מאת ענת ציגלמן

תערוכת הבוגרים של HIT המכון הטכנולוגי חולון כמעט ולא התקיימה השנה בגלל הקיצוצים בתקציב בית הספר. ברגע האחרון הוחלט להעמידה בכל זאת, ולמרות מגבלות הזמן והתקציב זוהי תערוכה יפה שנאצרה היטב, ובמחלקה לעיצוב תעשייתי מוצגות עבודות ברמה גבוהה. תענוג להסתובב. בחרנו לפתוח בשלוש עבודות שמפשטות ומציעות פרשנות לשלושה פריטים שמלווים את האדם זמן רב: הדחליל, סוס הנדנדה והאורלוגין.

כה שונה - וכה ברור

כשאומרים דחליל עולה מיד בדמיון יצור מהוה, עשוי קש וסמרטוטים, חבוש כובע משומש. לא הרבה ואריאציות הוצעו למודל הקלאסי, בוודאי לא כאלה שמגיעות מעולם העיצוב התעשייתי.דנה סתרי החליטה לעצב דחליל חדש לגמרי והפכה אותו לפריט נחשק של ממש, מהוקצע ועכשווי. הוא עשוי מתכת ועץ, נע עם הרוח ובראשו כובע מתכת מנצנץ, שמיועד לסנוור ולהרתיע ציפורים. למרות שהוא כה שונה מהמקור, אי אפשר לטעות - ברור שזה דחליל.

דנה סתרי ואחד הדחלילים שלה (באדיבות HIT  מכון טכנולוגי חולון)
דנה סתרי ואחד הדחלילים שלה (באדיבות HIT מכון טכנולוגי חולון)

"במהלך המחקר גיליתי כמה דמותו של הדחליל חשובה ומייצרת אמפתיה בקרב בני אדם", היא מספרת. "בראשיתו הדחליל היה אל מיתולוגי והיחס אליו היה של כבוד ויראה. אך דמות הדחליל שליוותה את האנושות במשך אלפי שנים הולכת ומצטמצמת, למרות שיעילותו עומדת בעינה. רציתי להחיות אותו ולהחזירו אל מקומו המוכבד בחברה".

חלקי הדחליל. ניתן לייצור תעשייתי (באדיבות HIT  מכון טכנולוגי חולון)
חלקי הדחליל. ניתן לייצור תעשייתי (באדיבות HIT מכון טכנולוגי חולון)
משפחה של חמישה (באדיבות HIT  מכון טכנולוגי חולון)
משפחה של חמישה (באדיבות HIT מכון טכנולוגי חולון)

סתרי יצרה משפחה של חמישה דחלילים שונים, שכל אחד מהם מגיב אחרת לרוח - תנועה עדינה ומינורית, שמזכירה תנועה אנושית.

צפו כיצד הם זזים:

בניגוד לאופיים המסורתי, הדחלילים של סתרי ניתנים לייצור תעשייתי. היא מתכננת לעצב לו גם גרסה קטנה יותר, שתתאים למרפסות עירוניות, רואה בו מתווך בין האדם לגינות הירק, טרנד שפורח בשנים האחרונות - ומקווה שמכאן תבוא הצלחתו.

מתווך בין האדם לגינת הירק (באדיבות HIT  מכון טכנולוגי חולון)
מתווך בין האדם לגינת הירק (באדיבות HIT מכון טכנולוגי חולון)

לזקק את הדנ''א הצעצועי

לעומת הדחליל, לסוס הנדנדה הקלאסי הוצעו הרבה גרסאות מעוצבות ועדכניות. עופרי דרור לא רק פישטה את צורתו המוכרת, אלא גם הגדילה אותו לגודל שמתאים לאדם בוגר. ככזה, הוא הופך לרהיט שמתאים לסלון הבית, ולא לחדר הילדים.

