחת, המתוכננת נכון, מאפשרת לכל אחד מבני הבית להגשים בה את חלומותיו: לגדל ירקות, תבלינים ועצי פרי, לארח, לאפשר לילדים לשחק בבטחה ועוד".

עוד כתבות על גינה ומרפסת

>> מרפסת קטנה מדי? כך תגדלו בה גינה עירונית

>> צמחים רב שנתיים: ליהנות מגינה ירוקה כל השנה

>> העציצים האידיאלים: צמחים סוקולנטים

ליפשיץ (בת 50+) היא מנכ"לית חברת "הבית והנוף" ויו"ר איגוד הנדסאי אדריכלות נוף. אם לשלושה, המתגוררת עם בעלה בקיבוץ קליה. היא בעלת ותק מעל 25 שנה בתחום וחובבת טבע מושבעת - הן במקצועה והן בזמנה הפנוי. לצד עבודתה כמתכננת, היא מנחה קורס שנתי לחובבי הגינה, מלווה ומכשירה גננים צעירים, מספקת ליווי לשדרוג גנים, מעבירה הרצאות בנושא אומנות ה פנג שואי בגינה ועושה כל שביכולתה לקדם את תרבות הגינון בישראל. בתוך כך, באתר של ליפשיץ ניתן למצוא שפע של מידע על אודות תכנון, גינון, אחזקה ועוד.

צובעים את העולם (ואת הגינה)

אם אתם מתגוררים בבית פרטי, בחרו עצים מתאימים - שיצלו בימים החמים ויאפשרו לקרני השמש לחדור ולחמם בימים קרים. הנה כמה המלצות לעצי נוף ועצי פרי, בהתאם להעדפות ולתנאי האקלים בסביבה: פיטוספורום גלוני, סופורה יפנית, לגרסטרמיה הודית, פנסית דו נוצתית (קלרוטריה), אלביציה ורודה, סיגלון חד-עלים (ג'קרנדה), אקליפטוס הצווארון; מיני הדרים, רימון, זית אירופי, פג'ויה תרבותית, שסק, תפוז ננסי, אבוקדו ומנגו. סוכת גפנים יכולה לשמש כמעבר קירוי מצל באיזורי השבילים, החניה, הפטיו ופינת הישיבה.

בכל מקרה, בין אם עומד לרשותכם שטח גדול סביב הבית ובין אם אתם רוצים להכניס מעט טבע לדירה עירונית עם מרפסת, לליפשיץ יש כמה המלצות שיצבעו את חייכם:

  • צמחים ריחניים: מיני אזוביון, גרדניה, יסמין, יערה ריחנית, טרכלוספרמון יסמיני, צסטרום לילי (מלכת הלילה), לימונית ריחנית, בודליה, אזונה.
  • צמחי נוי: אבליה גדולת פרחים, בת עופרית, מרווה בצבעים שונים, אחירותם החורש, היביסקוס סורי, עכנאי הדור ,פטסיה יפנית, צמרר אפריקני, בן עוזרר, הדס מצוי, מורן החורש, אלת המסטיק, קוטינוס מזרחי.
  • פרחים: וינקה ורודה, אשולציה קליפורנית, רגלנית אפריקנית, ציפורני חתול תרבותיות, סביון דו גוני: מלבין, מרווה הדורה, ורבנה, מללנית ריחנית, חד-אבקן אדום, חרצית (מינים שונים) מגינית גבוהה, גזניה.
  • עשבים קישוטיים: מיסקנתוס ממינים שונים, זיפנוצה ננסי, בן-אפר מכחיל, כריך ממינים שונים, קלריה מכחילה, מלעניאל (סטיפה) דקיק, לירופה כידנית.

צירופים הרמוניים בין מגוון צמחים פורחים, צמחי צל ומטפסים (צילום: ליאור ליפשיץ)
צירופים הרמוניים בין מגוון צמחים פורחים, צמחי צל ומטפסים (צילום: ליאור ליפשיץ)

החמישייה הפותחת: צמחייה רב-שנתית למרפסת או לגינה

מבולבלים מהשפע? ליפשיץ חולקת עימנו את מה שהיא מכנה כ"הרכב מנצח של צמחייה רב-שנתית, המתאימה לערוגה בגינה או בגינת גג ומרפסת".

