android vs apple

android vs apple

גבירותי ורבותי, אפל היא בעלת הפטנט החוקי "החדש" על אנימציית הדפדוף (Flip page). כן, אותה אנימציה שלפני שש שנים הכנתי ללקוח שלי בפלאש; אותה אנימציה שמאות חברות ביצעו ומבצעות גם היום באתרים ובמצגות. אז לא עוד: עכשיו, כשאפל רשמה על זה פטנט, אסור לאף אחד להשתמש בזה מבלי להיתבע. באפל טוענים שזה שייך להם, שזה מיוחד ושלהם יש הדרך המיוחדת והמושלמת לבצע את האנימציה הזו. הביטו בציור, אתם רואים את הקסם?

פטנט ה flip page של אפל

''פטנט'' ה flip page של אפל

לאפל יש עכשיו פטנטים על עוד הרבה דברים, שלא תוכלו להשתמש בהם יותר מבלי לשלם להם. לדוגמה, אייקון המוזיקה. כן, התו המוזיקלי הפשוט הזה. מה עוד? מדרגות מזכוכית, כמו אלה שיש בחנויות שלהם. בנית מדרגות זכוכית בחנות שלך - עברת על החוק. רק בשבוע שעבר נכתב בניו-יורק טיימס על עוד 36 פטנטים שאפל הצליחו לרשום השבוע. אני מבטיח לכם שאם תקראו את הרשימה לא תתאכזבו. בעתיד אולי פשוט תצטרכו לשלם על הורדת מים בשירותים - ואני מדבר כמובן על הפעולה, לא על המים (שעדיין לא שייכים לאפל. עניין של זמן). עם זאת זכויות יוצרים הם משהו נזיל ביותר בעולם הקריאטיב, נתחיל בזה ששינוי של שלוש זויות באות מאפשר לך לרשום משהו כגופן חדש, וששינוי של שלושה תווים מאפשר לך לרשום מנגינה כשלך. אז איכשהו עוד אפשר להימלט ממלתעות זכויות היוצרים.

האייקון של אפל לעומת האייקון שכבר היה פטנט של מייספייס

האייקון של אפל לעומת האייקון שכבר היה פטנט של מייספייס

apple-shit

apple-shit

המציאות הנוכחית היא שאפל מאבדת מכוחה, ורישום הפטנטים האובססיבי הוא רק חלק מהתוצרים שנלווים לכך. מהזווית האישית, מעולם לא הייתי אדם של אפל, ותמיד העדפתי את הפי-סי, עם היכולת לעוות ולשנות אותו בהתאם לצורך שלי. גם אם יש וירוסים ומלא תהליכים מטופשים שאף אחד לא יודע מה תפקידם, איכשהו הפי-סי הרגיש לי יותר פתוח לתמרון. רק בשנתיים האחרונות נפתחתי לאפל, מהאייפון ועד למק, וראיתי שכן גם את זה אפשר לפרוץ ושזה כיף לא פחות. יותר מזה, לא מרגישים את ההזדקנות של המכשיר, וזה כשלעצמו קסם. הנה אחד הסרטונים המפורסמים, שהראו פעם מה "ההבדלים" בין אנשי מק לאנשי פי-סי:

אז אולי אני לא אחליף את המחשב שלי, אבל הנייד שלי זה כבר סיפור אחר לחלוטין. מאז ההשקה של אייפון 4 ומותו של סטיב ג'ובס, נראה שההידרדרות פשוט לא פוסקת, וזה גם בא לידי ביטוי באובדן חלק גדול מנתח השוק של הטלפונים הניידים. ולדעתי לא מדובר על המחיר המגוחך של אפל - שעליו אפשר להתווכח - כי לא היה אכפת לי לשלם יותר על משהו ששווה יותר.

למעשה, היתרון הבולט של אפל בשוק הסמארטפונים נבע מכך שהם היו הראשונים שהצליחו לעשות את הטאץ׳ כמו שצריך, וגם הראשונים שהצליחו להביא עולם של אפליקציות, מוזיקה ותרבות לחיים הניידים של בני האדם. ההובלה הזו הקנתה להם את נתח השוק העיקרי. מהרגע שבו הפסיקה החדשנות, ואפל עברה לפרסם את המכשירים שלה בעזרת מסרים של ״טוב יותר, חזק יותר״, היא נקלעה בדיוק לשיטת הפרסום של המתחרים - להלן, אנדרואיד. בשוק האנדרואיד תמיד דיברו במונחים של חזק, מהיר, טוב, בעוד שבשוק של אפל דיברו על חוויה אחרת. והנה, עוד תוצר לוואי של רישום הפטנטים האובססיביים הוא תסביך ה"יש לי גדול יותר" (ונו, אז מה אם אני לא יודע מה לעשות איתו).

נתח שוק - Bussines insider

נתח השוק. מקור: Business insider

גם "'חזק יותר, מהר יותר" יכול להיות חוויה, אבל זה יכול לקרות רק אם מדובר בשינוי משמעותי ביחס למצב הקיים, או בדבר-מה חריג. רכבת הרים היא חוויה, ובאמת השתמשו בדימוי הזה כדי למכור בזמנו את רשת NGN של בזק. אתם חושבים שלקוחות בזק קיבלו את רכבת ההרים שהובטחה להם? ברור שלא. זו הייתה פשוט הדרך לשווק את הגדול והחזק, וזה גם הביא עימו תוצאות ויזואליות נאות, אך לא מעבר לזה.

צריך להזכיר גם את המתכנתים המסכנים שמפתחים בעבור אפל, ולפתע לא מאשרים את האפליקציות שלהם, כי" גם אפל עובדים על משהו כזה", או ש"כבר הוציאו משהו כזה". נכון, גם בצד של אנדרואיד יש בעיות - כמו מיליוני סוגי המסכים / רזולוציות / מהירויות / מכשירים שיש להתאים כל אפליקציה אליהם. אבל היי, אנחנו כבר רגילים לחוסר אחידות בעולם הטכנולוגיה, הרי ככה חברות מרוויחות כסף.

אדפטר פשוט

אדפטר פשוט

האם כולנו פשוט מקנאים במי ששולט על הכל? קשה לי לומר בוודאות, אבל חשוב לי להדגיש שאנדרואיד זה לא מיקרוסופט, ושמערכת ההפעלה "חלונות" לניידים (שעובדת כרגע בעיקר עם נוקיה) נוחלת תבוסות והשפלות בלתי פוסקות. וכך, עיקר הקרב מתנהל בין אפל לגוגל, ובשלב הזה קשה לקבוע מי יותר גרועה. ואחרי כל זה, לא אשקר: אילו יכולתי, הייתי הולך לעבוד באפל או בגוגל מחר - אבל זה עוד לא קרה, וקשה לי לדמיין את עצמי מתפקד בתור בורג. אני מניח שזו באמת מפלצת היררכית ובירוקרטית, שבסופו של דבר מצליחה להתקיים יפה.

עצוב שממשלות ברחבי העולם עדיין לא מתייחסות לנושא הזה ולא מרסנות את הכוחות הללו בשום צורה. יותר מזה: לחברות חובקות עולם יש יכולת להתעלם מחוקים באמצעות מניפולציות חוקיות, מעברי כספים והחלטות שנעשות בין מדינות. נכון להיום, גוגל, אפל ומיקרוסופט יכולות לעשות מה שבא להן.