עופרי דרור וסוסי הנדנדה שלה (באדיבות HIT  מכון טכנולוגי חולון)
עופרי דרור וסוסי הנדנדה שלה (באדיבות HIT מכון טכנולוגי חולון)

"לפני שהתחלתי בעבודה רציתי לזקק מה מסמל לנו האובייקט", מסבירה דרור. "למה דוקא הסוס נבחר לייצוג מכל החיות? איך נקשרו לאובייקט המגלשיים מוכרים? חקרתי את סוס העץ מראשיתו: הוא החל את דרכו כמוט שעליו סמרטוט המדמה ראש, כדי ללמד את ילדי האצולה את מלאכת האבירות והלחימה. היה עלי להבין מהו המינימום הוויזואלי שעלי לייצר כדי ליצור את החיבור הרגשי שלנו לאובייקט. למעשה, לזקק את הדנ״א הצעצועי. בעקבות כך החלתי לעשות הכלאות בין סוגי סוסי נדנדה שונים".

הצורות נקיות, החומרים מגיעים מתחום הרהיטים, והזנב הופך את הפריט לסוס נדנדה מובהק (באדיבות HIT  מכון טכנולוגי חולון)
הצורות נקיות, החומרים מגיעים מתחום הרהיטים, והזנב הופך את הפריט לסוס נדנדה מובהק (באדיבות HIT מכון טכנולוגי חולון)

דרור החליטה לעצב שני סוסי נדנדה, שבכל אחד מהם "ציטוט" ריאליסטי אחד מהפריט המקורי: זנב ורעמה. את גוף הסוסים עיצבה בצורות גיאומטריות פשוטות, מצינורות ומשטחים בגימורים נקיים. החומרים - עץ אלון, מוטות ברזל ופליז ועור - מתקשרים לפריטים מתחום הריהוט. את שיער הסוס מייצג שיער סינטטי עשוי סיבי ניילון.

באחד הבמה ניתנה לזנב, בשני לרעמה (באדיבות HIT  מכון טכנולוגי חולון)
באחד הבמה ניתנה לזנב, בשני לרעמה (באדיבות HIT מכון טכנולוגי חולון)

צליל ותנועה כחוויה של זמן

רוני שלמון בחרה באייקון אחר: האורלוגין. היא עיצבה שלושה שעונים בקווים מודרניים, נעדרים כל קישוטיות מסורתית, כשבשלושתם עשתה שימוש באותם חומרים: עץ אשה, פליז ולבד. לכל אחד מהם תנועה שונה, וכל אחד מהם מייצר צליל אחר.

קוביית עץ ומטוטלת שנעה בין שתי מצילות. הפרויקט של רוני שלמון (באדיבות HIT  מכון טכנולוגי חולון)
קוביית עץ ומטוטלת שנעה בין שתי מצילות. הפרויקט של רוני שלמון (באדיבות HIT מכון טכנולוגי חולון)

''הסדרה מחזירה את הפואטיות של שעון האורלוגין דרך התייחסות חדשה לצליל ותנועה כזמן מוחשי", מסבירה שלמון. "כל אובייקט מודד זמן דרך תנועה היוצרת צליל ייחודי שמופק פעם בשעה, ומייצר חוויה שונה לתחושת הזמן שעובר. השעונים הם הפשטה של האורלוגין וניתן לראות בכל אחד מהם תכונות צורניות וגרפיות שמתכתבות עם האייקון". כך, למשל, באחד מהם יש מטוטלת שנעה בין שתי מצילות קטנות, ובאחר כדור עץ על מוט, שכמו מכה בגונג.

כאן החיבור בין המצילות שונה - וכך גם הצליל (באדיבות HIT  מכון טכנולוגי חולון)
כאן החיבור בין המצילות שונה - וכך גם הצליל (באדיבות HIT מכון טכנולוגי חולון)
גונג, אחת לשעה (באדיבות HIT  מכון טכנולוגי חולון)
גונג, אחת לשעה (באדיבות HIT מכון טכנולוגי חולון)
  • ''סלון קיץ'', תערוכת הבוגרים של HIT המכון הטכנולוגי חולון, תהיה פתוחה לקהל הרחב עד 29 ביולי.