1. דייטס גרנדיפלורה (גדול פרחים): מראה כשל גוש עלים ארוכים וזקופים. זהו צמח שגודלו 60-120 ס״מ, המתאים לגינות יובשניות או טרופיות. הצמח מספק עמודי פריחה מעל גובה העלים במשך מרבית ימי השנה. תנאי אור: שמש ישירה או הצללה חלקית. זקוק להשקיה מועטה ועמיד לחום וקור.

2. ורבנה ארגנטינית: צמח זקוף מאוד בעל מראה אוורירי, שגודלו 90-180 ס״מ. מספק עמודי תפרחת עגולה בגוון סגול-לוונדר במהלך הקיץ והסתיו. צמח חסכוני במים שדורש השקיה מועטה.

3. גאורה קיפחת: שני זנים מומלצים: דה ברייד הפורח בלבן וסיסקיו פינק הפורח בוורוד. צמח פרוע וחופשי, הפורח באביב ובקיץ וגובהו 50-60 ס״מ. נהנה משמש ישירה ועמיד לקור, חום ומליחות. דורש השקיה מועטה במרווחים גדולים.

4. סנטולינה ננסית: צמח כריתי משתרע בעל עלווה אפורה-כסופה. גובהו 40-40 ס״מ והוא נהנה משמש ישירה. הצמח עמיד ליובש ולמליחות ודורש השקיה מועטה. מתאים לתיחום ערוגות וכרקע לצמחים אחרים. יש לגזום אותו לאחר הפריחה.

5. נר-לילה נאה (ברלנדיירי): צמח מתפשט בכל מעטה ורוד, שגובהו 30-40 ס״מ בלבד והוא זקוק להשקיה מועטה.

שילוב אלמנטים דוממים בגן, בעלי צורות וגדלים שונים, מעניק לגן מראה ייחודי ומרתק (צילום: ליאור ליפשיץ)
שילוב אלמנטים דוממים בגן, בעלי צורות וגדלים שונים, מעניק לגן מראה ייחודי ומרתק (צילום: ליאור ליפשיץ)

מדריך להקמת גינה אקולוגית

אחת הבעיות המרכזיות בטיפוח גינה ישראלית היא סוגיית צריכת המים. ליפשיץ מבטיחה כי אסטרטגיית תכנון חכמה של גינה אקולוגית תסייע לכם לחסוך יותר מ-50% מצריכת המים, תפחית את רמת התחזוקה הנדרשת ותבטיח גינה פורחת במהלך כל עונות השנה. התכנון מחייב מתן תשומת לב למספר משתנים - בחירת הצמחייה המתאימה, חיפוי מוקדם של הערוגות וכן בחירת מערכת השקיה המספקת חסכון במים ומתאימה לצמחים ולגודל הגינה. הנה כמה טיפים:

בחירת צמחייה

״חשוב לבחור צמחייה מתאימה, העמידה לתנאי האקלים הישראלי, חסכונית במים, ואשר רמת התחזוקה השוטפת שלה מתאימה לאורח חייכם״, מדגישה ליפשיץ, ומזכירה את ״הכללים לבחירת צמחים: איזור אקלים, עוצמות אור (האם השמש ישירה או מלאה, האם הצל חלקי או מלא), גודל ומבנה הצמח וצריכת המים״.

הנה כמה נקודות נוספות שיש לקחת בחשבון:

התאימו את עצמכם לטבע, לא להיפך - ״קבלו בשמחה את מופעי הצמחייה במעברי עונות השנה בגינה כפי שהם. זרמו עם הטבע וצפו להשתנות הצמחיה בהתאם לעונה. בחרו צמחים רב-שנתיים עמידים, עם מופעי פריחה מושכי ציפורים ופרפרים, צבעי שלכת ונשירת העלים, לבלוב והתחדשות, וכך תיהנו מרצף של פריחה ברוב ימות השנה״.

הדשא של השכן ירוק יותר - ״זכרו שבטבע, הדשא גדל במקביל לגשמי האביב והסתיו, אבל רדום בקיץ. קחו בחשבון שהמדשאות שלכם לא יוריקו בחום הכבד. הן ישובו לקדמותן אם האדמה בריאה ושורשי הדשא עמוקים״.

