מאת אביבה ארנפלד

אבא שלי, פסח זיתי-אלבוים, שמר על אוסף מרשים של גלויות שאסף במסעו מפולין דרך וינה לארץ ישראל. הוא נולד בעיר וורשה שבפולין וכשבגר נישא לשפרינצה בלומן, קרובת משפחתו, בת לעיר קטנה בפולין. את מסעו לארץ ישראל החל בשנת 1900, כשקיבל צו גיוס לצבא הפולני והחליט לברוח מאדמת פולין. הוא יצא לדרך קשה, חצה הרים, גבעות וביצות, והגיע לווינה. לאחר שנחשף שם לעולם האמנות, החל לאסוף גלויות. את הראשונה רכש לאחר שצפה באופרה "טנהויזר", מאת ריכרד וגנר. הוא אפילו זוכר שבמהלך האופרה סוס עשה את צרכיו על הבמה..

גלויה מדרזדן: ציור שנושאו גלילאו גליליי. שם הצייר הוא ניקולו ברבינו (niccolo barabino, נולד ב-1832)

שתי גלויות אוסטריות מתוך אופרות של וגנר: האחת מתוך "לוהנגרין" והשנייה מ"הוולקירות"

אבי המשיך באיסוף הגלויות במשך המסע לארץ ישראל. בגלויות האלה יש מכל טוב: דיוקנאות פילוסופים ומוזיקאים, צילומי פסלים, ציורים מפורסמים, גלויות מראשית ההתיישבות בארץ ו"שנות טובות" שלא ראיתי כדוגמתן בשום אוסף.

שתי גלויות מברלין צוירו בידי הירשנברג (s.hirszenberg). באחת דמותו של הפילוסוף היהודי הפורטוגזי אוריאל דה קוסטה עם שפינוזה, ובשנייה שפינוזה הנרגם באבנים

בחלק מהגלויות תיאר אבי את הנראה. למשל, תיאור המונה ליזה, סיפור גניבת היצירה ותגובת העולם למעשה הגניבה. כמעט כל גלויה מספרת סיפור היסטורי-אמנותי. כתב ידו הנפלא של אבי מעיד על ידיעותיו הנרחבות והתעניינותו בתחומים רבים.

סדרה של רישומים של אישים עם חתימותיהם: פליקס מנדלסון, הנריק איבסן, פרדריק שופן וויליאם שייקספיר

אבי שמר על קשר עם משפחתו, והקפיד לשמור את כל הגלויות שנשלחו מפולין לארץ ישראל וחזרה. את כתב ידו ירש כנראה מאביו, שלום אלבוים, שהיה סופר סת"ם. את המכתבים שלח לשפרינצה אהובתו ולארבע אחיותיו, כשהוא נוהג לחתום על הגלויה בשם "בן יחיד".

סופרים עבריים כמו אנסקי, י.ל. פרץ, אברהם רייזן ושלום אש

הוא היה חלוץ בכל מובן המילה, ובארץ הקים כריכייה ובית חרושת לסרגול מחברות. עד היום יש מחברות הנושאות את חותמת מפעלו. הוא נחשב במשפחתנו לחלוץ שבעקבותיו הגיעו לישראל קרובי משפחה שלו ושל אשתו. מי שלא עלה בעקבותיהם – נספה בשואה.

צילמתי קבוצות שונות של גלויות, שדרכן אפשר לדעת מה אהב. בהיותו בן למשפחה דתית, היה זה מאוד משונה לאסוף גלויות שהציגו פסלים של גוף עירום.

אלה גלויות שחלקן הוצאו בגרמניה. על הגלויה הזו רואים יהודים שבורחים משריפה. מאחור כתוב: "פערלאג יהודיה ווארשא" (ההוצאה היהודית ורשה). רוב הגלויות בנושא יהדות צוירו בידי ש. הירשנברג

אגב, את תמונתם של הורי פסח ושפרינצה ביום חתונתם אפשר לראות בשדרות דב הוז בחולון, במסגרת תערוכת החוצות "צלם חתונות", יחד עם עוד חתנים וכלות מהעבר.