OUT

נפגשנו בטכניון, אבל נפגשנו באמת רק כשהתחלנו את חיינו המקצועיים בסוף התואר הראשון. באותם ימי עבודה ארוכים התאמצנו לשמור על עירנות מול המחשב, במרתף תל אביבי שהיה כמעט נטול חלונות, בעודנו "נהנות" לאורך כל היום מאור הפלורסנטים. לא האמנו שאדריכלים עובדים בתנאים כאלה! הו, ימי התמימות). נשבענו, וברבות הימים גם קיימנו, ש"אצלנו במשרד זה לא יקרה". כמובן שלפעמים המצוי מנצח את הרצוי, אבל צריך לזכור שרובנו נמצאים במשרד יותר מאשר בבית - בוודאי שבשעות הערות שלנו - ובסופו של דבר זו הבריאות שלנו!

הע(ו)בד החדש shutterstock

מעבר לתחושתנו הסובייקטיבית, ההשפעה של סביבת העבודה על פריון העבודה הוכחה במחקרים רבים. בנוסף לצמצום ימי המחלה של עובדים, ההשקעה בסביבת עבודה מקיימת יכולה להביא לצמצום של 15-20 אחוזים בעלויות האחזקה השוטפות, כמו גם לשיפור תחושת הזהות והקשר של העובד לארגון. בתקן הישראלי לבנייה ירוקה יש פרק מיוחד על משרדים, ומשמח לראות שחלק ממגדלי המשרדים החדשים שנבנים בארץ מתחילים להטמיע את החשיבה הירוקה, כגון מגדלי עזורי אקו-טאואר ומגדל אלקטרה בתל אביב. כל זה מצוין, אבל מה עם כל אותם מאות אלפי מטרים מרובעים של מבני משרדים קיימים? האם גם הם יכולים להיות מקיימים, או שנגזר עליהם להישאר בזבזניים, לא בריאים ובלתי מתחשבים במשתמשיהם?


קליפה אקלימית
גם בימים נטולי הפגזות וטילים, אין הרבה היגיון בהריסה לצורך בנייה מחדש. יש מגוון פתרונות מעניינים לסוגיית ה"התאמה בדיעבד" לבנייה ירוקה ובריאה (Retrofitting). תערוכת Expo שהתקיימה בסרגוסה שבספרד ב-2008 התמקדה בתכנון בר-קיימא, ובסוגיית ההתאמה-בדיעבד בפרט. שטח התערוכה תוכנן כך שישמש אחריה כפארק עסקים, ושלושה מהמבנים בפארק מדגימים הלכה למעשה איך אפשר לעשות תכנון ירוק גם במבנים קיימים. "Ronda" , מבנה משרדים שעבר שיפוץ מקיף בתכנון Estudio Lamela, נראה בגלגולו הקודם כמו התאום הספרדי של הרבה ממבני המשרדים בהרצליה פיתוח או בראשון לציון.

מבנה משרדים משופץ: חזית אקלימית חדשה ומאחור החזית המקורית. תכנון: Estudio Lamela. צילום: Daniel Schäfer

מי מאיתנו ש"זכה" לעבוד במבנה עם קירות מסך חשופים, מכיר את התחושה הלא נעימה של קרינה ישירה על חזית המבנה, חימום מואץ של חלל העבודה והשימוש המוגבר באמצעי קירור מכניים. לעתים קרובות נוצרת במשרד תחושת בוהק המעיקה על העין, מקשה על העבודה מול מסך המחשב, ומביאה על פי רוב להורדת התריסים הפנימיים ולהדלקת אור מלאכותי כתחליף לתאורה הטבעית. מתכנני "Ronda", שהכירו במגבלות המבנה הקיים, עטפו את חזיתות הזכוכיות בשורה של "'עמודים" בצבעי צהוב, אדום וכתום.

החזית החדשה של הבניין בסרגוסה. אדריכלות: Estudio Lamela. צילום: Daniel Schäfer

המעטפת החדשה נועדה לא רק למתיחת פנים אסתטית - היא גם מרחיקה מחללי המשרדים קרינה ישירה ובוהק. הגג הורחב כדי לתמוך במתקני ההצללה האנכיים והוא מוסיף הצללה אופקית. כמו כן מכיל הגג הארוך מערכת לייצור אנרגיה סולארית ופירי תאורה המחדירים אור טבעי לעומק המבנה.

Ronda. שיפוץ אינטליגנטי. אדריכלות: Estudio Lamela צילום: Daniel Schäfer

הוספת מערכת הצללה חיצונית למבנה יכולה, כאמור, להשפיע באופן ניכר על הממשק של חלל המשרדים עם קרינת השמש. עיצוב הצללה אופטימלית נובע מהפניית החזיתות השונות וממיקום הבניין בעולם. כדי לעצב הצללה באופן מדויק אנחנו נוהגות לבצע סימולציות אקלימיות ממוחשבות. ההדמיות האלה מאפשרות לצפות כבר בזמן התכנון בתפקוד האקלימי הצפוי של המבנה, ולהגיע לאופטימיזציה ולדיוק. במקרה זה, של מבנה משרדים בשפלה, נעזרנו בתוכנות הדמיה אקלימית כדי לתכנן מדפי אור המותאמים למבנה ולהעמדתו בשטח, כך שמובטחת הצללה יעילה בקיץ. אותם מדפי אור מחדירים תאורה טבעית לעומק החלל ומאפשרים חיסכון משמעותי בתאורה מלאכותית.

