זה עשוי להישמע כמו רעיון חסר כל הגיון: להשקיע 400 אלף שקל בשיפוץ כולל של דירה שמיועדת למכירה? הדירה במרכז תל אביב, שמופיעה כאן, מוכיחה שלפעמים מדובר בהשקעה כדאית. כשבעל הדירה, שנראתה כמו הרבה דירות מוזנחות אחרות, החליט למכור אותה, העריך שמאי את שוויה ב-2.5 מיליון שקל. היא לא נמכרה. אחרי ששופצה ועוצבה מחדש היא נמכרה, במהירות, ב-3.4 מיליון שקל.

בארצות הברית קוראים לזה "הום סטייג'ינג" (Home Staging). העיקרון הוא מינימום השקעה כדי להפוך את הנכס לאטרקטיבי, לשם מקסימום רווח. שם נהוג לפנות למעצב פנים בתחילת תהליך המכירה. בישראל הרעיון מחלחל, ויש מי שעושים זאת בגלל קושי למכור, בגלל רצון לבדל את הנכס בשוק מוצף, או מתוך הבנה שבהשקעה מסוימת אפשר להרוויח הרבה יותר.

כאן לא עשו רק הום סטיילינג או החליפו את דלתות ארונות המטבח, אלא שינו את מבנה הדירה, החליפו את כל התשתיות, את הרצפה והחלונות, והתקינו מטבח וחדרי רחצה חדשים. בעל הבית קיווה למכור אותה לתושבי חוץ, ולכן הדירה גם רוהטה במלואה. שטחה 80 מ''ר, שלושה חדרים עם חדר רחצה, שירותים ומרפסת שירות. האחרונים הפכו לשני חדרי רחצה, שאחד מהם צמוד לחדר השינה הראשי (ראו תוכניות לפני ואחרי למטה).

על הפרויקט הופקדה מעצבת הפנים ענת איצקוביץ, שבחרה בסגנון בהיר ואוורירי, כדי לפנות לקהל קונים רחב. בדירה המקורית קידמה את פני הבאים מבואה חשוכה. בחלקה הימני של הדירה היו מטבח סגור עם יציאה למרפסת שירות וסלון עם יציאה למרפסת שמש. בחלקה השמאלי של הדירה היו שני חדרי שינה וביניהם חדר רחצה, שירותים ומרפסת שירות נוספת, בה בלט צינור ביוב חשוף שעבר לאורכו של כל הבניין.

רושם ראשוני, כך אומרים, נקבע בעשר השניות הראשונות של הביקור בדירה. לכן שברה איצקוביץ את הקיר שהפריד בין הסלון למטבח ויצרה חלל פתוח ומואר, שאותו צבעה בצבע הקונצנזוס לבן – כך הקירות, החלונות החדשים ורוב הרהיטים. הרצפה חופתה באריחי אבן אפורים מסוג שיי גריי, בגודל 80 על 80 ס"מ.

רוב הרהיטים לבנים (צילום: שי אפשטיין)
רוב הרהיטים לבנים (צילום: שי אפשטיין)

המטבח תוכנן בצורת האות ר'. את הקיר שנהרס החליפה קורת פלדה תומכת. כדי להסתירה הונמכה התקרה והוטמעו בה גופי תאורה ותעלות מיזוג. בנישה שנוצרה מוקם המקרר. בצלע הארוכה של המטבח הורכבו ארונות עליונים ותחתונים בלבן, זכוכית לבנה על הקיר ביניהם ומשטח העבודה עשוי קוריאן לבן עם כיור יצוק. מול המטבח הוצב שולחן אוכל מאלומיניום לבן עם משטח זכוכית ("נילסן") וסביבו כסאות לבנים בסגנון אימס ("אייטמס"). מעל השולחן נתלתה נברשת שחורה שנקנתה בדרום תל אביב.

הסלון נשאר במיקומו המקורי, ורק הורחב מעט על חשבון חדר השינה הצמוד לו. בזכות ההרחבה נוצרו שתי נישות: באחת הורכבה ספרייה שתיכננה איצקוביץ ושמשרתת את הסלון, ובשנייה הוצבה שידה שמקדמת את פני הנכנסים לדירה. מעליה נתלה ציור של נעמי ספיר דולב. לסלון בחרה איצקוביץ רהיטים מעטים ובצבעים בהירים, כדי לא לפגוע בתחושת המרחב: ספה לבנה, שני הדומים שרופדו באפור וחרדל ושולחן מאלומיניום חרוט ("קארה דיזיין"), על שטיח אפור ("כרמל שטיחים"). חריץ בתקרה מסביב לחדר, שתוכנן כדי להסתיר את מוט הווילון ופסי התאורה, מסייע ביצירת אשליה של גובה, וכך גם הווילון הלבן והארוך שממסגר את היציאה למרפסת הצופה לרחוב.

אחד מחדרי השינה, ''לפני''
אחד מחדרי השינה, ''לפני''

ו''אחרי'' (צילום: שי אפשטיין)
ו''אחרי'' (צילום: שי אפשטיין)

לחדר השינה הראשי הוצמד חדר רחצה עם מקלחון, על חשבון מרפסת השירות הישנה. החדר רוהט במיטה זוגית מרופדת באפור, ארון קיר גדול ולבן ווילונות בצבע הקיר. חדר השינה השני רוהט באופן דומה: ארון קיר עם דלתות הזזה ומיטה מרופדת שהוצמדה לקיר שנצבע כאן באפור כהה. ליד המיטות הוצבו שידות צד מצופות בזכוכית מראה.

חדר הרחצה שצמוד לחדר השינה הראשי (צילום: שי אפשטיין)
חדר הרחצה שצמוד לחדר השינה הראשי (צילום: שי אפשטיין)

מול חדר הרחצה המרכזי הורכב ארון שירות שבו הוסתרו מכונת כביסה ומייבש. שני חדרי הרחצה רוצפו בקרמיקה דמוית פרקט, והקירות חופו בלבן ובאפור ("ויה ארקדיה"). עיצוב אישי בוודאי אין כאן, אך זו לא הייתה המטרה, אלא דירה מעוצבת ונוחה, שתתאים לתושבי חוץ שרק באים לבקר בארץ. המספרים מוכיחים שהמטרה הזו הושגה.

>> ואיך הכניסו לדירה בת 66 מ''ר, שבה גרות אם ובתה החיילת, שני חדרי שינה עם חדרי רחצה צמודים?