עכשיו כשהקיץ בפתח ועמו ימים חמים וקרינה חזקה, תוכלו ליהנות מגינה קטנה במרפסת – בעיקר אם זו פונה צפונה ולכן אין בה צורך בהצללה נוספת. כמה צעדים פשוטים יעזרו לכם להתחיל במלאכה, ויהפכו את המרפסת שלכם לפינת ישיבה קטנה, מוצלת וירוקה.

_________________________________________________________________________________

עוד כתבות על גינה ומרפסת בעשו בעצמכם

>> כך תגדלו גינה קטנה בעציצים

>> בניית חממה קטנה למרפסת

>> לשמירת האיזון האקלוגי: בניית בית מלון לחרקים

_________________________________________________________________________________

התחילו בתכנון: קחו דף משבצות, עפרון ומטר והתחילו לשרטט. מדדו את המרפסת, לאורך ולרוחב, סמנו קירות, חלונות, דלתות ואלמנטים נוספים שקיימים.

איך משרטטים בקנה מידה? מודדים ביחידת מידה אחידה את כל המידות, מומלץ בס"מ (1 מטר שווה ל-100 ס"מ). כך, מרפסת באורך 1.80 מטר שווה ל-180 ס"מ.

כדי לשרטט בקנה מידה של 1:100, כלומר כל 100 ס"מ בפועל (1 מטר) ישורטט כ-1 ס"מ על הדף (2 משבצות). בדוגמה שלנו, 180 ס"מ ישורטטו כ-1.8 ס"מ בדף שלכם.

במקרה של מרפסת קטנה, מומלץ לשרטט בקנה מידה של 1:20, כלומר 20 ס"מ בפועל ישורטטו כ-1 ס"מ בדף. בדוגמה שלנו, 180ס"מ ישורטטו כ-9 ס"מ בדף (180 ס"מ : 20 ס"מ = 9 ס"מ).

איך מתכננים את החלל?

  (צילום: שושן דגן)

הפריטים הנדרשים

  • שולחן ישיבה קטן 60X60 ס"מ
  • 2 כסאות ישיבה קטנים. עומק 45-55, רוחב 35-40
  • 2-3 עציצים בקוטר 25-35 ס"מ בגבהים משתנים
  • עציץ שולחני מרובע 20-30 ס"מ
  • עציץ מלבני בגובה 10 ס"מ, רוחב 20-30 ס"מ, אורך 40-55 ס"מ
  • סבכה לקיר לתליית עציצים. מידות: 40X110 ס"מ או סט מדפים או כיסי בד לתלייה על הקיר
  • 2-3 עציצים לתלייה
  • פריטים דקורטיבים: עששית, משפך, כלי עבודה וכולי
  • צמחים המתאימים להצללה חלקית ומלאה (פירוט בהמשך)

אחרי שרטוט חלל המרפסת הקיימת, תוכלו למקם את שולחן הישיבה הקטן והכסאות. במידה והשולחן והכסאות קיימים, מדדו והוסיפו לשרטוט את המידות הקיימות ורק אז ביחנו את החלל שנותר, וחשבו אילו עציצים ובאיזה גודל להכניס.

בחללים קטנים, אני אוהבת לבחור בקפידה מספר מצומצם של עציצים קטנים (בקוטר 25-35 ס"מ) בגבהים שונים. לא מומלץ להשתמש במספר רב של עציצים, שכן העומס מקטין את חלל המרפסת. היתרון במרפסת צפונית הוא שאין צורך בהצללה נוספת ולכן ניתן להסתפק בעציצים עם צמחים יחסית קטנים.

מעצבים קיר ירוק

 למעלה: קיסוס החורש, למטה: פעמונית קרפטית (צילום: שושן דגן)
למעלה: קיסוס החורש, למטה: פעמונית קרפטית (צילום: שושן דגן)

אני אוהבת להשתמש בקירות, ולהפוך אותם לירוקים. אפשר לתלות סבכה ועליה עציצים התלויים עם וו, ועל גבי הסבכה ניתן לתלות אביזרים דקורטיביים כמו כלי עבודה ועששיות.

אופציה נוספת היא להשתמש בכיסי שתילה ולשתול בהם צמחים מתאימים.