הדמיה אקלימית על קטע חזית- אופטימיזציה של הצללה בקיץ וכניסת שמש בחורף, גלעד-שיף אדריכלות

חזית המשלבת מדפי אור המצלים על הזכוכית ומחדירים תאורה טבעית למעמקי המשרדים, גלעד-שיף אדריכלות

ניו ירוק state of mind


לא תמיד הפתרון טמון בהוספת מערכת חיצונית חדשה. לפעמים מספיק לשדרג בצורה חכמה את מה שכבר קיים. אחד ממבני המשרדים המפורסמים בעולם, אם לא המפורסם שבהם, האייקון של ניו יורק - The Empire state building- עבר בשנים האחרונות שיפוץ ירוק מקיף. לדברי צוות המתכננים, הודות לשיפוץ צומצמה צריכת האנרגיה של המבנה בכ-38 אחוזים, והמבנה עתיד להחזיר את ההשקעה הכלכלית העצומה בתוך שלוש שנים בלבד!

Empire State Building שיפוץ אקלימי מקיף. צילום: shutterstock

אחת הבעיות העיקריות של המגדל לפני השיפוץ, הייתה שמערכת הקירור לא עמדה בנטל. במקום להחליף את המערכת הוחלט לטפל בכל 6,514 חלונות הבניין, שהיוו גשרים תרמיים מאבדי אנרגיה. כדי להימנע משינוע החלונות, שמשמעותו הוצאה כספית ניכרת ושריפת דלק, טופלו החלונות בתוך המבנה עצמו - בסדנה שהוקמה בקומה החמישית. כל חלון טופל בשלושה שלבים: פירוק וניקוי קפדני, הכנסת פילם רפלקטיבי בין הזגוגיות, והחדרת תערובת גזים מבודדת.

שיפוץ חלונות ה Empire State Building, תמונה: Empire State Building

הכל קרה בסדנה שהוקמה בקומה החמישית. צילום: Empire State Building

יעילות הבידוד התרמי של כל חלון שודרגה פי ארבעה, ומה שמדהים לגלות הוא ש-96 אחוזים מהחלון המשופץ שייכים לחלון הישן. בסופו של דבר, כתוצאה משדרוג החלונות, ניתן היה להסתפק בשיפוץ מערכת הקירור במקום להחליפה ונחסכו כ 17 מיליון דולר! וכך הפך מבנה המשרדים בן ה-83 לאטרקטיבי מחדש. אתם מוזמנים להתרשם איך משווקים המשרדים שם היום, כמה דגש ניתן לשיפוץ בר הקיימא, ומעניין לחשוב מה אפשר לעשות עם כל המשרדים הצעירים בהרבה שנמצאים באזורנו.

בהתייחס לשיפור המעטפת החיצונית חשוב להזכיר גם את הטיפול האפשרי בחלקים האטומים של המבנה, דהיינו הגג והקירות, המהווים במקרים רבים את עיקר שטח הפנים. אחד הפוסטים הקרובים ייוחד לנושא זה, אבל אם להקדים אותו בקצרה, אפשר לשפר את הבידוד באמצעות חומרים על בסיס צמנט או סיד - כדוגמת טיח תרמי, פלטות מבודדות או בטון מוקצף - או באמצעות חומרים פולימריים או מינרליים עם התנגדות תרמית גבוהה יותר, כגון פוליסטירן מוקצף ("קל-קר") וצמר סלעים. בידוד הקיר הקיים אפשרי מבפנים או מבחוץ, כאשר בידוד חיצוני יקר ומורכב יותר אך נותן מענה לנושא הגשרים התרמיים, אינו מקטין את חלל המשרדים ומקנה על הדרך שדרוג של חזית המבנה. אחד הפתרונות שאנחנו רואים יותר ויותר בבידוד הגג הוא גג ירוק אקסטנסיבי (גינה רדודה) או אינטנסיבי (בעלת שכבת אדמה עמוקה). גג ירוק יכול לצמצם את הוצאות מיזוג האוויר בקיץ עד 20 אחוז, ולהקטין בצורה משמעותית את איבוד החום בחורף. מעבר לשדרוג הבידוד התרמי, הגג הירוק קולט את מי הגשם, מקטין את זיהום האוויר והרעש ומאפשר להפוך שטח מבוזבז לשטח ירוק לרווחת העובדים. במקרה של RONDA, לדוגמה, מאפשר הגג הירוק נקודת מבט חדשה לעבר הנמל הסמוך.

Ronda. הוספת גג ירוק חדש למבנה משרדים קיים. אדריכלות: Estudio Lamela צילום: Daniel Schäfer

תהליכי השיפוץ, הן ב"Ronda" והן באמפייר סטייט בילדינג, מרשימים בהיקפם ומטפלים באופן יסודי במעטפת המבנה. אך אין זה אומר שלא ניתן לעשות הרבה גם בהשקעה מצומצמת יותר, מבלי לטפל בחזית. בחלק השני של הפוסט נרחיב על כל אותם שינויים ושיפורים שאפשר לעשות בחלל הפנים, לשיפור תנאי העבודה והנוחות של העובדים ולחיסכון באחזקה.
על שינוים גדולים שמתחילים מבפנים - בקרוב.