הפוסט הזה התחיל להתגלגל בביקור האחרון שלי בלונדון לפני כמה חודשים. שם הכרתי, במקרה, את מאיה קרני (במקור מתל אביב) ובן זוגה רן אנקורי (במקור מכפר ויתקין) שלמדו בעיר אדריכלות ולפני כשש שנים פתחו בה משרד שנקרא ''סנאריו'' (Scenario Architecture). כמו לא מעט אדריכלים אחרים, גם הם מספרים שכל פרויקט מתחיל בחקירה מדוקדקת של אורח חייהם של הדיירים. כך התחיל גם פרויקט השיפוץ של בית ויקטוריאני בצפון העיר, שבו גר זוג צעיר עם ילד. התוצאה היא בית נעים ושימושי, שכל פינה בו מנוצלת היטב.

עבודת ההכנה עם הלקוחות העלתה נתון מעניין: 90% מזמנם בילו בני הבית בכ-20% משטחו - בקומת הקרקע. כלומר, המשפחה ניצלה רק חלק קטן מהבית הגדול (240 מ''ר). כדי לתקן את העיוות היה צורך בחשיבה מקורית ובפתרונות נועזים, שכללו ויתור על שטח רצפה יקר (הבית נמצא באחד האזורים היקרים בלונדון). הנה הוא מבחוץ:

החזית הוויקטוריאנית נשארה כשהייתה, אך הפנים עבר מהפך גדול. כמו ברוב הבתים שנבנו בסגנון הזה, בקומת הקרקע היה המטבח, מעליו קומה של חדרי אירוח מוארים וגדולים (שאליה היתה הכניסה הראשית לבית) ומעליה שתי קומות של חדרי שינה. לפני השיפוץ התרכזה הפעילות המשפחתית בקומת הקרקע, שבה היו מטבח, פינת משחקים, פינת משפחה ופינת אוכל - הכל בבלגן אחד גדול. הרעיון היה עכשיו להשמיש את קומת הביניים, להכניס כמה שיותר אור יום לקומת הקרקע ולחבר בין השתיים. איך? הפתרון היצירתי הוא ויתור על חלק מרצפה/תקרה שביניהן.

לבית נכנסים דרך החצר הקדמית, שכוסתה בדק עץ:

הצמחייה בחצר דורשת מעט מאוד תחזוקה, ובכל זאת מכניסה קצת טבע לסביבה העירונית.

משני צדי החצר, בצמוד לקירות הלבנים האדומות, נבנו בקווים מעוגלים ספסלים שמשמשים גם לאחסון. השילוב בין צמחים, אבן אדומה, בטון ועץ יוצר סביבה מעודנת ונעימה.

דלת הכניסה הכפולה עשויה זכוכית ונפתחת הישר לסלון. אחרי פינת הישיבה גרם מדרגות שעולה לקומת הביניים, ובהמשך מטבח ופינת האוכל, שירותי אורחים ויציאה לחצר האחורית, שמשמשת בעיקר כאיזור השירות של הבית (ראו תוכנית בהמשך). כיאה לקומת קרקע שסובלת ממחסור באור - הצבעים השולטים בהירים. נקודות צבע מייחדות כל פינה ויוצרות עניין.

הפינות המעוגלות והחומרים הפשוטים - בטון, עץ, זכוכית ואלומיניום - יוצרים תחושה נינוחה וכיפית. פרטים קטנים כמו כריות משתנים לפי ההקשר שבו הם מונחים. ליד האח הונחו כריות בצבעים שחוזרים בפסים של הכריות בפינת האוכל.

הקיר שלאורך הקומה משתנה לפי הצרכים: בכניסה הוא בנוי כספסל לצד קמין באפור-מבריק, חלק מפינת הישיבה. בהמשכו ארון קיר, מול המטבח ספסל שמשמש גם לאחסון, אחר כך שוב ארון וליד היציאה לחצר האחורית נישה למעילים ולנעליים. הנה השרטוט שלו:

למעלה: ארון הנעליים (מימין) וספסל הישיבה שלצד האח (משמאל).

