ימי החורף הקרים, מונעים אולי מהילדים לצאת לשחק בגינה, אבל תמיד אפשר להזמין את הגינה הביתה. לפניכם רעיון מקסים לגינה חורפית ביתית לילדים שניתן לגדל במרפסת.

עוד על גינון בחורף בעשו בעצמכם

>> מדריך לגינת ירק חורפית

>> בניית חממה קטנה למרפסת

>> זריעת בצלים ופרחי בר חורפיים

החורף מזמין שתילה של ירקות שורש כגון גזר, קולרבי, צנונית וגם ירקות כגון כרובית, כרוב וברוקולי. ניתן גם לשתול עלים ירוקים - חסה, רוקט, ארוגולה, פטרוזיליה, שמיר וכוסברה לסלט הביתי שלכם. לכל ירק יש את מרווח השתילה המומלץ. כרובית, כרוב וברוקולי יש לשתול במרחק 40 ס"מ בין שתיל לשתיל, כדי לאפשר להם לגדול ולהתפתח באופן מיטיבי. ירקות שורש (גזר, צנונית, קולרובי ועוד) זקוקים לאדמה בעומק של לפחות 20 ס"מ כדי להתפתח. זכרו, אם יהיה לירקות צפוף מדי, הם לא יוכלו להתפתח.

הוראות עבודה

1. ראשית, יש ליצור את התשתית. אני תמיד ממליצה להתחיל בתשתית טובה שבה יהיה ניתן לעבוד ולגדל. רכשו דליים לבנים פשוטים (בקוטר של 30 ס"מ) וציבעו אותם בצבעי גיר לפי בחירתכם. אני הכנתי את צבעי הגיר בעצמי, לפי הנוסחה הבאה:1 כוס צבע אקרילי לפי גוון שתבחרו ו-2 כפות אבקת רובה. כדי להימנע מגושים בצבע, אני ממליצה לכם לסנן את האבקה במסננת לתוך הצבע ורק אז לערבב.

צובעים דלי פשוט בצבע גיר  (צילום: שושן דגן)
צובעים דלי פשוט בצבע גיר (צילום: שושן דגן)

2. צבעו את הדלי במברשת או בגלגלת (אני מעדיפה גלגלת), ויבשו אותם בחוץ עד שיתייבשו לגמרי. כעת, טיבלו כפיות עץ ישנות בצבע (אפשר גם כפיות פלסטיק) כדי שישמשו בהמשך לסימון השתילים.

 מכינים מקלות לסימון השתילים (צילום: שושן דגן)
מכינים מקלות לסימון השתילים (צילום: שושן דגן)

3. כעת, מלאו את הדליים בטוף ואבני פומיס בשכבה בגובה של 5 ס"מ, על מנת לאפשר לעודפי המים להתנקז לשכבה הזו במקרה של עודף השקייה. ליתר בטחון, ומכיוון שהעציצים יעמדו במרפסת בחוץ, נקבו חור בתחתית האדנית בעזרת מסמר ופטיש.

4. בשכבה הבאה מלאו אדמה. אני אוהבת להשתמש באדמה כבדה בתוספת קומפוסט ולא בתערובות השתילה הקלות שנפוצות יותר, אך ונוטות להתייבש יותר מהר מתקשות "להחזיק" את המים.

מוסיפים אדמה כבדה בתוספת קומפוסט (צילום: שושן דגן)
מוסיפים אדמה כבדה בתוספת קומפוסט (צילום: שושן דגן)

5. השקו לרוויה בפעם הראשונה, ואחר כך כל יומיים קצת, אם לא יורד גשם כמובן.

6. וכעת, לזרעים: הזרעים כל כך קטנים שהם הולכים לאיבוד בשטח גדול ולכן קל יותר להכין להם בית גידול קטן. ניתן להשתמש בגלילי נייר טואלט ולקפל את התחתית שלהם או בקרטון חלב חתוך. את העציץ ממלאים באדמה ומהדקים.

 משקים לפי הצורך (צילום: שושן דגן)
משקים לפי הצורך (צילום: שושן דגן)

7. יוצרים גומה קטנה בעזרת האצבע, ובתוכה מטמינים את הזרע הקטן. בימים קרים אפשר להניח כוס פלסטיק חד פעמית עם חור בתחתית ולצור חממה קטנה שמשפרת את תנאי הגידול.

8. משקים בעדינות, מדי כמה ימים. מניחים במקום עם שמש ישירה ומחכים בסבלנות.

9. אל תשכחו: ירקות זקוקים לשמש ישירה בחוץ של מינימום ארבע שעות ביום אחרת לא יוכלו להתפתח.

 ומניחים בגאווה מרפסת (צילום: שושן דגן)
ומניחים בגאווה מרפסת (צילום: שושן דגן)

  • שושן דגן היא מתכננת נוף, אגרונומית ובעלת הבוטיק שושנ'ס - למוצרים ייחודים לגינה, ומעבירה סדנות לגינון לילדים ולמבוגרים בתל באביב.