הסתיו מביא איתו את ניחוחות החורף הקרבים: גשם, אדמה רטובה, מרק חם ותבשילי קדרה. אין כמו לבשל עם ירקות שזה אתה נקטפו היישר מהגינה, טריים וריחניים, ולשטוף מהם את האדמה שריח הגשם נדבק בה. כדי שגינת הירק שלנו תתמלא ותצמיח ירקות טריים, צריך להתחיל בהכנות כבר עכשיו: לזרוע את הזרעים, לחכות שינבטו, ואז להעביר לאדנית במרפסת או לערוגת הירק בגינה ולחכות לגשם.

עוד בגינה ומרפסת

>> אילו פקעות וצמחים מתאימים לחורף

>> מה הכי כדאי לשתול בסתיו

>> טיפים לגידול גינת תבלינים

מה זורעים?

ירקות שזקוקים להנבטה: חסה, סלרי (כרפס), כרוב, כרובית, ברוקולי, מנגולד, כרשה, פטרוזיליה, כוסברה, שמיר, בזליקום.

ירקות שניתן לזרוע ישירות בגינת הירק או באדנית במרפסת: לפת, סלק, צנון, צנונית, שום הגינה, בצל ירוק אפונה, תרד, פול ותפוחי אדמה.

איך מנביטים

ניתן להנביט במגוון דרכים פשוטות ויצירתיות. משך זמן הנביטה משתנה בין הירקות השונים, ונמשך לרוב בין שבוע לשלושה.

_______________________________________________________________________________________________

הנבטה בגלילי נייר טואלט

   (צילום: שושן דגן)
(צילום: שושן דגן)

1. אספו גלילי נייר טואלט וקפלו את הקצה התחתון כדי למנוע מהאדמה לצאת החוצה. אפשר גם להניח בקופסת קרטון או 'נספק' מפלסטיק עם חורי ניקוז, ואז למלא בתערובת שתילה.

2. הכינו גומה קטנה לזרע באמצעות דקר וזרעו בכל גליל זרע ירקות בעומק שמצוין על גבי האריזה. סמנו במקלות סימון ורשמו מה זרעתם כדי לא להתבלבל בהמשך. מקמו בשמש-חצי צל והקפידו להשקות מדי יום, כדי לשמור על האדמה לחה. שימו לב שלא להציף את הגלילים. וודאו שהמים מהגלילים מתנקזים.

3. המתינו בסבלנות עד שהשתילים נובטים, ומפתחים זוג עלים בנוסף לזוג העלים שהתפתחו מהפסיגים והעבירו עם גליל הנייר לאדמה בעציץ. גליל הנייר יתכלה עם הזמן.

__________________________________________________________________________

עציצים מנייר עיתון ממוחזר

  (צילום: שושן דגן)

1. גזרו פס מנייר עיתון ברוחב המכשיר ובתוספת של כ-3 ס"מ. גלגלו את נייר העיתון מסביב למכשיר העץ וקפלו את תחתית עציץ הנייר, לאחר מכן הדקו את תחתית עציץ הנייר לתושבת המכשיר מהעץ ולחצו קלות. שחררו בעדינות את העציץ שהתקבל ממכשיר העץ.

2. עכשיו, משיש בידכם עציץ קטן מנייר עיתון, מלאו בתערובת שתילה וזרעו את הזרעים לפי העומק הנדרש (בכל עציץ יש להניח זרע אחד). סמנו במקלות סימון ורשמו מה זרעתם כדי לא להתבלבל בהמשך.

3. השקו את עציצי הנייר ושימרו על אדמה לחה. מקמו בשמש-חצי צל. גם כאן, לאחר הנביטה, ניתן להעביר את עציץ הנייר עם השתיל שקיבלתם ישירות לאדנית. נייר העיתון יתכלה עם הזמן.

_________________________________________________________________________________________________

ארגז שתילה

1. ממלאים ארגז מעץ בתערובת שתילה, מסמנים בעזרת דקר גומות באדמה בהתאם לעומק השתילה המומלצים בהוראות על גבי אריזת הזרעים, ובמרווחים של כ- 3 ס"מ.

2. מכסים בתערובת שתילה. מסמנים במקלות סימון ורושמים מה זרעתם כדי לא להתבלבל בהמשך.

