רבים מאיתנו אגרנים. קונים קונים קונים, לא תמיד משתמשים ולא תמיד זורקים. אבל ספרים אנחנו קונים פעם אחת, משתמשים (לרוב) פעם אחת, ואז ממש לא רוצים לזרוק. בניגוד לדברים אחרים שאנחנו קונים, כמו נעליים למשל, את הספרים שלנו אנחנו אוהבים להציג לראווה. בלי להיכנס להשוואה בין ספרים לנעליים, עבור הראשונים נתכנן ספריות יקרות ואילו את האחרונות נסתיר בקופסאות, ואפילו נחוש מעט בושה אם יש לנו, לטעמנו, קצת יותר מדי.
אבל גם בתצוגת ספרים יש הצהרות: אדם שיש לו בבית ספרים רבים הוא אדם קורא. מישהו שמוכן (ויכול) להוציא כסף על ספרים. מישהו שאוהב ספרים, אולי אפילו מלומד או חכם. לך תוכיח שקראת את כל הספרים שאתה מציג. את האפקט השגת.
משרד האדריכלים ההולנדישיפט הוריד את קירות הבית הזה ברוטרדם והחליף אותם במדפי ספרים

אבל מעבר לערך המוסף, יש בתצוגה של ספרים גם משהו פשוט יותר, ויזואלי לגמרי: מדובר באוסף. כמו כל אוסף, הוא מעיד על הטעם של בעליו, והוא שלם שגדול מסך חלקיו. בספרים הדבר נכון אף יותר, משום שלרוב הם מוצגים זה לצד זה על מדפים שיוצרים משהו מלא ואחיד, מרשים מרחוק כגוש של צבע, אבל אפשר גם להתקרב אליו ולבחון, ולחבור, ולבחור - אם מרשים.

הנה כמה טיפים לארגון וסידור אוסף הספרים שלכם בבית:

1. מקום אחר (ועיר זרה?)

חשבו היכן אתם רוצים להציג את הספרים שלכם. לפעמים זה בסלון - מאחורי הספה, במקום הטלוויזיה או לצידי החלונות. זה יכול להיות בחדר המשפחה או בחדר העבודה ואפילו בפינת האוכל. הגיוני למקם את הספרייה במקום בו נוח ורלוונטי לגשת אליה. אנשים לא מעטים מציגים מדף ספרים בחדר השירותים שלהם - גם שם יש זמן להתעמק בטקסטים.
אבל זכרו שבהתאם לגודלה - ספרייה היא גם אלמנט עיצובי מרשים ביותר.
משרד האדריכלים Platform 5 תכנן בית עם מדפים מדורגים, שמלוים את המדרגות. צילום: אלן וויליאמס.
ספרים יכולים לגרום לכם להרגיש בבית גם במקום זר, ולהרגיש עמוקים גם בבילוי שטחי: מלון הבוטיקהוטל מונטיפיורי בחר בקפידה מאות ספרים לחדרים שלו, שנותנים אווירה יוקרתית ואינטלקטואלית (מדובר באוסף מרשים של ספרי מסע, אמנות וספרות איכותית), אבל גם ביתית וחמה.

2. כמות מול איכות

התחילו במדידת הספרים שלכם. מדידת ספרים היא עניין פשוט: מדדו כמה מטר אורך ספרים יש לכם. בספרייה ברוחב 80 ס"מ עם 6 מדפים יש 4.8 מטר אורך ספרים. אם תבנו עכשיו קיר ספרים עצום ברוחב שלושה מטרים, הספרים שלכם ימלאו בקושי מדף וחצי. אם תרצו בכל זאת ליצור רושם של ספרייה מלאה - תוכלו למלא כמה מדפים בפריטים אחרים. אם אתם מתכננים מראש - תוכלו לדעת בדיוק כמה מקום להשאיר לספרים שלכם, ותוכלו לתכנן מקום ייעודי לספרייה פשוטה וזולה, כמו "בילי" השימושית של איקאה.

נישה שמיועדת לספרייה של איקאה בדירה בנורדאו. צילום: גלית דויטש

בבית הזה, בעיצוב טום הרט אדריכלים, "קיר הספרים" מפריד בין הסלון למטבח. באתר Houzz תמצאו עוד כמה קירות גבוהים של ספריות מרשימות.

