המעבדה לאינטראקציה במכון הטכנולוגי חולון היא מקום לא שגרתי, שבו נפגשים סטודנטים מכל המחלקות ומשתפים פעולה. סטודנטים לעיצוב, לדוגמה, יושבים עם עמיתיהם מהמחלקה להנדסה, ובמקום להיבהל אלה מאלה, עובדים יחד. כל אחד מגיע מתחום שונה, לכל אחד יש יכולות שונות ומקורות השראה, והאינטראקציה שנוצרת מובילה לתוצאות מעניינות.

פרויקט הקוביות של המעבדה לאינטראקציה - זכה להצלחה עולמית

"פרויקט הקוביות" של המעבדה לאינטראקציה. ייכלל בתוכנית של בית הספר הקיץ

בעקבות שיחה קצרה שקיימתי עם מיכל רינות, מי שהקימה את המעבדה ועומדת בראשה, יצאתי לסיור וירטואלי במה שקורה שם בשנה האחרונה. מצאתי אינסוף השראות, וגם אנשים שמקדישים את חייהם לתחום כבר שנים. אני גאה להגיד שגם אני הייתי פעם חלק מהמעבדה, כסטודנט ואחר כך כיוצר. היום נחשבת המעבדה לאחד המוסדות האקדמיים הבולטים בארץ בתחום העיצוב האינטראקטיבי, ובצדק. אתם מוזמנים לפתוח את מחברות הרעיונות שלכם ולקבל השראה.

קורס האחרון במעבדה כלל תרגיל מעניין. "כל קבוצה בחרה אובייקט מהעבר ונתנה לו תפקיד חדש", הסבירה לי רינות. "המטחנה, למשל, טחנה מלים במקום בשר, ומגהץ הפחמים צייר במקום לגהץ".

המטחנה שטוחנת מילים במקום בשר

"כל קבוצה בחרה אובייקט ונתנה לו תפקיד חדש". צילום: אור כסלו, מור בראלי ונדב חזות

פרויקט מעניין נוסף, ״עצב את העיר שלך״, נוצר על ידי ניצן חורגין, ענבל כהן וג׳וליאן גרסייה רואיז. מדובר ביצירת פלטפורמה נוחה להבעת דעה על עיצוב ערים. באבטיפוס מוצג לאנשים מקום מסוים בעיר, ודרך ציור פשוט, עם טושים על נייר, אפשר להוסיף לו רכיבים וכך להשתתף ביצירת הסביבה הציבורית. הפרויקט הסופי אמור לאפשר לכל אדם לתרום רעיונות לכל מקום. למשל, להציע להקים ספסלים על כר דשא או להציב מנורה ברחוב חשוך.

בסרטונים הבאים תוכלו לראות הצעות עיצוב שניתנו בפסטיבלים ברחבי העולם, בהם ב-״Ars Electronica" שבאוסטריה.

"אוריגמי אינטראקטיבי" הוא ערכת יצירה שנוצרה על ידי יעל ליבנה מצוות המעבדה ושמכילה חומרים שמהם ניתן להכין צפרדע או ציפור אינטראקטיביות. למרות שהערכה מיועדת לילדים, לדעתי היא מתאימה גם למבוגרים, מכיוון שתהליך הבנייה הוא פשוט מרתק. יש כמה חברות שלקחו מוצר מהסוג הזה והפכו אותו בעזרת אתר גיוס הכספים "קיקסטארטר" לעסק משגשג (רמז: כדאי לכם לנסות את זה). בקיץ שעבר הריצה המעבדה סדנאות המבוססות על הערכה, וכ-350 ילדים כבר ראו צפרדע שעיניה מוארות בנורות חשמליות ברגע שסוגרים לה את הפה.

אוריגמי אינטראקטיבי - פתוח אור כבוי, סגור אור דלוק

אוריגמי אינטראקטיבי. אור כבוי, אור דלוק

ערכת האוריגמי האינטראקטיבי - ניירות, דיו מוליך, בטריה קטנה

תכולת הערכה. לא לילדים בלבד

ב"פרויקט ציורי קופסה", שהוצג עד לאחרונה במוזיאון העיצוב בחולון, ילדים יכולים לצייר ציור כלשהו ולהניח אותו בקופסה, ומאותו רגע מתחיל קסם: הציור נשלח לעולם וירטואלי שבו הציורים הופכים לאובייקטים שקופצים, זזים ומתנגשים זה בזה. אפשר גם להציב קופסה נוספת במקום אחר, ואז המשחק מתרחב: כל הציורים מכל המקומות נכנסים לעולם משותף. הילדים מתנסים בהבנת המודעות לאחר באמצעות ציור ובאפשרות ליצור משהו פיזי ולהשליך אותו לעולם הדיגיטלי.

בתמונות ניתן לראות הורים וילדים שמשתתפים יחד בפרויקט, שנוצר על ידי דניל אומנסקי, מיכל רינות, נעמה אגסי ועירד לי מצוות המעבדה.

פרויקט ציורי קופסה - ילדים מציירים ומכניסים את העולם הפיזי לעולם הדיגיטלי אותו הם חולקים עם ילדים אחרים מסביב לעולם

"פרויקט ציורי קופסה". ילדים מציירים ומכניסים את העולם הפיזי לעולם הדיגיטלי שאותו הם חולקים עם ילדים אחרים מסביב לעולם

אם במקרה דחפת את היד לקופסה, גם היא תלך לשחק במרחב הדיגיטלי

אם במקרה דחפת את היד לקופסה, גם היא תלך לשחק במרחב הדיגיטלי

אם גם אתם רוצים להתנסות, למעבדה לאינטראקציה יש השנה "סאמר סקול", קורס קיץ, שכולל בין היתר את "פרויקט הקוביות" של המעבדה, שהוצג במוזיאון העיצוב בחולון ובאירועים שונים בחו"ל. אתם מוזמנים לקפוץ לבקר ולראות אם זה מתאים לכם.

>> לפרטים נוספים