למטה: שולחן האוכל הצמוד למטבח מוזז בשעת הצורך לכיוון הספסל הבנוי, כך שאפשר להושיב סביבו שמונה סועדים.

מאחורי קיר הארונות שבו שובצו התנורים נמצאת הכניסה לחדר השירותים של הקומה. מדרכי המדרגות חופו בעץ ובאלומיניום מבריק, מה שמקנה להן מראה קליל יותר.

הפתח הגדול בין הקומות משרת כמה מטרות: האור הטבעי שנכנס דרך החלונות הגדולים בקומת הביניים מגיע גם לקומת הקרקע, ומעקה הזכוכית מאפשר קשר עין בין המטבח ופינת המשחקים.

תוכנית קומת הקרקע, משמאל לימין: כניסה דרך החצר הקדמית, דלתות זכוכית שנפתחות לפינת הישיבה שמולה אח, מדרגות לקומת הביניים, מטבח עם פינת אוכל, שירותי אורחים ויציאה לחצר השירות מאחור.

בקומת הביניים פינת טלוויזיה עם פינת עבודה בנויה, ספרייה ופינת משחקים:

כאן הרצפה עשויה עץ, ושוב - שימוש בנקודות צבע במעטפת בהירה ונייטרלית. מבט מכיוון פינת המשחקים לפינת הטלוויזיה והעבודה, שאליה מובילות המדרגות מלמטה:

בזכות הפתח יש קשר עין בין החלקים השונים של הבית ואין מסדרונות צרים: בין שני חלקי הקומה מחברת ספרייה בנויה.

גם בפינת המשחקים ספסל בנוי, שמשמש גם לאחסון.

תוכנית קומת הביניים: המדרגות מקומת הקרקע מסתיימות בפינת הטלוויזיה (בהמשך הקיר שעליו נתלה המסך נמצאת הכניסה לגרם המדרגות שמוביל לקומות חדרי השינה). שולחן עבודה נבנה לצד קיר המעקה, והספרייה נמצאת במעבר לפינת המשחקים, שבה מעקה שקוף.

בקומה הראשונה חדרי הילדים וההורים:

בחדר ההורים ארון גדול בצורת האות ר', וחדר רחצה צמוד. גם כאן שילובים של צבעים בהירים, מונוכרומטיים.

לצד המיטה חלון שמשקיף למדרגות העולות מקומת הביניים, שדרכו אפשר לראות אותן ודרכו חודר אליהן אור (וילון גלילה מאפשר פרטיות בשעת הצורך).

בחדר הרחצה של ההורים כל הכלים הסניטריים בנויים בתוך צורות מעוגלות, ובמקום אריחים צופה הקיר בטיח מרוקאי בסגנון מסורתי.

חדרו של הילד מחולק לשניים, כך שיתאים לצרכים משתנים - או שישמש שני ילדים, או כחדר שינה ועבודה לנער מתבגר. אמנם חלקו פתלתל, אך הוא מלא אור:

ליד חדרי הילדים חדר רחצה. המקלחת שבו ממוקמת מתחת למדרגות, ונבנתה לה תקרת זכוכית. כך היא נראית מלמטה - ומלמעלה:

תוכנית הקומה הראשונה: מימין לגרם המדרגות חדר ההורים עם ארון בנוי, חדר רחצה ויציאה למרפסת קטנה. משמאל שני חדרי ילדים קטנים וכניסה לחדר רחצה.

הקומה האחרונה לא שונתה: הושארו בה שני חדרים לאורחים, וחדר רחצה נוסף.

כך נראות ארבע הקומות של הבית בחתך:

אל"ף בי"ת: אז מה למדנו מהבית הזה?

- שתי קומות יכולות להרוויח הרבה גם אם מוותרים על שטח רצפה.

- אם ריהוט בנוי, אז בפינות מעוגלות.

- וכמו תמיד: הפרטים הקטנים עושים את ההבדל.

ציון : 4.6 מתוך 5 במדד מצל"ח (מדד צביה ל-wow וחלושע'ס)

עיצוב: Scenario Architecture

צילום: Amy scaife