3. עומק העלילה ורוחב היריעה

כמו בכל אחסון, הדבר החשוב ביותר הוא שהאחסון יתאים לחפץ הדרוש. מדפי ספרים בדרך כלל דורשים לא יותר מ-28 ס"מ עומק. אם יש לכם רהיט עמוק יותר שבו אתם משתמשים לאחסון ספרים, בעומק של 40 ס"מ, למשל, תקבלו מצב של ספרים בעומק 22 ס"מ, ועוד 18 ס"מ של אבק. או מקום להניח חפצים שיקשו על הגישה לספרים. או מקום להניח עוד ערימה של ספרים שתעלים את זו האחורית, שאליה לעולם לא תגיעו. מה שאפשר לעשות זה לגשת לספרייה כזו משני כיוונים שונים, כמו בתמונה שמעל, וכאן למטה בדירה שעיצבתי, בה כוורת ה"אקספדיט" של איקאה משמשת כחוצץ בין שני חללים, ומציגה לכל כיוון ספרים שונים.

צילום: גלית דויטש

בעומק מדויק של 28 ס"מ לא תוכלו לאחסן הרבה דברים אחרים. אם תרצו לשלב מערכת אודיו-וידאו בקיר הזה, תצטרכו למצוא פתרון למדפים עמוקים יותר: זה יכול להיות "אגף" עמוק יותר בתחתית המדפים, או ריבועים בעומקים שונים שמבצבצים ממנו - תלוי בעיצוב שתחפצו בו.

4. ספרות גבוהה / ספרות נמוכה

לפעמים מדפי ספרים נמוכים ורחבים ייראו טוב יותר מאשר מדפים גבוהים וצרים. לטעמי האישי יש משהו צנוע יותר במדפים נמוכים ולא בתצוגה ש"נופלת" עליך ומאפילה בגובהה. כך גם אפשר לנצל את המשטח העליון, להניח עליו חפצים (עוד ספרים?) ולקבל מראה פתוח יותר של החלל.
מדפים נמוכים בביתם של שני אמנים, שהוצג בדיזיין ספונג'. שווה להציץ, יש שם עוד כמה תצוגות יפות של ספרים.

5. איכות ולא כמות

ספרים לא חייבים להיות מוצגים על קירות בעלי ממדים אפיים. מספיקה כוננית אחת מגניבה להוסיף לרושם של הספרים ולהדגיש אותם. הנה כמה עיצובים מיוחדים:
את Raw Edges אתם זוכרים? אז זוג המעצבים המוכשר הזה, שבאמת ידם בכל, עיצב עבור המועצה הבריטית את "נול" הספרים הזה שנקרא Bloom - משחק מילים על נול אריגה (ואולי על שמו של גיבורו של ג'יימס ג'ויס). הרעיון היה מדף ספרים נודד, שעליו יוצגו הסופרים הבריטיים המבטיחים של הוצאת הספרים Granta, וגם המגזינים שלהם. החוטים מחזיקים את הספרים על מעצור קטן, ומשמשים גם כסימניות.
למדף הזה קרא הצמד Booken:
והנה עוד יצירה מקסימה שלהם משנת 2008, שנקראת פשוט "חור ברצפה", ומשחקת עם מראה של מגירה שבוקעת מהרצפה בזוית שמשנה את הפרספקטיבה שלנו:
המעצב הקוריאני לי סהון עיצב מדף ספרים משתנה, שבנוי מתשע קוביות שיכולות לזוז ולהסתדר במבנים שונים.

Squaring by Lee Sehoon

הנה כך זה נראה בווידאו.
גם שניים-שלושה מדפי ספרים חופשיים יכולים ליצור תצוגה מרשימה על קיר. כמובן שחשוב לשים לב למיקום שלהם (לא נעים לשבת מתחת מדף עם דברים כבדים עליו ועוד פחות מזה לישון - עדיף לא לתלות מדפים מעל מיטה או ספה). שימו לב לגובה שלהם וליחסים בין אחד לשני (אולי הפוסט הזה יכול לעזור), כך שיהיו קרובים מספיק ליצור מראה אחיד ושלם, ורחוקים מספיק כדי לא ליצור מראה חנוק.
קחו למשל את המדף הנסתר כאן למטה, שיוצר אשליה שהספרים פשוט מרחפים על הקיר. הטריק הוא לוח L פשוט ממתכת, שנכנס בין הכריכה לדפים של הספר התחתון, וקליפס קטן וכמעט בלתי נראה שתופס את הכריכה כדי שלא תיפול. שאר הספרים נחים על הספר התחתון. זה לא מאוד שימושי אבל יפה.
מדף נסתר ומדפי ''קומיק''
מדף נסתר ומדפי ''קומיק''

ויש גם המדף של המעצב המקסיקני אוסקר נונז, שנקרא "קומיק". שני מדפים כאלה והקיר שלכם מסודר, ועוד עם אמירה (למשל "שלו" ו"שלה"). אתם יכולים גם לתלות שניים או שלושה מדפים פשוטים על הקיר הנבחר ולתת לתומכי הספרים (Bookends) לעשות את העבודה.