אפשרות נוספת היא לתלות סט מדפים ולהניח עליהם עציצים. כל אחת מהאפשרויות מוצלחת, ומאפשרת את הפיכתו של הקיר לירוק. הנה שני צמחים מומלצים למטרה זו:

  • קיסוס החורש: צמח מטפס, בעל עלווה לבובה ירוקה בגוונים שונים. מתאים לאזורים מוצלים. נצמד לקיר בעזרת שורשים ועל כן "צובע" את כל הקיר בירוק. בשל צמיחתו האיטית, ניתן גם לגזום במידת הצורך ולהשאיר אותו בגבולות שתרצו, או מעוצב בתוך העציץ. השתילה שלו בתוך העציץ מגבילה את יכולתו להתפשט במאסיביות על הקיר. במידה ורוצים כיסוי מלא על כל הקיר, חשוב להעביר לעציץ גדול יותר.

  • פעמונית קרפטית: צמח כריתי, רב שנתי. פורח בסגול בהיר בתחילת האביב. זקוק לצל. יכול להתאים בעציצים קטנים התלויים על גבי הקיר.

עציצים בגבהים משתנים

עציץ ימני: סוטרה לבובה, שמאלי: פוקסיית כלאיים (צילום: שושן דגן)
עציץ ימני: סוטרה לבובה, שמאלי: פוקסיית כלאיים (צילום: שושן דגן)

ניתן למקם עציצים בגבהים משתנים באזור פינת הישיבה, מתחת לחלון בפינה של קיר וכך בעצם לנצל את החללים האלה לטובת צמחיה. הצמחים שמתאימים למרפסת במפנה צפוני זקוקים להצללה חלקית עד מלאה. הנה שני צמחים שמתאימים לעונה זו של האביב:

  • סוטרה לבובה: צמח רב שנתי משתרע שמשמש במקרה שלנו כעונתי. פורח באביב ובסוף החורף בצבעי לבן, סגול וורוד. צמח שמתאים לסלסילה תלויה או עציץ גבוה כך שיוכל להשתפל ממנו. זקוק בקיץ לצל עם מעט שמש, ולכן נוכל למקם אותו במרפסת צפונית. בחורף הוא יזדקק לשמש ולכן יהיה צורך להחליפו ו/או להעבירו למקום אחר.

  • פוקסיית כלאיים: צמח רב שנתי, הפורח בצבעי סגול, ורוד, אדום ולבן בסוף החורף, האביב והקיץ. זהו צמח מוצלח למיכלים. בקיץ זקוק למקום קריר ומוצל ולכן מתאים מאד למרפסת צפונית.

פוקסיית כלאיים.  צמח שמתאים מאוד למרפסת צפונית (צילום: שושן דגן)
פוקסיית כלאיים. צמח שמתאים מאוד למרפסת צפונית (צילום: שושן דגן)

עציץ מלבני נמוך

למראה ירוק, רענן ולתחושת מרחב, אני מעדיפה להשתמש בצמחים משתרעים, בעלי עלווה ירוקה רעננה שנותנת תחושה של דשא. השימוש בצמח הדיכנדורה מתאים לתנאי צל ומשתלב כאן בטבעיות רבה. אופציות נוספות של צמחים הם סיגלית אוסטרלית, חד שפה זוחל ואפילו מיני זקן נחש.

עציץ שולחני

על השולחן ניתן להניח עציץ עם עץ קטן, כזה שמתאים בגודל לחלל המרפסת, ונותן תחושת נפח נוספת. ניתן למצוא במשתלות רבות צמחי בונסאי שונים לגידול בבית, ואלה יכולים להתאים גם למרפסת שלנו. עצי הברכיכיטונים השונים הם האהובים עליי במיוחד (נקראים גם עץ אהבה וניתן למצוא מינים שונים, עם גזעים מפותלים ויפים. ככל שתבחרו עבורם עציץ גדול יותר, כך יגדלו גם העצים, ולכן אני מעדיפה אותם בעציצים יחסית קטנים השומרים על פרופורציה נכונה. אופציה נוספת הוא עץ הכסוניה שמתאים גם הוא למרפסת.

 ברכיכטון כעציץ שולחני (צילום: שושן דגן)
ברכיכטון כעציץ שולחני (צילום: שושן דגן)

וטיפ אחרון שמוסיף המון: הוסיפו לעציצים חיפוי של חלוקי נחל, אבנים קטנות או חצץ אשר יעניקו תחושת טבע קטנה בחלל שלכם.