בתי-מידות ענקיים, אחוזות מופלאות, וילות רחבות-ידיים – מי לא היה רוצה להגשים חלום ולחיות במקום כזה? אך חלומות לחוד ומציאות לחוד: רובנו לא יכולים להרשות לעצמנו את החיים האלה, ומוצאים עצמנו בבתים קטנים, במיוחד אם בחרנו לגור בעיר גדולה. המחירים עולים, הצפיפות גוברת והתחזית היא שיותר ויותר בני אדם ייאלצו להתגורר בחללים קטנים.
בעזרת מאמץ קטן, אפשר לגרום לחלל קטן להיראות גדול יותר. נכון, אין בעיצוב נוסחאות פלא שמוכיחות את עצמן בכל מצב, אבל יש כללי-מפתח. אם מיישמים אותם ואפילו חלק מהם, בהתאם לנתוני החלל המסוים, אפשר ליהנות ממקום מגורים מרווח יותר שעונה על כל הדרישות השימושיות.מהם האתגרים?
כלל ראשון בעיצוב חללים קטנים הוא תכנון מדויק. "אלוהים נמצא בפרטים הקטנים" היא אמרה נכונה שבעתיים במקרה הזה. מאחר שכל בחירה עיצובית תשפיע על החלל הקטן, רצוי לא להשאיר אותה ליד המקרה. לפני שנצא לדרך, כדאי להגדיר את האתגרים שבפניהם אנחנו עומדים:
1. אי-אפשר להגדיל פיזית את החלל, אבל אפשר ליצור בו אשליה של עומק, גובה ונפח. אור יודע להגדיל חלל, ולכן נחפש דרכים להעצים את כמות האור - טבעי או מלאכותי.2. חלל שמאפשר לעין לנוע בו ללא הפרעה, ושיש בו מוקדי עניין שונים, נותן הרגשה של מרחב. לכן נמצא דרכים להימנע מעומס, ולא נוותר על נוחות ושימושיות.
3. פריטים מעניינים במיקומים מעניינים מושכים את תשומת הלב ומשכיחים את חסרונות החלל הנתון.
נמשיך בהגדרת הצרכים וסדרי העדיפויות שלנו. אילו שימושים צריכים להיות לחלל המגורים? על מה אפשר לוותר? ומה חייב להישאר? אחרי המיפוי נתמקד בנתונים של המקום: מה יתרונותיו ומה חסרונותיו? מכאן נוכל להחליט על היתרונות שצריך לחזק ועל החסרונות שצריך לטשטש. לדוגמה, אם החלל נמוך נחפש דרכים ליצור אשליה של גובה; אם נכנס מעט מדי אור לחדר, ננסה להכפיל את כמות האור ונשים דגש על תאורה מלאכותית; אם התקרה גבוהה, ננצל את כל הגובה של הקיר לאחסון ולאסתטיקה.טיפ 1: תוכנית החלוקה
מאפייני חלל הפנים הם מידותיו, מיקום קירותיו, דלתותיו וחלונותיו, והיחס ביניהם. נתונים אלה קובעים את האופי והשימושיות. חלוקה של חלל פתוח לאזורים שונים באמצעות שינויי צבע, מרקם (טקסטורה), אביזרים וטקסטיל יוצרת אשליה של שטח גדול יותר. אם שולחן האוכל ממוקם ליד המטבח, למשל, אפשר להגדיר את פינת האוכל באמצעות קיר בצבע אחר או בטקסטורה שונה.
טיפ 2: קיר זה לא קיר
קיר שלם חוסם את המבט. קירות זכוכית שקופים או חצי שקופים יוצרים מחיצה ומאפשרים, בו בזמן, מבט רחוק יותר שמעניק תחושת מרחב. כך גם קירות חלקיים שלא מגיעים עד התקרה, או כאלה שנושקים לקירות אחרים, כמו גם קירות הזזה שנפתחים ונסגרים לפי הצורך ומאפשרים להסתיר ולגלות חלקים מהחלל. אפשר להסתיר פינת עבודה מבולגנת בעזרת קיר מתקפל, או לאפשר פרטיות לפינת שינה בחלל פתוח.
טיפ 3: דלתות, חלונות, מרצפות
בחלל מגורים קטן מומלץ להשתמש בדלתות הזזה, שלא תופסות שטח רצפה בעת הפתיחה. דלתות גדולות וגבוהות יוצרות אשליה של גובה כשהן נפתחות, ודלת עם חלונות נראית קלילה יותר ולכן יוצרת עומק.
