אתמול קבעתי פגישה עם חשמלאי בדירה. על שמעון החשמלאי המליץ לי שי, חבר טוב, ששמעון עשה אצלו עבודה. קבענו פגישה בה יבוא לראות את הדירה ואת המשימות שעליו לבצע, וכמובן שייתן לי הצעת מחיר של "חברים". לפגישה עצמה, שהתקיימה היום, דאגתי להופיע במיטב מחלצותיי: בגדי עבודה. השתדלתי להיראות עסוק כמה שיותר בשיפוץ הדירה. כמו בקניות בחנות של "חיים", כשנפגשים עם בעל מקצוע, כדאי להיראות כמה שיותר מקצועי, ועדיף לברר קצת מחירים מראש דרך חברים ובאינטרנט.

בחשמל, כמו בפרסומת של "שקע" ו"תקע", קוראים יקרים, לא מאלתרים ולא משחקים. לא מטפסים על עמודי חשמל ולא עושים ניסויים. חשוב לדעת כי על פי חוק, היחיד שמורשה לגעת בחשמל הוא חשמלאי מורשה. גם אם מדובר בחיבור של שני חוטים והעבודה נראית פשוטה, טעות הכי קטנה עשויה לגרום לנזק בלתי הפיך, ומעבר לכך, לעלות בחיי אדם. גם אם התקנתם שקע בדירה ולאחר מספר שנים התחלפו בה הדיירים, וכתוצאה מאלתור שעשיתם, אפילו שהוא נעשה בעבר, נגרם נזק או חלילה נפצע אדם, האחריות היא עליכם. לכן "שקע" ו"תקע" יקרים, עם חשמל לא משחקים. פתחו את הכיס והדלת בפני חשמלאי.

לפני פגישה עם איש מקצוע, עליכם להחליט מראש מהן העבודות אותן תרצו שייבצע, אך גם לבוא עם ראש פתוח ולקבל את חוות דעתו המקצועית לגבי עבודות מסוימות ורכיבים שיש להחליף. אין זו בושה לבדוק אותו לאחר מכן, ולבצע השוואת מחירים. כמובן שעדיף להביא איש מקצוע שכבר ראיתם עבודות קודמות שלו. לדוגמה, התקנת שקעים של חשמלאי בקרמיקה במטבח עשויה להיות מורכבת, ובמידה והחשמלאי אינו מקצועי הוא עשוי לגרום נזק ולשבור חלקי קרמיקה שלעולם לא תוכלו לשחזר. לפני שנתיים התקינו מזגן בדירה אליה נכנסתי. את העבודה ביצע ככל הנראה איש מקצוע "אמיתי", שכמות האלתורים שעשה במהלך ההתקנה, עלו לי במהלך הכניסה לדירה בתיקון של קרוב לאלף שקל. את חיבור החשמל עשה עם מוליכים בעובי אחד וחצי מ"מ, שאינם מתאימים ועשויים היו לגרום לשריפה של המזגן, במקום להשתמש בחוטים של שניים וחצי מ"מ תקניים. את מנוע המזגן התקין כשהוא מסתיר חצי מחלון הסלון, ואת צנרת המזגן התקין חשופה ומכוערת לאורך הקיר, במקום לחצוב אותה בתוכו. לפחות לא הוסיף חטא על פשע, ואת הצנרת התקין בזווית, מכוערת אמנם, אך לא פגע במזגן, מכיוון שהמים התנקזו ממנו כמו שצריך. על חוכמות אלו אפרט בהמשך כשאציג כיצד אתקן זאת, אך בינתיים דוגמה זו באה להציג עד כמה חשוב לוודא מה איש המקצוע מתכנן לבצע במהלך העבודה, ולברר מהן האופציות השונות לביצועה.

חוסכים: קונים לבד, עובדים ביחד

במסגרת קביעת תוכנית העבודה עם איש המקצוע, הפרידו בין עלות מחיר העבודה לעלות החומרים בהם ישתמש. לעיתים קרובות תופתעו לגלות, שרווח גדול מאוד אותו בעל מקצוע עושה על החומרים, ואולי ישתלם לכם לקנות את החומרים בעצמכם ולשלם לו רק על העבודה. דבר זה נהוג ויכול לחסוך לכם כסף רב. דרך נוספת להוזלת עלויות היא לקחת משימות מעבודתו שאתם יכולים לבצע בעצמכם. לדוגמה, חציבת צינור בקיר היא עבודה שרוב בעלי המקצוע לוקחים עליה כשבעים שקל למטר. זוהי משימה שבקלות תוכלו לבצע בעצמכם ולאחר מכן לתת לבעל המקצוע להתקין את הצינור בתוך התעלה שיצרתם. כך בפריסת צינור של שלושה מטרים בקיר, חסכתם בקלות מאתיים ועשרה שקלים לפני מע"מ.