3. השקו והרטיבו את האדמה, והעבירו לשמש-חצי צל. חכו בסבלנות שהזרעים ינבטו. לאחר נביטת הזרעים, העבירו באמצעות כף שתילה מיוחדת בעדינות רבה את השתילים עם בית השורשים שהתפתחו לאדנית.

____________________________________________________________________________________________

שתילה במגירות פלסטיק

1. בדומה לארגז השתילה, גם כאן ממלאים מגירות פלסטיק ישנות בתערובת שתילה וזורעים בעומק המומלץ על גב האריזה, תוך הקפדה על מרווח שתילה של כ- 3 ס"מ.

2. רושמים מה זרעתם כדי לא להתבלבל בהמשך ומשקים במידה את הזרעים, כך שלא יהיו עודפי מים רבים. חשוב לשמור על אדמה לחה בלבד.

3. מעמידים את המגירות במקום עם שמש. בימים קרים במיוחד ניתן לסגור את המגירה כדי להגן על השתילים הרכים. לאחר נביטת הזרעים, העבירו באמצעות כף שתילה מיוחדת בעדינות רבה את השתילים עם בית השורשים שהתפתחו לאדנית.

______________________________________________________________________________________________________________

עקרונות לשתילה נכונה

  • ניתן לשתול באדניות עץ, עציצי בד, כיסי בד, פחיות וחביות. כאן העומק הוא הגורם החשוב. עלים ירוקים דוגמת חסה, פטרוזיליה, כוסברה, תרד, מנגולד יכולים לצמוח ולהתפתח עם מצע בגובה של 20 ס"מ בלבד. לעומתם ירקות שורש דוגמת גזר, לפת, צנון צנונית וסלק צריכים מצע עמוק יותר של 30 ס"מ לפחות כדי לאפשר לשורשים להפוך לפקעות.
  • מלאו את העציצים בתערובת שתילה. ודאו כי ישנם חורי ניקוז ליציאה של עודפי מים.
  • את השתילים הרכים שנבטו במנבטה, העבירו בזהירות לעציצים. חשוב לשתול במרווחים המומלצים על גב האריזה. הכינו גומה קטנה באמצעות כף השתילה והניחו את השתיל, כסו והדקו בעדינות. השקו את השתילים.
  • ישנם צמחים שניתן לזרוע ישירות בעציץ ללא צורך בהנבטה מוקדמת. יש להכין גומה קטנה באמצעות דקר בעומק ובמרווחים המומלצים. הניחו זרע אחד בכל גומה וכסו באדמה לפי הגובה המומלץ.
  • השקו במידת הצורך, ושימרו על קרקע לחה בין הגשמים, ועל ניקוז טוב של מים. הצטברות של מים בעציץ יכולה לגרום לרקבון של הצמחים.
  • לאחר הנביטה והשתילה, לאחר שהצמחים גדלו, דללו במידה וצמח יותר משתיל אחד בכל גומה. הקפידו לבחור להשאיר את השתיל החזק והמפותח יותר.
  • המתינו בסבלנות עד אשר יצמחו הגבעולים והעלים ויבשילו הירקות. חלקם יהיו מוכנים לקטיף מהר מאד דוגמת הפטרוזיליה, הכוסברה והשמיר. לאחר שהשתיל גדל והצמיח מספר רב של גבעולים, ניתן לקטוף ולהשתמש למאכל ותיבול. גיזום הגבעולים יעודד צימוח נוסף לכל אורך עונת הגידול.

____________________________________________________________________________________

מתי השתילים יצמחו?

  • במהלך החודשים פברואר עד מרץ יבשילו: צנונית, עלי מנגולד, חסה, כרוב, כרובית.
  • במהלך החודשים מרץ עד מאי יבשילו: ברוקולי, גזר, לפת, קולרבי.
  • במהלך החודשים אפריל עד מאי יבשילו: בזליקום, שום.

_____________________________________________________________________________________________________

שותלים ברוקולי

  • עומק זריעה: 50 מ"מ.
  • משך זמן הנביטה: שבוע עד שבועיים וחצי.
  • מרווחי שתילה: 30-40 ס”מ

את ניצני הפרחים, ניתן להתחיל לאכול כשלושה עד ארבעה חודשים אחרי השתילה. במרכז הצמח מתפתח ראש ירוק ובו ניצני הפרחים שאותו אוכלים. הראש הירוק גדל עד לקוטר של כ-10 ס"מ, ואם לא תקטפו בשלב הזה את הראש, תהליך הפריחה יתחיל והברוקולי יאבד מטעמו העדין ויהפוך לחריף יותר. אל תחששו לקטוף את ניצני הפרחים למאכל - ככל שתקטפו יותר כך יתפתחו עוד ניצני פריחה.