חלל מואר נראה גדול יותר, ולכן מומלץ להתקין חלונות גדולים ככל האפשר מבלי לחסום את האור שחודר דרכם. במקומות שבהם יש אפשרות "להכניס את החוץ פנימה", זו תרומה משמעותית לתחושת הרווחה והעומק. זו יכולה להיות מרפסת פתוחה שמכניסה את הנוף פנימה כמו תמונה, או ריצוף אחיד בדירה ובמרפסת שיוצר המשכיות. רצפה בהירה נוטה להתאים יותר לדירה קטנה בישראל, ואם בחרתם בצבע כהה דווקא – מוטב לבחור במרקם מבריק (עוד על מבריקים - בהמשך).
טיפ 4: ברק מוסיף המון
משטחים מבריקים יוצרים תחושת עומק. לכן, לא כדאי לפסול משטחי מטבח מבריקות וחיפויי קיר בטקסטורות מבריקות. אריחים גדולים יוצרים אשליה של גודל, וצבע מבריק מגביה את התקרה. אריחים, שטיחים וטפטים עם דוגמה של תלת-ממד יוצרים אף הם עומק ומגדילים את החלל.
טיפ 5: שימוש נכון בצבע
כדי שהעין תוכל לשוטט בחלל ללא הפרעה, כדאי להשתמש בסקאלה של צבעים מונוכרומטיים (גוונים שונים של אותו צבע). זה לא אומר שהקירות צריכים לשעמם: מומלץ ליצור נקודות צבע בעזרת אביזרים צבעוניים. לקירות רצוי לבחור בצבעים נייטראליים (בז', אפור) ובהירים, שיהיו רקע לכל מה שנכניס לחלל. אגב, פסים לאורך מגביהים חלל; פסים לרוחב מגדילים אותו.
טיפ 6: תאורה מגוונת
כמו בחלונות, כך גם בתאורה מלאכותית: כל המרבה הרי זה משובח. מומלץ להשתמש בסוגים שונים של תאורה בנקודות שונות, כדי ליצור פינות-אווירה שמשנות את אופיין בהתאם לשעות היום. שילוב של מנורות עומדות, אהילים תלויים, גופי תאורה לאורך הקירות ותאורה נסתרת מרחיבים את מגוון האפשרויות. כך אפשר להאיר נקודה מסוימת ולהחשיך נקודות אחרות, וחוזר חלילה, כדי לייצר חלל מעניין ושונה בכל פעם מחדש.
פסים של תאורת לד מתחת לרהיטים ולארונות המטבח יגרמו להם "לצוף" בחלל: אלמנט אסתטי מסקרן שמעניק גם אשליה של גודל, בזכות הרצפה שמתגלה לפתע.
טיפ 7: רהיטים חכמים
כלל ברזל 1: יש לשים לב ליחס בין גודל הרהיט לגודל החדר. רהיט גדול מדי ישתלט על החלל ויחנוק אותו, בעוד שרהיט קטן מדי עלול לפספס את המטרה. כלל ברזל 2: רהיטים רב-שימושיים הם עדיפים. מיטה עם ארגז מצעים, ספסל ישיבה שיש בו ארגז לאחסון, ספה שהיא גם מיטה, שולחן אוכל שישמש גם כשולחן עבודה, ספרייה שהיא גם מרכז מדיה, יחידת אחסון ופינת עבודה, או שולחן סלון שנפתח לשולחן אוכל. בחנויות יש מגוון רהיטים כאלה, ואם לא מוצאים את המבוקש כדאי להשקיע ולהזמין אישית, מבלי להתפשר על רהיט שלא יצדיק את מחירו במבחן התוצאה.
רהיטים ניידים מאפשרים לנצל את החלל באופן מיטבי. שולחן אוכל ושולחן עבודה על גלגלים יכולים להפוך לשולחן אירוח אחד גדול, בעוד שספה על גלגלים יכולה לזוז בקלות ולהשאיר חלל מרווח. גם ריהוט מתקפל כמו כסאות, שולחנות ואפילו מיטות יחסכו מקום בחדר. הכורח הוא אבי ההמצאה, והדחיסות מולידה הברקות עיצוביות: מתוך הצורך לפנות מקום, אביזרים יומיומיים יכולים להפוך לקישוט העיצוביים. חשבו, למשל, על כסאות מתקפלים או על אופניים שייתלו על הקיר כדי לחסוך מקום ויהפכו את הדירה למיוחדת יותר.
