חממה היא שם כללי למבנה עשוי זכוכית או חומר פלסטי שקוף שבו ניתן לגדל ירקות ופרחים שלא בעונתם בתנאים נוחים, גם בארצנו החמה יחסית, וגם פתרון נפלא להנביט צמחים בעונת החורף. חממה רגילה דורשת מקום רב, ולכן שימוש במיני חממה יכול להיות פתרון נפלא למרפסת או לגינה קטנה.

עוד בעשו בעצמכם

>> איך בונים בית מלון לחרקים

>> איך מגדלים ירקות במרפסת

>> אילו פרחים כדאי לשתול בחורף

>> מהם העציצים האידאליים?

למה להשתמש בחממה?

קיימים מספר יתרונות בשימוש בחממה. ראשית, דרגת החום בחממה עולה על זו של הסביבה. קירות החממה יוצרים מעין "מלכודת חום", הקירות השקופים קולטים כמות גדולה יותר של קרני שמש ומונעים מקרני החום (גלי אור אינפרא אדום) להיפלט החוצה. האוויר החם הנלכד בחממה אינו יכול לעלות ולהתערבב עם האוויר הקר שבסביבה.

בנוסף, קירות החממה מגינים על הצמחים מפני רוחות ומפני מזיקים שאינם יכולים להיכנס ולפגוע בצמחים. לסיום, החממה מוסיפה עניין, נפח ועומק לגינה וגם למרפסת שלכם ומשדרגת את המראה הכללי בעונה זו.

בעולם מקובל להפריד בין סוגים שונים של חממות, בהתאם לצורתן ואופי הקירוי. כולן משמשות להגנה מפני קור, רוחות חזקות ויוצרות תנאים נוחים יותר להתפתחות של הצמחים. לפניכם דוגמאות לחממה, מהן תוכלו לבחור את המתאימה לכם ביותר.

סוגי חממה נפוצים

חממה (Greenhouse): בית גידול שכל קירותיו שקופים, היוצר מלכודת חום מעצם היותו שקוף, מגן מפני קור עז ורוחות ומפני מזיקים. מאפשר לגדל ירקות, פרחים, עצים ולבצע הנבטות שונות. יש חממות שבהן ניתן לשלוט בתנאים וליצור תנאי חום, קור ולחות בתנאים מבוקרים. גם חממות שהתנאים בהן אינם מבוקרים, יהיו נוחות ומתאימות יותר לגידול מאשר בגינה. בימים נעימים יותר, פותחים את החממה לאוורור.

בהמשך תוכלו ללמוד כיצד לבנות חממה קטנה ממסגרות ישנות של תמונות.

מיני חממה ממסגרות ישנות (צילום: שושן דגן )
מיני חממה ממסגרות ישנות (צילום: שושן דגן )

חממת קְלוֹשׁ (Cloche): הכוונה לאלמנט שקוף מתרחב, לרוב מעל שורת ירקות שנועד להגן על הצמחים מקור, רוחות עזות ומזיקים. כאן ניתן למצוא סוגים שונים החל מפעמון זכוכית גדול שמניחים מעל שתילי הירקות ומאווררים בימים שהתנאים בחוץ משתפרים, או מסגרת עם זכוכית בצורת A, שמניחים מעל לשורת צמחים שזקוקה להגנה, או מעל לארגז שתילה מונבט. ניתן גם לצור מעין "מנהרה" או שרוול מפלסטיק כפי שרואים לעיתים בחקלאות ולהגן על שורת הצמחים.

בהמשך תוכלו ללמוד כיצד לבנות מסגרת עם זכוכית בצורת A .

חממת קלוש בצורת A (צילום: שושן דגן )
חממת קלוש בצורת A (צילום: שושן דגן )

Cold Frame: בית גידול בעל גג שקוף המונח על האדמה. מיועד להגן על הצמחים מפגעי מזג האוויר. החלק העליון שקוף במטרה לקלוט את קרני השמש ולמנוע מהחום שנוצר לברוח החוצה. בית הגידול הזה נבנה כתחליף לחממה הגדולה והמבוקרת על מנת להאריך את עונת הצימוח. ישנם מקרים שבהם משתמשים בו כדי להעביר אליו שתילים רכים שנבטו בחממה מבוקרת, ולהקשיח את התנאים לפני שמעבירים את הצמחים לאדמה בחוץ.

 בית גידול בעל גג שקוף (צילום: שושן דגן )
בית גידול בעל גג שקוף (צילום: שושן דגן )

_________________________________________________________________________________________________________________________

איך מכינים חממה קטנה?

מיני חממה ממסגרות ישנות

  (צילום: שושן דגן )

בדומה לחממה, שבה כל הקירות שקופים, גם כאן נכין חממה קטנה עם אפשרות לפתוח את הגג לאיוורור בימים נעימים. החממה הקטנה יכולה להתאים למרפסת ואפילו לתוך הבית. לצורך הבנייה נשתמש במסגרות ישנות של תמונות. ניתן להרכיב חממות בגדלים שונים בהתאם למסגרות המצויות בידכם.

