חנוכה הוא החג החביב עלינו! חג מלא אור ושמחה, ובחוץ התחלה של חורף והכול מתחיל להיות ירוק. מזמינות אתכם להצטרף לחגיגת החנוכה שלנו ולהדליק איתנו נרות וירטואליים של אור ירוק, עם דגש סביבתי כזה או אחר..


נ ר ר א ש ו ן – אור יקרות
הנר הראשון מכניס אותנו לאווירת חג נוצצת


מה: טפט המשלב נורות LED בדוגמאות גיאומטריות משתנות. המוצר החדש משתמש בטכנולוגיה של הדפסת מעגלים חשמליים על נייר טפט, כדי לחבר בין נורות לד המשנות את צבען מלבן לאדום ולכחול. הטפט מגיע ברצועות ברוחב 60 ס"מ ובאורך של 3.20 מטר, וההתקנה על הקיר פשוטה ודורשת חיבור להזנה למתח נמוך ומערכת בקרה קטנה השולטת ברמת התאורה והצבעים. כל רצועה מכילה 840 נורות לד המפוזרות בחמש דוגמאות חזרתיות, המקנות מגוון אפשרויות למשחק יצירתי בהתקנה. אפקט התאורה המלא של כל רצועה מקביל לנורה של 60 ואט.

טפט בשילוב תאורת לדים בעיצוב Ingo Maurer וחברת הטפטים Architects Paper . צילום (c) Architects Paper, Gummersbach

של מי: שיתוף פעולה של מעצב התאורה הנודע אינגו מאורר Ingo Maurer וחברת הטפטים Architects Paper
למה ירוק: תאורת לד (LED - Light-Emitting Diode) הפכה בעשור האחרון לנפוצה בשל צריכת האנרגיה הנמוכה ואורך החיים הממושך. בטכנולוגיית הלד, שלא כמו תאורת ליבון או פריקה, הופכת אנרגיה אלקטרונית ישירות לאנרגיית אור. התהליך מלווה בפליטת חום מזערית ולכן מהווה מקור אור חסכוני, וגם משתלב עם חומר דליק כדוגמת נייר הטפט. אורך החיים של נורת לד עומד על 35,000-50,000 שעות, בהשוואה לאורך חיים ממוצע של 1,000 שעות לנורת ליבון. המשמעות היא שניתן להתייחס אל תאורת לד כאל תאורה שאינה מתכלה.
למה אהבנו: כי הטפט הזה יכול להפוך כל קיר לעץ כריסמס, בלי קשר לדת, גזע ומין.

קיר בחיפוי טפט בשילוב תאורת לדים בעיצוב Ingo Maurer וחברת הטפטים Architects Paper . צילום Tom Vack, Munich. (c) Ingo Maurer GmbH, Munich

נ ר ש נ י – אם יש בך שמש
תאורה סולרית בצנצנת, גם אתה ואת יכולים!


מה: מסתבר שלא רק את החלב אפשר לשמור בצנצנת, אלא גם את אור השמש! מערכת פשוטה משלבת בתוך צנצנת ישנה אטומה למים (שאפשר למצוא כמעט בכל בית) תא סולרי אפקטיבי, בטרייה קטנה ונורת לד. כאשר הצנצנת נמצאת בשמש, התא הסולרי מייצר חשמל הנאגר במשך היום בסוללה, ומשמש בשעות הערב את נורת הלד הקטנה. הנורה נדלקת אוטומטית עם רדת החשיכה ומפיצה אור עד חמש שעות. כאשר הצנצנת חלבית ולא שקופה לגמרי, האפקט קסום במיוחד.

תאורה סולארית בתוך צנצנת Sun Jar של Suck Uk

של מי: אפשר להכין בבית ע"פ הסקיצה באתר של Suck Uk (או לפחות לנסות) או לקנות מהם Sun Jar מוכן מראש.
למה ירוק: כמה חכם לשלב בין תא סולרי המייצר חשמל ישירות מהשמש לנורת לד, הזקוקה למעט מאוד חשמל ובעלת אורך חיים ממושך.
למה אהבנו: כי השמש היא אחד הדברים היחידים שנשארו לנו בחינם ובשפע, ואם על הדרך אפשר למחזר את הצנצנות הישנות של סבתא - אז מה טוב. אגב ג'ארות, תראו מה המעצב האיטלקי המוכשר Tommaso Guerra עושה עם הצנצנות שלו.

