אם המרפסת שלכם נהנית מהצללה חלקית של שמש בשעות הבוקר או אחר הצהריים, או מקרינת שמש ישירה אך מסוננת, תוכלו לגדל בה ירקות ואפילו פירות. מרבית הירקות והפירות זקוקים לשמש כדי להתפתח, ובארצנו החמה הנהנית מקרינה שופעת של שמש, אין צורך בתנאים של שמש מלאה.

___________________________________________________________________________________________

עוד על גינה ומרפסת בערוץ עשו בעצמכם

>> תכנון גינה במרפסת צפונית

>> כך תפסלו גן חיות מצמחים

>>כך תגדלו ערוגה מוגבהת

___________________________________________________________________________________________

איך תדעו מה תנאי האור אצלכם במרפסת?

  • קרינת שמש מלאה: קרינת שמש ישירה במשך חמש שעות ומלאה, ללא הסתרה. קרינה ישירה וחזקה משעות שיא השמש, סביב 11:00 בבוקר ועד כ-5 אחר הצהריים.
  • הצללה חלקית: זו כוללת בתוכה שני מצבים אפשריים: קרינת השמש מסוננת על ידי עץ או פרגולה; מצב של קרינת שמש ישירה רק בשעות הבוקר או אחר הצהריים המאוחרות, כשהקרינה היא בזווית נמוכה.
  • הצללה מלאה: כאשר המקום מוצל כל היום, ללא קרינת שמש ישירה.

איך תתכנו את גינת הירק?

לפני שתתחילו לתכנן מה לשתול, אני ממליצה לכם לתכנן את החלל של המרפסת. מדדו את המרפסת ושרטטו את הקירות, החלונות והפתחים על-גבי דף נייר עם משבצות בקנה מידה שתבחרו החליטו על האלמנטים שתרצו להכניס למרפסת, דוגמת פינת עבודה קטנה, עציצים בגדלים שונים, פינת ישיבה ועוד. בדוגמה שלפניכם תוכלו למצוא תכנון של גינת ירק במרפסת הכוללת פינת עבודה.

  (באדיבות שושן דגן )

הפריטים הנדרשים

  (צילום: שושן דגן )

  • שולחן עבודה לעציצים 40X110 ס"מ.
  • כיסא בר. עומק 40-50, רוחב 35-40
  • 3-4 עציצים בקוטר 35-50 ס"מ בגבהים 20-50 ס"מ לשתילת ירקות
  • 2 עציצים בקוטר 30-40 ס"מ גובה 40-50 ס"מ לשתילת שיח גפן
  • עציצים קטנים לשולחן 10-20 ס"מ
  • 2 עציצים מלבניים בגובה 20 ס"מ, רוחב 30-40 ס"מ, אורך 40-50ס"מ
  • כיסי בד לתלייה על הקיר
  • סבכה להסתרה לנעיצה בעציץ. גובה 100-150 ס"מ, רוחב 80-100 ס"מ
  • סבכה לטיפוס בצורת A לטיפוס ירקות
  • פריטים דקורטיבים: עששית, משפך, כלי עבודה וכו..
  • זרעים ו/או שתילי ירקות עונתיים
  • שיח גפן

ההכנה

אחרי שאתם משרטטים את חלל המרפסת הקיימת, תוכלו עכשיו למקם את שולחן העבודה לעציצים (Potting Bench) ואת כיסא העבודה. במידה והשולחן והכיסאות קיימים, מדדו והוסיפו לשרטוט את המידות הקיימות ורק אז בחנו את החלל שנותר וחשבו אילו עציצים ובאיזה גודל להכניס. בחללים קטנים, אני אוהבת לבחור בקפידה מספר מצומצם של עציצים בגבהים שונים בכדי לא לצור עומס חזותי.

כדי שתוכלו לגדל ירקות בעציצים, חשוב להקפיד לבחור עציצים בנפח ובגובה שייאפשרו את בית הגידול. לדוגמה, עלים ירוקים לסלט דוגמת פטרוזיליה, רוקט, חסה ודומיהם זקוקים לעומק אדמה של 15-20 ס"מ. ירקות דוגמת עגבניות, מלפפונים, פלפל וכדומה זקוקים לגובה של לפחות 30 ס"מ אדמה.

חלק מהירקות (דוגמת עגבניות, מלפפונים, פלפלים ועוד) בעלי צימוח משתרע זקוקים להדלייה באמצעות סבכה או חוטים או רשת ברזל על מנת שיתפתחו בצורה תקינה ללא מחלות ומזיקים. ההדלייה מאפשרת אוורור של השיח, ומונעת הצטברות של רטיבות על העלים והירקות ובכך מפחיתה את התפתחות המחלות.

אם בחרתם לשתול ירקות דוגמת דלעת, מלון או אבטיח, קחו בחשבון שהם זקוקים למרחב התפשטות על הרצפה. כמו כן, לא ניתן להדלות אותם בשל כובד הפירות המתקבלים.

כיסים תלויים

כיסים תלויים. שתילה ורטיקלית (צילום: שושן דגן )
כיסים תלויים. שתילה ורטיקלית (צילום: שושן דגן )

כדי לאפשר לצמחים לטפס או להשתרע השתמשו בסבכות, עציצים או כיסים תלויים שמהם "ישפכו" הצמחים כלפי מטה. בתכנון ניתן למצוא כיסים שנתלו על הקיר ובתוכם נשתלו עגבניות שרי. כשהשתילים יתפתחו, הם יתפשטו כלפי מטה ויצמיחו עגבניות שרי למאכל.

כדי לשתול את הצמחים בכיסים, השכיבו את הכיסים על שולחן העבודה ומלאו אדמה עד לכשני שליש מגובה הכיס. שתלו את הצמחים, הוסיפו אדמה והדקו היטב. השקו במעט מים. ניתן להרים במעט את הכיס כדי שהמים לא ינזלו החוצה והדקו שוב.

לפני תליית הכיס, סמנו על הקיר את פתחי חורי התלייה וקבעו מסמר או בורג לקיר. השאירו את הכיסים במצב אופקי בשכיבה על משטח ישר מספר ימים והשקו במתינות. רק לאחר שהצמחים מראים סימני התאקלמות וצמיחה, הרימו את הכיסים ותלו אותם על גבי הקיר. השורשים שהתחילו להתפתח יחזיקו טוב יותר את האדמה במצב הזה.

השקו במתינות. בימים חמים מאד יש להשקות פעם ביום.

צמחי ירקות מומלצים לעונת אביב-קיץ

  צמחי תבלין (צילום: שושן דגן )
צמחי תבלין (צילום: שושן דגן )

  • ירקות הזקוקים להדלייה: עגבניות, עגבניות שרי, קישואים, פלפל מתוק, מלפפון, חצילים.
  • ירקות ופירות הזקוקים למרחב התפשטות: דלעת, דלורית, אבטיח, מלון.
  • עלים ירוקים לסלט: פטרוזיליה, כוסברה, שמיר, בזליקום, חסה, רוקט, פלפל חריף.
  • צמחי תבלין ותה: טימין, רוזמרין, מליסה, נענע, לואיזה, לימונית.
  • שיחי פרי: גפן יין או מאכל.

  • שושן דגן היא מתכננת נוף, אגרונומית ובעלת הבוטיק שושנ'ס - למוצרים ייחודים לגינה