יש כל כך הרבה עיצובים מגניבים למעצורי ספרים, שזה כמעט פוסט נפרד. אספתי לכם כמה דוגמאות בלוח הפינטרסט שלי, כרגיל.

6. מה שקורא

אם אתם דווקא לא בעניין של כמות - החליטו אילו ספרים תרצו להציג ואילו לא. אין טעם לשמור ספרי רשימות או ציטוטים שמזמן לא עשיתם בהם שימוש. חשבו היטב אם יש סיבה להחזיק אנציקלופדיות ישנות ומיושנות, מעבר למראה האחיד שלהן. אם אתם אוהבים את המראה - סבבה, אבל אם זה מעיק - מותר להיפרד. ברחבי הרשת תוכלו למצוא פוסטים שיתנו לכם רעיונות (שבעיני תמיד נראים אלימים בצורה לא תרבותית כמעט, סליחה), מה לעשות בספרים ישנים. אתם יכולים גם לסדר אותם על פי ז'אנרים, וגם לפי מה שעדיין לא הספקתם לקרוא.
הנה דרך מעניינת לבדוק את מאזן הספרים שקראתם וטרם קראתם: מדף הספרים של סטודיו Cushdesign.
המדף, שנקרא Ballance, יוצר בסדרה מוגבלת בשלושה צבעים, ומאזן בין עשרה ל-12 ספרים בגודל רגיל.
כאן תוכלו למצוא עוד חמישה מדפי ספרים שמתאימים לחללים קטנים.
הוציאו מהספריות שלכם תיקיות או ניילונים או ניירות כרוכים בכל מיני דרכים ביתיות - ספרייה אינה ארון משרדי, מצאו להם ארון נפרד. גם אלבומי תמונות, שדורשים לרוב עומק או גובה שונה, לא חייבים להיות מוצגים בין הספרים, ואם כן - הם ייראו טוב יותר ביחד, במדף נפרד.

7. עליונים ותחתונים

בגלל כוח המשיכה וצבעי הטבע, הגיוני לנו שמה שכהה יהיה נמוך ומה שבהיר גבוה. אותו הדבר לגבי ריק או מלא: אם אין לכם מספיק ספרים למלא את כל הספרייה, אל תשאירו מדפים ריקים למטה. מלאו קצת יותר את המדפים התחתונים, בספרים גדולים יותר ואולי כהים יותר, ואת ה"חורים" השאירו במדפים העליונים. תוכלו לסדר את הספרים זה על גבי זה בערימה, ואולי להציב לידם עציץ או חפץ נוי כדי לא להשאיר מדפים ריקים לגמרי. אל תשימו שם פיצ'פקעס קטנטנים אלא משהו פחות או יותר בגודל של הספרים עצמם.

צילום: אביעד בר נס

בדירה של דנה גוטמן ורותם סולרצ'יק הספרים מוצגים בשכיבה על מדפים תעשייתיים, וכך נפתרת בעיית הגובה מול הרוחב. ככל שעולים המדפים ריקים יותר. הארגזים ממלאים את המדף ואפילו הקלסרים והתיקיות לא מפריעים.

8. עלילת משנה: צבע

גחמה שגם אני חוטאת בה בזמן האחרון היא סידור ספרים על פי צבע. זה יכול להיראות יפה בפינה מסויימת של הבית, בעיקר בחדרי ילדים:

ספרים על פי צבע. צילום: גלית דויטש

זה קל בחדרי ילדים כי הספרים צבעוניים יותר, וזה מושך את העין. אגלה לכם סוד: גם בספריות של גדולים המדפים ייראו טוב יותר אם תקבצו את הספרים הכהים והבהירים יחד- לא חייבים מדף שלם שחור ומדף שלם לבן, אבל התצוגה תרצד פחות אם תעלימו רצפים של "זברה" ותקבצו יחד קצת שחור ולבן - הצבעים המובילים בעיצוב כריכות ספרים. אם יש לכם סדרות של הוצאה אחידה במראה, המדף ייראה טוב יותר אם תקבצו יחד את הספרים הללו (כן, כולנו חושבים מיד על "עם עובד", שנכנסת במדפים נמוכים במיוחד ויוצרת מראה אחיד ומרשים).
ספרים מסודרים על פי צבע, כמחיצה בחלל. מתוך Better Homes

