רבים חולמים לשפץ: להחליף את המטבח הישן בחדש, לבן ומבהיק, לרכוש רהיטים חדשים שיתאימו לקירות חלקים, להוסיף טאץ' של קיר לבנים חשופות. נדמה כאילו מטבח לבן וקיר "בריקים" הפכו במחוזותינו לפקודת השעה. מי שיכול להרשות לעצמו דירה חדשה, מקבל בדרך כלל מוצר קבלני משוכפל ואחיד: שניים או שלושה חדרי שינה, מטבח וסלון קטנים וחיפוי רצפה זול. טעמם של הדיירים, זהותם והרקע שלהם לא באים לידי ביטוי. לכן, למרות ההשקעה הראשונית העצומה, משפחות רבות בוחרות להוסיף ולהשקיע בעיצוב הפנים, כדי להפוך את התוצר הקבלני לאישי יותר. >> המדריך המלא למשדרגים: כמה זה עולה וממה להיזהר את הדירה שמתוארת כאן רכשו בני זוג בשנות השלושים לחייהם במסגרת קבוצת רכישה, שהתארגנה ובנתה בניין בשכונת שפירא שבדרום תל אביב. הוא רופא, היא אשת מחשבים, הורים לפעוטה. הם קיבלו דירה סטנדרטית בשטח של כ-100 מטרים רבועים (עם מרפסת), ושכרו את שירותיו של האדריכל ערן איזנהמר. באמצעות תקציב של 150 אלף שקל, שמחציתו יועד לעבודות נגרות, הצליחו להפוך את הדירה לאישית, ובזכות הסגנון הנוסטלגי שאותו הם אוהבים היא לא נראית כמו קובייה חדשה וחסרת חיים.

לדירה, שחולקה בגרסה הקבלנית לחמישה חללים קטנים (ראו תוכניות למטה), היו שני אזורי תורפה: הכניסה והסלון. "לא הייתה כניסה לדירה, וחלל האירוח היה חנוק", מסביר איזנהמר ומעיר שהיעדר מבואה בכניסה הפך לסטנדרט קלוקל בדירות חדשות, "נכנסים ישר לסלון, למטבח ולחדרים".

מבט לכיוון המבואה ופינת הישיבה בסלון (צילום: יהונתן ה. משעל, סטיילינג צילומים: סברינה צגלה)
מבט לכיוון המבואה ופינת הישיבה בסלון (צילום: יהונתן ה. משעל, סטיילינג צילומים: סברינה צגלה)

כאפשרות ראשונה תיכנן ארון כניסה שמגדיר מבואה קטנה באמצעות ארונית ומדפים מדירה קודמת. בסופו של דבר הוחלט לבנות ארון גדול ברוחב 60 ס"מ, שיוצר מבואה מכובדת, מפריד בינה לבין המטבח ומספק פתרון אחסון נוח.

שרטוט הדירה המקורית (למעלה) ושתי אופציות להגדרת מבואה  (תכנית: אדריכל ערן איזנהמר)
שרטוט הדירה המקורית (למעלה) ושתי אופציות להגדרת מבואה (תכנית: אדריכל ערן איזנהמר)

ארונות המטבח התחתונים הושארו כפי שהיו ורק חופו בפורמייקה בגוני בננה ואגס, שמתאימים לצבעוניות של הרהיטים בסלון. על הקיר הלבן המבריק שהיה מעליהם הודבקו אריחי קרמיקה ירקרקים. דלתות הארונות העליונים הוסרו, והמדפים נצבעו בצבעים תואמים. על הקיר ממול נבנו ארונות חדשים מעץ סנדוויץ', שחופו גם הם בפורמייקה צהבהבה.

מדפים פתוחים ומראה חי וחם (צילום: יהונתן ה. משעל, סטיילינג צילומים: סברינה צגלה)
מדפים פתוחים ומראה חי וחם (צילום: יהונתן ה. משעל, סטיילינג צילומים: סברינה צגלה)
בדירה המקורית היה סלון קטן פתוח למטבח, וחדר קטן צמוד אליהם. איזנהמר ביטל את הקיר שהפריד בין הסלון לחדר והפך אותם לחלל אחד, שבו פינת ישיבה סלונית ופינת עבודה וטלוויזיה (בעתיד, אם ירצו הדיירים, יוכלו לבנות את הקיר מחדש). בין שלוש אפשרויות חיץ שהציג לדיירים – קיר בצורת האות ח', קיר קצר או פתיחות מלאה – בחרו באופציה האחרונה. רהיטים רבים בדירה נאספו במרוצת השנים: שתי ספות (ירוקה ולבנה) והכורסה הצהובה נמצאו ברחוב ושופצו. השולחן העגול נקנה בשוק הפשפשים, שולחן המחשב מחנות יד שנייה ואת השטיחים קיבלו בני הזוג מהסבא. "חיפשנו דברים שעושים לנו טוב, ובצבעים שמתאימים לנו", אומר בעל הבית. בנוסף נבנתה ספרייה חדשה מברזל, עם מדפים מסנדוויץ' ברצלונה.

חדר ההורים (צילום: יהונתן ה. משעל, סטיילינג צילומים: סברינה צגלה)
חדר ההורים (צילום: יהונתן ה. משעל, סטיילינג צילומים: סברינה צגלה)
לחדרי השינה תוכננו והוזמנו ארונות שנצבעו בלבן, עם חורים מעוגלים בקטרים שונים, שמשמשים כידיות (את כל פריטי הנגרות בדירה ביצעה נגריית סלים שבטירה). ברחבי הבית פוזרו מאווררי תקרה וגופי חימום חסכוניים ונוספו תריסים חשמליים, שלא נכללו בסטנדרט הקבלני. >> המבואות חוזרות: רונית כפיר עם כל מה שצריך לדעת כשמתכננים מבואה

>> ואיך עוצבה דירה חדשה אחרת בשכונת שפירא בדרום תל אביב?

>> לאתר של ערן איזנהמר