לפני כשנתיים תפרה נירה אדם מקיבוץ כפר סאלד, יחד עם אימה הדסה, שתי שמיכות טלאים מבד אהוב במיוחד. שמיכה אחת "נסעה לחו"ל", לאחר שחבר משק קנה אותה לנכדו שגר בארצות הברית. מהשמיכה השנייה נירה עדיין לא נפרדה "היא מאוד-מאוד יפה ולכן קשה לי למכור אותה ולהפרד ממנה", היא מספרת.

מלאכות היד השונות (תפירה, רקמה, סריגה, קרושה) עוברות במשפחתה של נירה מאם לבת. סבתה, חנה אמיתי ז"ל, שהייתה ממקימי יסוד המעלה, לימדה את אימה הדסה, והיא העבירה את הידע לנירה.

חומרים: בדים 100% כותנה, שתי שכבות מילוי אורלון "כדי שתהיה לילד שמיכה עבה וחמה", גב מכותנה. השמיכה תפורה ברובה מכונה. ביד הוסיפה נירה אפליקציות מבדי כותנה, ויחד עם אימה רקמה על השמיכה בעבודת יד.

מידות: נירה אומרת שהשמיכה לא כל כך קטנה "משהו כמו 1.00X1.20 מטר". השמיכה עשויה תשעה ריבועים, מידות כל ריבוע 30X30 ס"מ.

דוגמה: השמיכות התחילו מ"שני יארד של בד עם המון ציורי דובים", אשר נקנה בעת ביקור אצל הבת בארצות הברית. כשחזרה לארץ בחרה נירה את הדובי המועדף עליה, הגדילה אותו במכונת צילום, ויצרה דובי זהה מבדי כותנה, בטכניקה של אפליקציה. את הדובי רקמה ביד אמה של נירה לריבועי בד חלק. כשסיימה אמה לרקום, חיברה נירה בקפידה בין ריבועי בד הדובים לריבועי הבד עם האפליקציה, הוסיפה סרט, קשרה קשירות בכל מפגש והוסיפה בד חלק מאחור.

צבעים: בשמיכה צבעים רבים בגלל צבעוניות הבד עצמו. את יתר הצבעים בחרה לפי גווני הדובים ויצאה שמיכה פסטלית, כך שלמרות הצבעים הרבים השמיכה "לא רועשת", לדבריה של נירה.

זמן עבודה: נירה אומרת שהיא ואמה עבדו שעות רבות על הכנת השמיכה, במשך כשלושה שבועות.

אני תוהה האם עבודות הרקמה של אמה, כיום בת 85, הן שלקחו את מירב הזמן? "לא", אומרת נירה בנחרצות "אימא שלי מאוד זריזה".

עוד: בעבודות טלאים נתקלה נירה לפני כחמש-עשרה שנה בתערוכה בתל-חי. "אלה היו שנים שהאומניות פרחו שם", היא נזכרת. היא למדה במשך שלוש שנים אצל שולה ליס, והמשיכה ולמדה ביגוד בטלאים בשנקר. לפרנסתה עבדה בעבר בעבודות-יד עם פנסיונרים, וכיום היא עובדת עם פגועי נפש בקרית שמונה. נירה מספרת שעכשיו הם יוצרים כיסוי לחימום פיתות במיקרוגל "קיבלתי סרטים במתנה מבית-חרושת ואנחנו אורגים ותופרים מהם את הכיסוי, כך שהעטיפה סופחת את הלחות. זה משהו משגע", היא מתארת.

תקריב על אפלקציית הדובי (צילום: חגי פואנקינוס  )
תקריב על אפלקציית הדובי (צילום: חגי פואנקינוס )

כתבות נוספות בסדרה: