האם הייתם משפצים את הבית או אפילו קונים מטבח חדש בלי לתכנן מראש? כנראה שהתשובה היא לא. ולמרות זאת, כל כך הרבה אנשים מוכנים להוציא אלפי שקלים בהקמת גינה, ואחר כך עוד אלפי שקלים בתחזוקה, אבל מהססים להחליט על הוצאה צנועה הרבה יותר בעבור תכנון מקצועי מוקדם של הגינה.

גינה איננה סתם אוסף של צמחים יפים שמצאתם במשתלה ושילבתם בהרמוניה. אלמנט הזמן בגן הינו מכריע. הרי הצמחים אינם דוממים: יש לקנות, לשתול, להשקות. הזמן עובר ולפעמים הצמח הקטן והחמוד בגובה 60 ס"מ שאנחנו כל כך אוהבים, גדל לממדי-ענק ומרים את יסודות הבית. לפעמים צמח משתלט על הגינה האומללה, ואין ברירה אלא לעשות הכל מהתחלה. הייתי בשבוע שעבר בפגישת ייעוץ אצל יוצא מושב, אדם חרוץ ומעורר השראה שגר היום בדירת גן בלב העיר. הבחור הנהדר הזה שתל בחמש השנים האחרונות כ-18 עצי פרי בגינה של 40 מ"ר. יש לו שם שקד ושסק וכמה סוגי שזיפים ותות ותאנה וחמישה עצי הדר - מה לא. הוא משוגע על כל אחד מהם ואוהב אותם. בפינה, בצד, הוא מגדל מהם שתילים נוספים, ולא נראה לי שהפריע לו כשאמרתי שיש לו עצים בכמות שמספיקה לדונם. הוא חיפש זן של דשא שיכול לגדול בצל שהעצים התחילו לעשות. להערכתי, בעוד כמה שנים הוא יקרא לי שוב ויחפש דשא שגדל בחושך. או מישהו שיוריד לו את העצים.

בתכנון גינה קיימות מיליון מלכודות כאלו ואחרות. יש המון טעויות שלא דמיינתם שיכולות לקרות, ועוד מיליון שאף אחד עדיין לא יודע על קיומן. כשמקימים גינה אנחנו יוצרים פינה בטבע, ולטבע דרכים משלו. אומנם אי אפשר לנצח אותם, אבל אפשר ללמוד אותם ולנסות להפעיל אותם לטובתנו.

1. תמיד נתחיל מהחזון. רגע לפני שהמשאיות פורקות לכם אדמה ודשא בחצר, שבו רגע בנחת עם דף ועיפרון ונסו לדמיין לעצמכם מה אתם רוצים: פינה לשבת, מחבוא מהמולת היום, מקום משחק לילדים, פרחים, ורדים, מלונה לכלב, ספסל, כניסה המתמזגת עם הבית, עצים של פרי וערוגות תבלין. רשמו לכם, שרבטו, צבעו והתענגו על כל שנייה. זהו שלב החלומות- הכל בו אפשרי.

2. בשלב שני, אני ממליץ ומפציר מכל הלב - שבו עם בעל מקצוע אמיתי, כזה שיודע לתכנן. זה לא חייב להיות דווקא אדריכל יקר, אם הגינה לא ענקית או מסובכת. מתכנן גינות טוב עם המלצות (מדובר בדרך כלל בגננים עם ניסיון טוב בהקמת גינות) יכול להכין לכם תוכנית טובה; אם אתם בונים בית חדש או משפצים, שתפו אותו בתהליך עוד מהשלבים המוקדמים. תכנון נכון אולי יוסיף לכם קצת בעלויות הראשוניות, אבל זה באמת שווה את זה. אתם גם נהנים מגינה איכותית, וגם חוסכים לעצמכם כסף וצרות מהגינה בשנים הבאות. שתפו את המתכנן בכל הרצונות שרשמתם לכם קודם, אבל קחו בחשבון שלא הכל אפשרי ולא הכל כדאי.

לדוגמה: יש עצים שהם גדולים מדי בהגדרה; יש צמחים שלא יצליחו בתנאים של הגינה המיוחדת שלכם; יש בעיה של מים במדינה, אז כדאי להתחשב במחירי המים הגבוהים ולהשתדל לשתול צמחים חסכניים - ועוד המון סיבות. בקיצור, זה לא משחק ילדים, אלא החלטות שישפיעו על איכות חייכם בעתיד ואפילו על מחיר הנכס שלכם, ואני לא מגזים.

3. הגענו לשלב המעשה. ראשית, יש לדאוג שתהיה תשתית טובה. אלו היסודות שעליהם מושתתת הצלחה, פה אי אפשר להתפשר. סיימתם לבנות או לשפץ את הבית - ודאו ביצוע ניקיון יסודי של כל פסולת הבניין. קבלנים רבים ישאירו את הפסולת העדינה מפוזרת בשטח וישפכו עליה אדמה. אל תתנו לזה לקרות, ואם זה כבר קרה, אל תהססו לרוקן מחדש את כל שטח הגינה, לפנות את כל הפסולת (שאריות בטון יהרסו לכם בעתיד את הצמחים) ומלאו בחזרה באדמה טובה.


אדמה טובה איננה סתם אדמה בעלת צבע חום יפה. בדיקת מעבדה לקרקע היא דבר פשוט ולא יקר, ובהחלט שווה את המאמץ. עשו אותה לפני שהכנסתם את האדמה לשטח. זבלו היטב את הקרקע בקומפוסט או בהומוס איכותי בלבד. אם יש לכם זמן, בצעו טיפול מונע עשבייה - זהו תהליך שלוקח שישה שבועות בערך, וחוסך כאבי גב רבים בהמשך. התקינו מערכת השקייה חסכונית, טובה ומדויקת על-פי תכנון הצמחייה.

4. ולסיום, שתלו בהנאה. זכרו, השתילים לא חייבים להיות גדולים ומרשימים מיום ההקמה (אם אתם צריכים להצטמצם) ,מה שחשוב הוא להקפיד על בחירת צמחים בריאים. בימים הראשונים אל תחסכו במים. המים סוגרים את האדמה על השורשים של הצמחים ובכך תורמים לא רק להשקיה, אלא גם לביסוס השתילים הרכים בקרקע.

5. לטפל בגינה.

לסיכום, אם כן, יש חמישה כללי אצבע להקמת גינת חלום:

1.חזון.

2.תכנון מקצועי.

3. הכנת תשתית (אדמה טובה שווה את ערכה בזהב - כך גם מערכת השקיה).

4. שתילת שתילים בריאים בלבד, השקיה!

5. אחזקה מקצועית ושוטפת.

אה, כמעט שכחתי... תיהנו.