כל טוב הטבע - ״התחילו בתכנון נכון ומחושב של בחירת צמחיה רב-שנתית מקומית, שאין צורך להחליפה מדי כמה חודשים - על כל ההשלכות הכספיות הכרוכות בכך. שלבו בחוכמה הרכבי צמחייה המבוססים על עמידות למזיקים ומחלות, תאימות לתנאי אקלים ועוצמות אור, צורך בהשקיה ותחזוקה מועטה: צמחי תועלת עמידים (צמחי תבלין ומרפא דוגמת רוזמרין, מליסה, אזוביון-לוונדר, קמומיל, נענע, מרווה וכדומה), יחד עם שיחים וצמחים עשבוניים חד ורב שנתיים".

״צמחי פקעת ובצל, הגדלים בר באיזורים יבשים, מצויים בתרדמה בקיץ ואינם צורכים מים. מיני צמחי פקעת נוספים עולים ונרדמים בהלך עונות השנה בהתאם לתנאי מזג האוויר (קניפופיה אשכולית, אמריליס יפיפה, קליביה אדומה, קרוקוסמיה, אגפנטוס, המרוקליס, זפירנתס גדול-פרחים); וצמחי כיסוי (חד שפה זוחל, ליריופה משובלת, לנטנה עדינה לילכית, עדעד ננסי , פלרגוניום / גרניום תריסני, קיסוס, דיכונדרה כסופה, סיגל ריחני, וינקה גדולה, ערער ממינים משתרעים, דימונטיה מרגריטה משתרעת) - הם החסכוניים במים מבין פרחי הבר״.

ועוד טיפ קטן לחיסכון בזמן וכסף: ״בחירת צמחים בהתאם לגובהם הסופי תפחית משמעותית את התחזוקה הנדרשת בגיזום ואיסוף״.

עיצוב צמחייה במיכל: במרכז עמודי שבטבט, דם המכבים העלווני  הכסוף משתפל וחמציץ פרח ורוד  (צילום: ליאור ליפשיץ)
עיצוב צמחייה במיכל: במרכז עמודי שבטבט, דם המכבים העלווני הכסוף משתפל וחמציץ פרח ורוד (צילום: ליאור ליפשיץ)

חיפוי אורגני לערוגות

על מנת למנוע צמיחה של עשבים והתאיידות של מים ולשפר את החסכון, יש להשתמש בחומרי חיפוי אורגניים לערוגות: אפשר לפרוש עיתונים או קרטון ועליהם לפזר שבבי עץ. ״חומרים אלה מתכלים, מעודדים התפתחות של אורגניזמים מועילים, שאליהם מצטרפים טחביות ושלשולים״, מסבירה ליפשיץ. לדבריה, ״זו שיטה פשוטה למחזר את החומרים הטבעיים ולהחזיר לקרקע קומפוסט תוצרת בית. תהליך המקטין את כמות הפסולת הביתית והופך אותה לדשן אורגני עשיר ומשובח״.

השקיה חסכונית במים

ישנן שלוש אפשרויות טכניות לחסכון במים, אשר כל אחת מהן מתאימה לגינה מסוג אחר:

1. מיחזור מים אפורים: שיטה המבוססת על מערכת אינסטלציה נפרדת, שיש לבחון את הכדאיות שלה על בסיס הצריכה הביתית היומית לעומת כמות המים הנדרשת בגינה. ״שימוש במים אפורים דורש השקעה חד פעמית המחזירה את עצמה עם השנים, אך מי שבוחר בה צריך לבחון היטב את התנאים המוצעים, כולל הוראות הפעלה, כדי להבין מה דורשת תחזוקת המערכת״, מציינת ליפשיץ.

2. איסוף ואגירת מי גשמים: מבוסס על שימוש במיכל תת-קרקעי הניצב בגינה. שיטה זו דורשת תכנון מדוקדק של הניקוז וההשקיה בעזרת מדרגים ושיפועים, לניצול יעיל של מי הגשמים לטובת הצמחים בחלקי הגן השונים.

3. השקיה ממוחשבת: התקנת מערכת טפטפות הפועלת באמצעות סוללות המוטענות בעזרת פאנלים סולאריים. ההשקיה נעשית באמצעות צינורות טפטוף, המונחים ברחבי הגינה ומספקים השקיה המתאימה לסוגי הצמחים השונים (עצים, שיחים, פרחים וכדומה).

להתרענן בצל הקומקוט - התפוז הננסי  (צילום: ליאור ליפשיץ)
להתרענן בצל הקומקוט - התפוז הננסי (צילום: ליאור ליפשיץ)