נ ר ש ל י ש י - עולם שלישי
בדומה לנר שני, אבל הפעם באמת כל אחד יכול ובאמת בחינם.


מה: תאורה בחינם במדינות העולם השלישי. פתרון זול, פשוט ונגיש לכולם - כל שנדרש הוא חור בגג, בקבוק פלסטיק מלא במים וקצת כלור, ואיטום הגג בחתיכת פח נוספת - ויהי אור! בקבוק מים של ליטר וחצי נותן תאורה שוות ערך לנורה של W50.

של מי: חוכמת ההמונים, ניתן למצוא ברשת סרטונים על התקנות בפיליפינים, ברזיל, אפריקה ועוד.
למה ירוק: במקום שבקבוקי הפלסטיק יתגלגלו ברחוב, הם מספקים תאורה בחינם במשך שעות היום באזורים צפופים ללא חלונות ומאפשרים לחתוך בהוצאות החשמל.
למה אהבנו: Coca cola light= טעם החיים!


נ ר ר ב י ע י - עושים רוח


מה: Wind to Light הוא מיצב שהוכן לשבוע האדריכלות בבריטניה, 2007. 500 טורבינות רוח קטנות ישבו על מקלות המתנדנדים ברוח. האנרגיה הנוצרת מספיקה לתאורת נורות לד קטנות המובנות בשבשבות. מטרת הפרויקט להמחיש את הפוטנציאל הגלום באנרגיית הרוח.
של מי: מעצב המיצבים האינטראקטיביים Jason Bruges בשיתוף onedotzero ו- Light Lab for Architecture
למה ירוק: ייצור אנרגיה מרוח יכול להיות גם קטן, גם יפה וגם משתלב בנוף, שלא לומר יוצר נוף!
למה אהבנו: מרוב שאהבנו הזמנו שבשבות באינטרנט עבור האדניות במשרד... לצערנו זה לא כל כך עבד לנו, אולי אין לנו מספיק רוח?

שבשבת רוח ותאורת לד עיצוב: Jason Bruges, צילומי לילה לצד האדניות במשרד.

נ ר ח מ י ש י - החזית החמישית


מה: לא רק בעולם השלישי, אלא גם אצלנו, מקובל לנסות להכניס אור מהחזית החמישית - הגג. סקייליט הוא פתרון מקובל, אבל חסרונו הוא שיחד עם האור הטבעי הוא מכניס פנימה קרינה (תלוי כמובן בסוג הזכוכית ו/או אם יש הצללה) והרבה, במיוחד בקיץ שהשמש גבוה בשמיים. מערכת סולהטיוב היא כיפה שקופה המורכבת על גג המבנה (שטוח או רעפים), קולטת את קרני השמש והאור מכיפת השמים ומחדירה אותה פנימה באמצעות שרוול סופר רפלקטיבי. המערכת יודעת להעצים את כמות האור ולהכניס אותו פנימה ללא קרינה.
של מי: מספר יבואנים מייבאים ומתקינים את המערכת בארץ. בדירת גג בתל אביב, בתכנוננו, הותקנה לאחרונה מערכת כזו. המחשבה הראשונית הייתה שחדר העבודה עם דלתות הזכוכית יקבל אור מהחלל הציבורי הסמוך. בסופו של דבר, בזכות הסולהטיוב, כל חלל המעבר מואר מהפתח הקטן (בקוטר 25 ס"מ) בגג חדר העבודה, וניתן לראות את כמות האור במעבר גם כאשר הדלתות סגורות ובעיקר כאשר הן פתוחות.
למה ירוק: באמצעות טכנולוגיה אופטית של שבירות והחזרות, אור השמש מוגבר ומועבר פנימה מבודד מחום וללא קרני אולטרה ויולט. ניתן להגיע עם השרוול עד לעומק של שלוש קומות.
למה אהבנו: מציל חללים עמוקים וחשוכים.