ככל שנראה יותר שטח-רצפה, החלל ייראה גדול יותר. מסיבה זו, רהיטים עם רגליים דקות נראים קלילים ומרחפים ואינם חונקים את החלל, וכך גם רהיטים שקופים כמו כסאות פלסטיק ושולחנות זכוכית.
נצלו את הגובה: אם התקרה גבוהה, אפשר לשקול מיטת קומותיים בחדר ילדים. בכלל, משחק בין מפלסים מאפשר לנצל יותר שטח-רצפה, ולכן אם מגביהים את פינת העבודה בחדר הילדים אפשר לייצר מקום אחסון מתחתיה.
ועוד דבר: ספסל בשולחן האוכל מאפשר להושיב עליו יותר סועדים מאשר בכיסאות בודדים.
>> עוד רהיטים מתקפלים שמאפשרים לחסוך בשטח ולארח את המשפחה המורחבת - כאן
טיפ 8: אחסון לגובה
חדר מבולגן הוא פריבילגיה בלתי אפשרית בדירה קטנה, משום שהוא מקטין משמעותית את תחושת המרחב. איך מונעים את הבלגן? דואגים לפתרונות אחסון חכמים כמו נישות, רהיטים שמשלבים יחידות אחסון, ארונות שנפתחים לשני כיוונים במקום קירות, וגם נפטרים מהנטייה לאגור חפצים מיותרים ומאווררים את הדירה מפריטים שלעולם לא משתמשים בהם (תמיד יש מי שישמח לקבל אותם). מה עוד?
יחידות אחסון לגובה כל הקיר חוסכות שטח רצפה. יחידת אחסון יכולה להיבנות בעומקים שונים: למשל, עומק התלייה של בגדים גדול יותר מעומק מדפי ספרים. חשבו על תדירות השימוש בחפצים שאתם מאחסנים: את אלה שנשלפים בתדירות יומיומית יש למקם ביחידות אחסון נגישות, ואת כל היתר אפשר למקם ביחידות גבוהות ועמוקות יותר.
הדלתות של יחידות האחסון לא חייבות להיות אחידות, אלא מחומרים ומגימורים שונים. את אשליית העומק אפשר ליצור באופן פשוט: דלתות ארונות עם ידיות שקועות או חתוכות, מדף אחד פתוח, חלון זכוכית קטן, או הדפס על תמונה עם פרספקטיבה של עומק - כל דבר שרומז שיש משהו נוסף מעבר לדלת. אם רוצים ליצור רצף אפשר "להעלים" את הארון, באמצעות צביעתו בגוון של הקיר.
טיפ 9: אביזרים ועניין
אביזרים הופכים את הדירה לבית. זה המקום ללכת בעקבות הדמיון והטעם האישי: יצירות אמנות, כריות, וילונות וכלים יוצרים נקודות צבע ועניין. מקבצי אביזרים עם מכנה משותף (צבע, חומר או טקסטורה דומה) נראים טוב יותר מאביזרים המפוזרים באקראי.
גם מראות הן אמצעי ידוע ומוכח להגדלת חלל, משום שהן מכפילות אותו, מכפילות גם את כמות האור ויוצרות עומק. אפשר לתלות אותן, לחפות בהן רהיטים, לחפות בהן קירות שלמים, או להשתמש בהן כחומר גלם לאהילים.
נהוג לחשוב שבדירה קטנה לא כדאי להתפרע עם אביזר יוצא דופן. לאו דווקא: אלמנט שמושך תשומת לב כמו תמונה גדולה ובולטת, או מקבץ תמונות על אותו קיר, הוא רעיון טוב. תמונה או טפט מסוגלים גם להעניק תחושת עומק: צילום שיש בו סצינה עם עומק, או דימויים גרפיים בתלת-ממד, או טפט בדוגמה של אשליה אופטית, או אפילו צילום ריאליסטי של חלון או דלת, כולם יכולים להוות אלמנט עיצובי נאה.
טיפ 10: וילונות ארוכים ואווריריים
וילונות אווריריים לא יעמיסו על החלל. רצוי לתלות אותם מהתקרה (ולא בגובה החלון) כדי ליצור אשליית גובה, וכדאי שיהיו רחבים יותר ממסגרת החלון כדי ליצור אשליה שהוא גדול יותר מכפי שהוא באמת.
וילונות גלילה "נעלמים" ביום, ולכן כמות האור הנכנסת דרך החלון מרבית. בערב אפשר להשתמש בהם כמסך להקרנת סרטים.
>> שלוש דוגמאות לדירות קטנות שתוכננו בחוכמה
>> ועוד דירות ובתים יוצאי דופן מהעולם בבלוג של צביה קגן