9. עניין של נקודת מבט: דופן או חזית

עוד דרך מעניינת היא להציג דווקא את החזית של הספרים. בחדרי ילדים זה פתרון מצויין: הכריכות המאויירות מקשטות את הקירות (העירומים בדרך כלל) והילדים יכולים לבחור בקלות יתרה את הספרים, כמו בספרייה (בעיקר ילדים שעדיין לא קוראים).
בחדר הזה, בעיצובה של אליזבת סליבן, לא רק שהוקצה קיר שלם לספרים בתצוגה מפתה במיוחד, אלא גם הוקצה מקום לכורסה שממש מתחשק לשבת בה עם ילד על הברכיים, ולידה, לא לשכוח - תאורה מתאימה.
ואפילו הצד בלי הכריכה בלבדו מסוגל לתת את התחושה החמימה של הנייר, את הרכות הזאת של עמודי ספר, שאנחנו כל כך אוהבים:חנות האופנה של לין סטיבן בוונקובר זכתה בפרס לעיצוב הפנים הטוב ביותר. במרכז החנות, שעיצב משרד האדריכלים MGA , תא מדידה שבנוי מספרים משומשים.

בחנות Lynn Steven בעיצוב MGA

נעים גם למשש. תא מדידה ומחסן מספרים משומשים בחנות של לין סטיבן

10. תיאורים ותאורה

כשאתם מתכננים את הבית, וגם אם אתם כבר גרים בו ומרבים לקרוא, פנקו את עצמכם באור במקום בו אתם זקוקים לו לקריאה: זו יכולה להיות מנורה עומדת ליד ספה שעליה אתם קוראים ספרים, מנורת קיר או שולחן בחדר השינה, אם אתם קוראים לפני השינה. יש עכשיו מגוון של מנורות LED עם תאורה ממוקדת שאינה מחממת, שיכולה להיות נוחה מאד לקריאה במיטה.

עיצוב של Garret Cord Werner

דוגמה יפה לתאורת קיר מעל ספה, בעיצוב המשרד גארט קורד וורנר. גם אם הספה לא נמצאת ליד קיר, אפשר להעמיד לידה מנורה רצפתית גבוהה, או מנורה נמוכה על רהיט. גם בחלל גדול, ואולי במיוחד בו, נעים לקרוא לאורה של מנורה יחידה שמאירה רק את הספר, ולשכוח מכל מה שמסביב.

11. להיות בלי, להרגיש עם

גם חללים ציבוריים מבינים את החום והנגיעה האישית שספרים משדרים. בתי קפה רבים מציגים טפטים של ספרים שמשרים אווירה ביתית ואינטלקטואלית. לא באמת חייבים לקרוא, ואפילו לא באמת חייבים ספרים. מספיק כאילו. אם אתם רוצים רק את המראה - תוכלו תמיד להדביק טפט, שיעלה לכם הרבה פחות מקיר שלם של ספרים.

הגרסה הרעשנית של אוסבורן אנד ליטל - במקום לקרוא או לכתוב תבהו בטפט. יש גם שקטים ומרשימים יותר:

קיר מרשים מבית Mr. Perswall, ומישהו כבר סידר אותם לפי צבע.

לסיום, ציטוט שאני מאוד אוהבת, שהגיע אלי מכתבה של יהודה אטלס על מוריס סנדק, סופר הילדים החכם, בתשובה לשאלה כיצד להפוך ילדים לאוהבי ספרים:

"כשאבא שלי היה קורא לי, הייתי נצמד אליו עד שהפכתי לחלק מחזהו או מזרועו. אני חושב שילדים שיושבים בחיק הוריהם יזהו תמיד קריאה עם תחושת-הגוף ועם הריח של ההורים. זה מה שיהפוך אותם לקוראי-ספרים. הבושם וקשר-החושים ההוא, הם לכל החיים. הרי אנחנו, בסך-הכל, בעלי-חיים. ואתה רואה שגורי-כלבים זקוקים לליקוק כדי לשרוד. אז הקריאה הופכת לליקוק. כשאתה לא רק שומע סיפור טוב, אלא גם נלחץ אל האדם החשוב לך ביותר בעולם, נקשר בינך לבין הספר קשר בל-יינתק. אם יש איזו עצה שאני יכול לתת להורה, אומר רק זאת: אם אתה מחפש דרך להתקרב אל ילדך, אין דרך טובה יותר מאשר לחבק אותו ולקרוא לו בספר".