צמחים של סוקולנטים הם הבחירה הראשונה שלי לשתילה בעציצים. אוסף סוקולנטים על שולחן במרפסת או בכל פינה אחרת בגינה יוצר מופע מרשים ומרגש. הם פיסוליים, מגיעים במגוון צורות, טקסטורות, גוונים ופרחים. והבונוס: הם זקוקים להשקייה מועטה, כך שגם אם תיסעו לחופשה ותשכחו אותם, הם עדיין יקבלו אתכם בשמחה.

עוד כתבות בגינה ומרפסת

>> איך מגדלים ירקות במרפסת?

>> אילו פרחים כדאי לשתול בחורף?

>> איך מכינים בריכת נוי במרפסת?

איזה עציץ מתאים להם?

מערכת השורשים שלהם קטנה יחסית ולכן ניתן ונוח לגדל אותם בצורה טובה בעציצים קטנים ויחסית שטוחים. הם ייראו נפלא גם בעציצים גדולים. מכיוון שהם מתרבים ומתפשטים בהתאם לתנאים, הם יתאימו את עצמם לשטח שניתן להם. מומלץ לקטום מדי פעם כדי לקבל צימוח צפוף יותר.

איזה מצע גידול מתאים להם?

ניתן למצוא במשתלות מצעים ייעודיים, אך הסוקולנטים יסתדרו טוב גם בתערובת גן רגילה בתוספת טוף או פרלייט לאוורור נוסף ובכדי למנוע מהאדמה להתגבש.

איך שותלים?

יש שתי אפשרויות שתילה:

1. ניתן למצוא כיום מבחר גדול של צמחים צעירים וקטנים. בחרו עציץ עם פתח ניקוז ופזרו שכבה מנקזת של שברי חרס, טוף או חצץ דק. הוסיפו שכבה של תערובת הגידול. הוציאו בזהירות את השתיל שקניתם ושימרו על גוש שורשים שלם (מומלץ להשקותו לפני, כדי להוציא בקלות), הניחו את הסוקלנט עם גוש השורשים, פזרו מסביבו ומעליו תערובת עד 1 ס"מ משפת הכלי. ניתן לחפות בשכבה נוספת של טוף גרוס דק/שבבי עץ/נסורת/חלוקי נחל/ כדי לשמור על לחות המצע. השקו רק ביום שלמחרת השתילה או אחרי כמה ימים.

2. ייחורים (ריבוי ווגטטיבי). זו אופציה קלה ופשוטה לריבוי של מרבית צמחי הסוקולנטים, מאחר שניתן להכין ייחורים מעלים וגבעולים מצמח האם. בשיטה זו מקבלים צמח שהוא יחסית גדול וזהה בתכונותיו לצמח האם.

ישנם צמחים שמצמיחים הרבה ענפים צדדים מדי שנה, ויש שמפתחים בכל עונה ענפים צדדים כדוריים קטנים ("בנות") שניתן להפרידם מצמח האם ולשתול כל אחד בנפרד.

בכל המקרים האלו מומלץ לתחוב את הייחורים והענפים הצדדיים לתוך ארגז שתילה ולהעבירם לעציץ כאשר הרקמה מראה סימנים של גידול ומערכת שורשים מבוססת. בדרך זו, תוכלו לבחור את השתילים החזקים והטובים כדי להעביר לעציץ במרפסת.

כדי למנוע רקבונות, מומלץ לתת לחתך הייחור להתייבש במשך יומיים-שלושה במקום נקי, מאוורר ומוצל.

מתי להשקות?

הסוקולנטים הם צמחים בעלי עלים וגבעולים עבים ובשרניים. הם יכולים לאגור כמויות גדולות של מים, להצטמק בשעת מחסור ולהתעורר שוב כשיורדים גשמים או כשמשקים אותם. שימו לב שהשקיות תכופות מדי עלולות לגרום לעודפי מים ולריקבון שמתחיל בשורשים, לכן עדיף לייבש את השורשים בין השקיה להשקיה. איך תדעו מתי להשקות? היעזרו בקיסם עץ ונעצו אותו במצע לעומק 3-4 ס"מ. אם הקיסם ייצא יבש בעומק הזה, אפשר להשקות.