מומלץ לשתול מספר מחזורים, בהפרש של חודש בינהם, כדי שתוכלו ליהנות מהברוקולי למשך זמן.

_______________________________________________________________________________

שותלים שום

  • עומק שתילה: 5 ס"מ.
  • מרווחי שתילה: 10 ס"מ.
  • זמן הנביטה: שלושה שבועות-חודש.
  • משך גידול: 3-4 חודשים.

קונים שום ישראלי בעל צורה של טיפה, מפרקים את פקעת השום לשיניים בודדות. מכל שן של שום תתפתח פקעת השום המלאה (ראש שום מושלם) באביב. טומנים כל שן של שום באדמה עם הקצה כלפי מעלה. שומרים על הקרקע לחה, עד לנביטה.

באביב עם הפריחה חומרי האגירה ימלאו את הפקעת, עד שנקבל ראש שום מלא. במשך כל התקופה הזו אפשר להשתמש מעלי השום הירוקים, ללא הוצאת הפקעת מן האדמה. רק בתום הפריחה, אפשר להוציא את הפקעות ותלות לייבוש במקום מוצל ויבש.

_____________________________________________________________________________________________________

שותלים חסה

  • עומק שתילה: 30-50 מ"מ.
  • מרווחי שתילה: 25 ס"מ.
  • זמן הנביטה: שבוע –לשבועיים.
  • זנים: ערבית, מסולסלת, מסולסלת אדומה, אמריקאית (חסה ראש).

אפשר להתחיל לקטוף ולאכול את העלים החיצוניים מהחסה כבר בשלבים המוקדמים (חודש-חודש וחצי), כל פעם כמה מכל צמח. הקטיף יעודד צמיחה של עלים חדשים מהמרכז במשך כל חודשי הגידול. בתחילת האביב החסה פורחת, אז ניתן לראות שהיא מאריכה את הגבעול המרכזי וצומחת במהירות כלפי מעלה בשלב זה העלים הופכים מרים ואינם טעימים למאכל.

אם תתנו לצמח לפרוח ולייצר זרעים תוכלו ללקט ולאסוף לעונה הבאה.

_____________________________________________________________________________________________________

שותלים תפוחי אדמה

עומק שתילה: 15 ס"מ.

זמן הנביטה: שלושה שבועות.

ניתן לגדל תפוחי אדמה בעציצים, חביות ובפחיות בקלות. ניתן לקבל כעשרה תפוחי אדמה כשלושה חודשים לאחר שהטמנתם את הפקעת.

ישנם זנים רבים של תפוחי אדמה, בחרו זן אהוב והצניעו פקעת בעלת "עיניים" לתוך אדמת העציץ, או מקטע קטן של תפוחי אדמה שיש בו שתי 'עיניים'. לפני שטומנים באדמה יש צורך לייבש את המקטע למשך כמה שעות על גבי נייר סופג כדי למנוע רקבון.

מקמו את העציץ בשמש, דאגו לטמון את הפקעות בעציץ שעומקו כ- 30 ס"מ לפחות, ככל שהעציץ יהיה עמוק יותר תוכלו לקבל יותר תפוחי אדמה. ככל שהעציץ גבוה יותר, כך הצמח יפתח שורשים בכל היקפו ובכל גובה העציץ, מהשורשים מתפתחים תפוחי האדמה.

תפוחי אדמה ינבטו לאחר כשלושה שבועות, יפרחו לאחר שישה שבועות וניתן יהיה לאסוף אותם לאחר כ-12 שבועות. לאחר שהצמח מתנוון, ניתן להוציא את תפוחי אדמה מהעציץ. לא חייבים להוציא את כולם ביחד, ניתן להשאירם באדמה עד לשימוש והם יישמרו.

  • שושן דגן היא מתכננת נוף, אגרונומית ובעלת הבוטיק שושנ'ס - למוצרים ייחודים לגינה.