הכנסת אור טבעי מהגג לחלל עמוק וחשוך באמצעות סולהטיוב. אדריכלות ועיצוב פנים: גלעד-שיף אדריכלות. צילום תמונות תחתונות רינת שניידובר.

נ ר ש י ש י - ברשת
נורות שמתקשרות זו עם זו


מה: מערכת שליטה ובקרה אלחוטית על נורות תאורת לד. הנורות בעלות הברגה סטנדרטית, עם בסיס הכולל ממשק אלחוטי, דמוי WiFi, המאפשר לשלוט עליהן מרחוק דרך סמארטפון או טאבלט. המערך בנוי כך שכל נורה אינה רק נקודת קצה אלא גם נקודת גישה, מה שמאפשר לנורות לתקשר האחת עם השנייה ולהעביר את פקודות ההדלקה, העמעום והכיבוי ביניהן.
של מי: חברת GreenWave פיתחה את הממשק, נורות של פיליפס וקיימת אפליקציה של apple.
למה ירוק: המערכת מספקת למשתמש מידע לגבי צריכת האנרגיה ומקנה לו יותר שליטה ובקרה על השימוש. ראו סרט הסבר.
ונורות לד כבר אמרנו?
למה אהבנו: כי אפשר להאיר רק את האזור הפעיל בבית בכל רגע נתון בלי להתאמץ. העתיד בנייד!

תאורת לדים אלחוטית להפעלה ממכשיר הטאבלט או הטלפון הנייד. חברת GreenWave

נ ר ש ב י ע י - תאורה צמחונית


מה: Latro Lamp הוא מודל רעיוני לגוף תאורה מאצות! כן כן, תאמינו או לא, מסתבר שכשאצה עוברת תהליך פוטוסינתזה משתחרר שטף חשמל קטן. כל שנדרש לייצור האנרגיה מהאצה זה שמש, CO2 ומים. כדי להפעיל את המנורה יש להניחה בשמש ולנשוף לתוכה. החשמל הנוצר נאגר בסוללה קטנה, ומשמש את המנורה בשעות החשיכה.

גוף תאורה מאצות, עיצוב: Mike Thompson צילום: Susana Cámara Leret

של מי: המעצב Mike Thompson בהתבסס על גילוי של חוקרים מאוניברסיטת סטנפורד. הפיתוח המקורי נוצר לראשונה עבור תערוכת NanoSupermarket המאגדת מגוון פיתוחים חדשניים למה שאולי יגיע למדפים בעשר שנים הבאות... מרתק!
למה ירוק: לפעמים ירוק זה גם צבע. הכי פוטוסינתזה שיש.
למה אהבנו: מקור אנרגיה שאינו מזהם. ועוד בז'אנר התמונות המדהימות של הצלם Caleb Charland שמשתמש בטכנולוגיה המוכרת עוד מימי בניית הפירמידות: גופי תאורה מחומצת לימון הנוצרת במפגש של מחטים ופירות הדר.

נ ר ש מ י נ י ו א ח ר ו ן - אור טבעי
מה: תאורה טבעית. לכאורה הכי טבעי, טריוויאלי ומתבקש. אבל אור טבעי זה לא רק חלון בחזית - הוא יכול להיות גם חומר ומחולל אדריכלות.
של מי: מגוון רחב של אדריכלים בעלי שיעור קומה פיסלו ומפסלים באור, החל בלה קורבוזיה וכלה בסטיבן הול. אבל אנחנו בחרנו את האדריכל הישראלי שמואל ביקלס, שתיכנן עשרות יישובים ומבני תרבות בארץ, ביניהם המשכן לאמנות בעין חרוד ומוזיאון לוחמי הגיטאות. שני מבנים אלו הינם יצירות ארכיטקטוניות מופלאות, שאיכותן מתמצה בין היתר בניצול מקורי וייחודי של האור הטבעי.
למה ירוק: להצליח להכניס אור טבעי בלי קרינה, ולפזר אותו היטב בחלל זה כל האתגר.
למה אהבנו: הכי טבעי שיש.

אור טבעי לא ישיר משכן לאמנות, עין חרוד. אדריכלות: שמואל ביקלס, צילום Christophe Barlieb