חשוב לקבוע עם בעל המקצוע מסגרת זמנים שמקובלת על שניכם. אני רואה לנכון להזכיר את חוק הטכנאים, שמגביל את הזמן בו תאלצו לחכות לטכנאי בביתכם. כאשר טכנאי לא יגיע בזמן לתת שירות, ואיחורו יהיה בלתי סביר, תחויב החברה מעניקת השירות לתת פיצוי כספי ללקוח. לא קיימת יותר הסיטואציה בה אתם קובעים עם איש מקצוע בשעה מסוימת והוא מאחר, ולכם אין כל יכולת לומר לו דבר מלבד להתמרמר על הספה בבית. מסגרת הזמנים צריכה גם לכלול את משך הזמן שייקח לו לבצע עבודה מסוימת. נטייה של בעלי מקצוע רבים היא לרצות את הלקוח ולהתחייב ללוחות זמנים שהלקוח דורש, אך בפועל פעמים רבות העבודה נמשכת זמן רב יותר. לכן עליכם לוודא כי הזמן אליו התחייב הוא באמת משך הזמן שתיקח העבודה בפועל.

כשאנו ניגשים לשיפוץ, חשוב לנהוג בצניעות, ולא לגשת לעבודות שמעבר ליכולתנו המקצועית ולכלים שביכולתנו להשיג. ברור שחשמל ומיזוג לא ביכולתנו, אך מה בדבר אינסטלציה? ובכן, ישנן לא מעט עבודות אינסטלציה שביכולתנו לעשות בעצמנו, אך שוב, על כל אחד להכיר ביכולותיו האישיות ולהבין כי לעיתים התקנת ברז במטבח בצורה לא נכונה עלולה לעלות בנזילה ורטיבות שייגרמו לנזק הגדול מהתועלת.

לסיכום, מי הם בעלי המקצוע שיכנסו אליכם לבית היא שאלה רחבה. כישרוניים ככל שתהיו, ישנם מספר בעלי מקצוע שתהיו חייבים להכניס לביתכם. השאיפה שלי היא לנסות דברים חדשים וללמוד כל הזמן לעשות דברים בעצמי, אחרת כנראה לא היינו נפגשים. יחד עם זאת, יש דברים שהחוק לא מאפשר דוגמת החשמל ויש תחומים בהם אין לנו את ההשכלה המתאימה והמכשירים המתאימים לעבודה, לדוגמה קירור. בנוסף לכל אלה, לפעמים כדאי להוריד את האף ולהביא נגר שיחליף ציפויי פורמייקה לארונות המטבח כי יש לו כלים בבית המלאכה שיביאו לתוצאות טובות משלכם, למרות שחסרה לו בדרך כלל לפחות אצבע אחת חיונית ביד, מתאונת עבודה מצערת ועקובה מדם.

קצר ולעניין

• יש לבחור את בעלי המקצוע לאחר השוואת מחירים ובירור באינטרנט – לחצו כאן לצפייה באינדקס בעלי מקצוע ואינדקס חנויות.

• לפגישה עם בעל מקצוע יש להגיע מגובשים עם דרישות והבנה בעלות העבודה.

• כדאי לראות עבודות קודמות של איש המקצוע על מנת לעמוד על איכות העבודה.

• בהפרדה בין מחיר העבודה לעלות חומרי הגלם, לעיתים תגלו שעדיף לכם לקנות את חומרי הגלם בעצמכם ולשלם לבעל מקצוע על העבודה בלבד.

• מתוך המשימות שלשמן הבאתם את איש המקצוע, הפרידו את המשימות שאתם מסוגלים לבצע ובכך תחסכו עלויות.

• חשוב לקבוע מסגרת זמנים לעבודה, המקובלת על שני הצדדים ושניהם מסוגלים לעמוד בה.

• צניעות והכרה ביכולות האישיות שלכם יסייעו לכם להבין איזה בעלי מקצוע עליכם להכניס הביתה.

• בחשמל כמו בפרסומת של "שקע" ו"תקע", לא מאלתרים ולא משחקים.

________________________________________

HomeAid - יוצרים, חוסכים, נהנים