בחורף מומלץ להשקות אחת לשלושה שבועות ויותר, לפי תנאי מזג האויר. בסתיו ובאביב- פעם עד פעמיים בשבועיים ובקיץ- פעם ביומיים-שלושה.

היכן למקם אותם?

הסוקולנטים זקוקים לתאורה וקרינה ישירה של שמש במשך חצי יום . מינים רבים צעירים זקוקים להצללה רבה יותר מצמחים בוגרים. קרינה חזקה ומממושכת באזורים חמים תגרום לנזק.

איך נבחר את הצמח המתאים לנו?

יש משפחות רבות ומגוונות, ומינים וזנים רבים, חלקם זקופים ופיסוליים, חלקם משתרעים , חלקם בעלי קוצים וחלקם חלקים. כל אחד והייחודיות שלו, כל אחד והאופי שלו. לפניכם כמה דוגמאות ממשפחות שונות.

ניצנית מכבדית

ניצנית מכבדית (צילום: שושן דגן)
ניצנית מכבדית (צילום: שושן דגן)

ממשפחת הטבוריתיים, סוקולנט בעל עלים עגולים ושטוחים. שולי העלים מאדימים בחורף, ובקרינה חזקה הצבע האדום מתחזק. זקוק לחצי יום שמש, השקייה מועטה וניקוז טוב.

בעציץ גדול יתקבל מראה פיסולי במיוחד, העלים גדולים ורחבים . הצמח יכול להגיע לרוחב 40 ס"מ ולגובה של עד 60 ס"מ. ניתן למצוא סוגים שונים של ניצנית, רובם צמחים גדולים בעלי עלים גדולים ורחבים. ניצנית קטנה היא מין נוסף של ניצנית, קומפקטית בעלת עלים קטנים, ופריחה ורודה קטנה בחורף. מין זה מתאים גם הוא לעציצים.

_______________________________________________________________

סביון סרפנס

סביון מכחיל (צילום: שושן דגן)
סביון מכחיל (צילום: שושן דגן)

ממשפחת המורכבים, סוקולנט משתרע בעל עלווה גלילית מחודדת בצבע כחלחל-כסוף, זקוק לשמש מלאה או חצי יום שמש והשקייה מועטה. מומלץ לקטום כדי לקבל צימוח צפוף. את הענפים שקוטמים ניתן לשתול כייחורים בעציץ חדש.

קיימים מינים נוספים של סביונים, כחלחלים וירוקים (סביון כחלחל, סביון הימליה) המתאימים גם הם לעציצים.

_______________________________________________________________________

אלווי אמיתי

אלווי אמיתי וצורית (צילום: שושן דגן)
אלווי אמיתי וצורית (צילום: שושן דגן)

ממשפחת השושניים, סוקולנט בעל שושנת עלים זקופים, העלים בעלי צבע ירוק-אפור. הוא מצמיח הרבה ענפים צדדיים מדי שנה, ומהם ניתן להכין ייחורים. האלווי זקוק לשמש מלאה או חצי יום שמש ולהשקייה מועטה, ופורח בעמודי פריחה צהובה באביב ובתחילת הקיץ.

האלווי משמש כצמח מרפא – אלוורה. ניתן לקטום את העלה ולהניח ישירות על העור להרגעה מיידית.

קיימים מינים נוספים דוגמת אלוי קצר עלים, קטנים וקומפקטים יותר, חלקם בעלי קוצים.

_______________________________________________________________________________________

הוורתית הסירה

הוורתית (צילום: שושן דגן)
הוורתית (צילום: שושן דגן)

ממשפחת השושניים, סוקולנט בעל שושנת עלים הפורח באביב ובקיץ בפרחים קטנים ולבנים על גבעול ארוך ודקיק, ועלים עבים בצבע ירוק בהיר עם פסים שקופים בקצה. הוא זקוק לצל עם מעט שמש או צל. הוורתית מגיעה לגובה של עשרה ס"מ, ומתרחב באיטיות לגוש צפוף של שושנות עלים. הוא מתאים בעיקר לעציצים, זקוק להשקיה מועטה ולניקוז מעולה.

____________________________________________________________________________________________

שושן דגן היא מתכננת נוף, אגרונומית ובעלת הבוטיק שושנ'ס - למוצרים ייחודים לגינה.

יעל סתו היא בעלת סטודיו invivo design