ברגע הראשון הכיסאות של המעצב הבריטי גאווין מונרו (Gavin Munro) עוררו בי סלידה. הם נראו לי כמו מוטציה של הטבע. כשהבנתי שמה שאני רואה הוא עץ שגידלו אותו בצורה של כיסא הרגשתי חמלה. מאוחר יותר, כשהתוודעתי לסיפור ולהקשרים שמאחוריו, הרחיבה ההתפעלות את לבי.

הרהיטים הבוטניים של מונרו כוללים גם מנורות, שולחנות, מראות וספריות. הוא בוגר לימודי אמנות ועיצוב רהיטים, שעבד כמתמחה אצל נגר אומן. שנים עסק בנגרות אקולוגית, עד שהגיע לרעיון יוצא הדופן שבו שילב בין גידול העץ ועיצוב הרהיט, כדי להפוך אותם לתהליך אורגני אחד. הנה גאווין לצד אחת המנורות בפרויקט, שנקרא Full Grown:

Gavin-&-The-Lamp

זה יכול להישמע אכזרי, אבל לטענת גאווין, התהליך דווקא מתחשב יותר בסביבה: במקום לגדל עצים לצרכים תעשייתיים במשך עשרות שנים, לכרות אותם, לשנע אותם למנסרה, לחתוך אותם לחתיכות קטנות יותר ולאחר מכן לחבר אותם לכיסא - הוא פשוט החליט לגדל אותם סביב תבניות, ולחסוך את השלבים שבדרך.

Fg_nearly_chair_LANDSCAPE IMG_4167

מגדלים רהיטים מ-3000 עצים, על 10 דונמים

בשדה הכיסאות של גאווין נטועים 3,000 עצים

כל כיסא עשוי מכמה שתילים בודדים, שגדלים כשענפיהם מוצמדים לתבנית פלסטיק בצורת כיסא הפוך. כשהם מקיפים את התבנית חותכים את הענפים, מייבשים ומשייפים אותם כדי שיהיה נעים לשבת. תוצאה הסופית היא, בפשטות, כיסא עץ. בין ארבע לשמונה שנים נדרשות כדי לגדל כיסא כזה, וכאן תוכלו לראות מעט מהתהליך:

Fg_furniture_field_in_production_2013

כל מה שנדרש ליצירת הכיסא הם שמש, מים, אדמה, אוויר, תבניות מפלסטיק ממוחזר והרבה סבלנות

ככל שהעץ חתוך לחתיכות קטנות יותר טיב החומר נחלש, וככל שיש בו חיבורים רבים יותר, הוא חלש מבחינה קונסטרוקטיבית. לעומת זאת, כשהכיסא עשוי מגזע העץ עצמו, שלם - הוא חזק יותר, ויכול להאריך חיים מאות שנים. בנוסף, תעשיית הנגרות שאנו מכירים עושה שימוש ביערות ייעודיים. יערות מסוג זה בדרך כלל גדלים בצורה שמזהמת את מי התהום, ולאחר כריתתם תורמים לתהליכים שמפרים את מאזן האקלים והסביבה, כמו מידבור. כשמביאים את כל אלו בחשבון, המאמץ המושקע בגידול עץ לכיסא מובן יותר.

IMG_0058_2

זה יהיה גוף תאורה

לאחר שהכיסא מוכן והענפים נחתכים, מניח מונרו לעץ להמשיך לגדול בצורה אורגנית. לדעתו זהו תהליך אלגנטי, שמשתף פעולה עם הטבע, ולא פועל נגדו.

Fg_gavin_in_halo-632x1024

מונרו בילדותו, נתון בתוך סד שתמך בצוואר שלו

גם הסיפור האישי של מונרו תורם להבנת הפרויקט. הרעיון של עץ-כיסא נבט בו, בצורה בלתי מודעת, בגיל 8. הוא גילה בגינת ביתו עץ בנוסאי בצורת כיסא, והדימוי נצרב בתודעתו. בשנות ילדותו נאלץ לעבור ניתוחים ליישור עמוד השידרה שלו, והיה נתון תקופות ממושכות בתוך סד. הוא מספר שנדרש לשבת ללא תזוזה, וחווה שעות של התבוננות כשדימוי עץ הבונסאי מלווה את מחשבותיו. אז למד מהי סבלנות, וגם כאן ניטע הזרע לפרויקט. בדיעבד, חבר הסב את תשומת ליבו לכך שהזמן שבו שהה בסד, והסבלנות שנדרשה לכך, דומים לזמן שנדרש כדי לגדל כיסא.

original-corner

הרהיט הראשון שיצר מונרו, מחתיכות עץ שנמשו מהים

sf-collection

עוד עבודות מוקדמות. חתיכות העץ שובצו יחד, וכאן נפל האסימון שאפשר לגדל עץ לתוך צורה מוכתבת מראש

הזרע השלישי נבט כשבנה רהיטים מחתיכות עץ שנמשו מהים. הוא חתך את החתיכות הקטנות יותר ושיבץ אותן לפי צורתה של החתיכה הגדולה יותר. כאן אפשר לראות את מוטיב החוליות המחברות את עמוד השדרה. זה היה הרגע שבו נפל למונרו האסימון, והא הבין שבאותה צורה אפשר לגרום לעץ לגדול לצורה מוכתבת מראש.

  (באדיבות Gavin Munro)

בהרצאת טד שבה הסביר את הפרויקט סיפר מונרו שכבר גידלו עצים לצורת רהיט בעבר. הפעם הראשונה הייתה ב-1904, והתהליך ארך 11 שנה. בפעם השנייה עשה זאת ד"ר כריס קאטל (Chris Cattle), שחיפש דרכים לייצר רהיטים בפחות אנרגיה. ספר נוסף שליווה את מונרו הוא של הצמד Peter Cook and Becky North.

lamp-1-long-below

מונרו ושותפיו לפרויקט נמצאים בימים אלו בקשר עם כמה גלריות. הבציר הראשון של המנורות צפוי להיות מוכן באביב 2016, בציר הכיסאות באמצע 2017, וכבר נשארו מעט מאוד יחידות להזמנה.

מחירם רחוק מלהיות זול: לפי ה"דיילי מייל", מחיר של כיסא בהזמנה מוקדמת הוא 2,500 פאונד, ושל גוף תאורה בין 1,000 ל-1,500 פאונד. המעוניינים מוזמנים לכאן.