חומרים

  • 2 מסגרות עץ גדולות 18X20 ס"מ
  • 2 מסגרות עץ בינוניות 13X18 ס"מ
  • 4 מסגרות עץ קטנות 10X15 ס"מ
  • ברגים ראש 3.5 מ"מ
  • מברגה
  • 2 צירים 4 ס"מ אורך
  • מחברי מתכת עם חורים
  • מחברי מתכת זוית עם חורים
  • אקדח דבק חם
  • סיליקון
  • צבע
  • מברשת לצבע
  • נייר זכוכית

ההרכבה

1. מפרקים את המסגרות, מוציאים את החלק האחורי ואת הזכוכיות ומניחים בערימות נפרדות.

  (צילום: שושן דגן )

2. מצמידים שתי מסגרות קטנות, באמצעות מחברי מתכת וברגים. חוזרים על הפעולה עם שתי מסגרות קטנות נוספות. לכל אחת מצמד המסגרות שחיברתם, מרכיבים במאונך באמצעות מחבר זוויתי וברגים את המסגרת הגדולה. התקבלו שתי פינות בצורת האות ר'. עכשיו יש לחבר ביניהן באמצעות מחברי זווית וברגים נוספים.

   (צילום: שושן דגן )
(צילום: שושן דגן )

3. להכנת גג החממה, יש לחבר באמצעות מחברי זוית את שתי המסגרות הבינוניות, לקבלת צורת A. לאחר שהרכבנו את החממה, הופכים אותה על הצד ובאמצעות עיפרון מציירים את המשולש שנוצר בין המסגרות. על-גבי הקרטון הדחוס שפירקנו מהמסגרת, חותכים באמצעות סכין יפני את המשולש. חוזרים על הפעולה בצד השני. מחברים לגג באמצעות דבק חם.

  (צילום: שושן דגן )

4. את הגג המוכן מחברים באמצעות שני צירים אל בסיס החממה.

  (צילום: שושן דגן )

5. לפני שמתחילים בצביעה, משייפים באמצעות נייר זכוכית את המסגרות ושאריות צבע ודבק אם ישנן.

  (צילום: שושן דגן )

6. במידה ויש רווחים לא צפויים בין המסגרות ניתן למלא באמצעות חומר מילוי מיוחד לעץ או סיליקון.

7. צובעים את החממה בשתי שכבות של צבע לפחות. ממתינים לייבוש מלא בין שכבה לשכבה.

  (צילום: שושן דגן )

8. לאחר שצבענו והחממה התייבשה, ניתן להרכיב את הזכוכיות שהוצאנו בהתחלה ולסגור באמצעות הווים שבמסגרת. ניתן לתת נקודות סיליקון לחבור חזק יותר.

9. כשהחממה מוכנה, מכניסים את העציץ וסוגרים את החממה. בימים נעימים יותר, פותחים לאוורור.

  (צילום: שושן דגן )

________________________________________________________________________________________________________________________________________________

חממת קלוש ממסגרות ישנות

 מיני חממה ממסגרות ישנות (צילום: שושן דגן )
מיני חממה ממסגרות ישנות (צילום: שושן דגן )

בכדי להגן על הנבטים הצעירים שזה עתה זרענו, או על השתילים הרכים שהעברנו לאדנית, נבנה אלמנט מתרחב פשוט שיכול להפתח בזוית משתנה.

1. משתמשים בשתי מסגרות עץ ישנות בגודל אחיד של תמונות גדולות, לפחות בגודל 30/40 ס"מ.

2. מפרקים את המסגרות, מפרידים בין הזכוכית והמסגרת. מחברים בין המסגרות באמצעות 2-3 צירים וברגים, בהתאם לגודל התמונה.

3. צובעים את המסגרות בצבע שבחרתם וממתינים לייבוש מלא. מקפידים לצבוע בשתי שכבות לפחות.

4. מחזירים את הזכוכיות בעדינות למסגרות העץ. לפני ההנחה של המסגרות במקומן, מנקדים במספר נקודות של סיליקון בצד הפנימי של המסגרת

5. מניחים את הזכוכיות ומחזקים בעזרת הווים.

______________________________________________________________________________________

חממת קְלוש מפעמון זכוכית

  (צילום: שושן דגן )

רעיון פשוט לשימוש בפעמון מזכוכית שמיועד לרוב לכיסוי עוגות. הניחו פעמון מזכוכית מעל הצמחים בערוגה בעדינות. דאגו לאוורר את הצמחים בימים נעימים.

_________________________________________________________________________________________________________

חממת קְלוש מבקבוק פלסטיק

  (צילום: שושן דגן )

שתלתם שתילים רבים ויש צורך להגן עליהם בתחילת דרכם. חיתכו בקבוק פלסטיק גדול לחצי באמצעות סכין יפני, בזהירות. שמרו את החלק עם הפתח והפקק. הניחו מעל לצמחים. הבקבוק ימנע ממזיקים למינהם להיכנס ולפגוע בצמח בשלביו הראשונים. ניתן לפתוח את המכסה לאוורור בעת הצורך.

______________________________________________________________________________________________________________________________

שושן דגן היא מתכננת נוף, אגרונומית ובעלת הבוטיק שושנ'ס - למוצרים ייחודים לגינה.